Ik heb gisteren een verse spiksplinternieuwe Windows 7 geinstalleerd & speciaal op het Windows cq. Microsoft Update proces gelet.
Het maakt niet uit (mag niet uitmaken) welke methode er gebruikt word:
1. Via Start, Alle programma's, Windows Update, Instellingen, Meer informatie
2. Via Start, Configuratiescherm, Windows Update, Instellingen, Meer informatie,
of
3. Rechtstreeks met Internet Explorer,Extra, Windows Update via http://www.update.microsoft.com.
waarbij zowel 1. & 2. uiteindelijk ook bij uitkomen, & vanaf daar is het:
4. Akkoord aanvinken
5. Installeren klikken, even wachten tot voltooing.
Mocht het Windows Update scherm van 1. of 2. nog open staan, dan word dat automatisch gesloten & heropend, & staat Microsoft Update er bij (Herstart dus niet noodzakelijk).
Nog even de verschillen: Windows Update doet alleen essentiele Windows updates, Aanbevolen updates doet belangrijke updates (waaronder ook hardware), Microsoft Update doet behalve Windows essentieel plus Aanbevolen ook
andere Microsoft produkten, zoals bv. Office.
Sinds augustus vorig jaar vervangt Microsoft Update de Office Update (
http://office.microsoft.com/officeupdate/).
Om even door te borduren op de CPU-belasting:
"Als het kwaakt als een eend, loopt als een eend & er uitziet als een eend...", dan zal het wel een virus zijn. Dit om even aan te geven dat er toch iets aan de hand kan zijn wat nog niet opgemerkt word, hetzij omdat het zo nieuw of gevarieerd is dat er nog geen definitie voor is, of het heeft zich verstopt & leidt alle scanners om de tuin.
Dan neem ik de lastige klus op me om Bitwiper aan te vullen:
Bitwiper wijdt een regel aan: "een harde schijf met bijna-bad-blocks (waarbij veel retries nodig zijn)", maar ik lees dat je ondertussen je OS hebt aangevuld met de mededeling dat je de schijf gecontroleerd hebt. Ik weet alleen niet met welke parameters, dus even het verschil:
chkdsk /f (bovenste vakje aangevinkt) doet alleen het bestandssysteem, kijkt of er fouten in zitten & repareert die (indien mogelijk). Het corrigeert de MBR (vandaar herstart noodzakelijk) zodat je OS weer alles kan terug vinden.
chkdsk /f /r (beide vakjes aangevinkt) - (/x forceert alleen ontkoppeling van het volume, iets wat /f &/of /r alleen proberen) - is wat voorheen de schijf
oppervlaktecontrole heette. Alhoewel chkdsk dat vrij globaal doet, kan je ervan uitgaan dat als het een block als goed rapporteert (aan de MBR), dat het dan ook echt (nog) OK is. Rapporteerd het echter als bad block, dan zal dat niet meer door het OS benaderd worden. Dus ook geen retry's veroorzaken.
Om er helemaal zeker van te zijn dat de schijf in orde is, kan je meestal op de website van de fabrikant speciaal voor het betreffende model & type diagnostische software downloaden & uitvoeren.
Het verschil met chkdsk is dat die software ook de hardware zoals de controller kan testen, & indien mogelijk repareren. (Een all-round tester voor elk merk, model & type is bv. Seagate's SeaTools.)
Last but not least: Pagefile.sys oftewel het wisselbestand: Standaard is dat zo ingesteld dat Windows daarvan de minimale & maximale grootte bepaald. Dit zorgt er wel voor dat Windows dat wisselbestand elke keer in ieder geval opnieuw moet berekenen & indien nodig aanpassen, dus inderdaad, herschrijven.
Dat kan je voorkomen, in feite een tweak, door de grootte van het wisselbestand op Aangepast in te stellen, & dan de minimale & maximale grootte
gelijk te zetten.
Absoluut maximum, zonder kunstgrepen in het register, is 3.99 GB per volume. Ook kan je de vermelde aanbevolen grootte instellen dat erbij staat.
Ikzelf gebruik meestal RAM*(V2+1) ~ RAM*2.41.
Ongeacht gekozen methode moet je dan wel voldoende wisselruimte hebben.
(N.B: Maar 2x geplaatst omdat het over 2 in feite dezelfde onderwerpen staat.)