De wens van de Amerikaanse regering om het gehele internet af te luisteren is een bedreiging voor iedereen, zo waarschuwt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. Onlangs liet de FBI weten dat het de mogelijkheid wil om alle internetdiensten, zoals Skype, te kunnen aftappen. Voorheen was het op grote schaal afluisteren van burgers alleen aan totalitaire regimes voorbehouden, maar inmiddels is het ook in de democratische wereld te vinden, merkt Schneier op. Regeringen in Zweden, Canada en Groot-Brittannië overwegen nieuwe wetgeving die politie meer mogelijkheden voor internetsurveillance geeft. In veel gevallen moeten bedrijven hiervoor hun producten en diensten aanpassen.
"Deze wetten zijn gevaarlijk, zowel voor burgers van landen als China en burgers van Westerse democratieën." Het aanbrengen van een backdoor om afluisteren door de overheid mogelijk te maken vermindert niet alleen de privacy en vrijheid, het maakt ons ook minder veilig, merkt Schneier op. Systemen zonder backdoor zijn namelijk inherent veiliger dan systemen die wel over een backdoor beschikken. "Elk surveillance-systeem nodigt uit tot misbruik, zowel door criminelen als overheid." Schneier doelt dan op nieuwe wetgeving bedoeld voor politie om terreur te bestrijden, die inmiddels ook voor normale criminaliteit wordt gebruikt.
Misbruik door de overheid noemt hij al slecht genoeg, maar het "onofficiële" misbruik is veel zorgwekkender. "Een infrastructuur om surveillance en controle uit te oefenen nodigt surveillance en controle uit, zowel door de mensen van wie je het verwacht als van wie je het niet verwacht." Het gaat hier niet om een theoretisch risico, aangezien de NSA na 11 september een infrastructuur aanlegde waar burgers bewust mee werden bespioneerd. Een ander voorbeeld is Griekenland, waar meer dan honderd telefoons van de overheid werden afgeluisterd. Het ging om een door Ericsson aangebrachte backdoor, die op verzoek van regeringen werd ingeschakeld. De Griekse regering had hier niet om verzocht, maar andere partijen wisten de backdoor toch in te schakelen.
Siemens
Schneier merkt op dat een surveillance infrastructuur eenvoudig te exporteren is, waardoor het ook eenvoudiger voor totalitaire regimes is om de technologie te bemachtigen. De beveiligingsgoeroe haalt hard uit naar Westerse bedrijven als Siemens, Nokia en Secure Computing, die Iran hielpen bij het opzetten van een surveillance infrastructuur. "We moeten ons schamen voor het exporteren van aftap-mogelijkheden. Veilige, surveillance-vrije systemen beschermen de levens van mensen die in totalitaire landen leven."
Schneier besluit door te zeggen dat zowel de 'good guys' als de 'bad guys' communicatie technologieën kunnen gebruiken. "Maar de good guys overtreffen de bad guys in aantal en het is waardevoller om ze veilig te maken dan te verminken in de hoop dat het een bad guy pakt. Het is slechte civiele hygiëne om technologieën te ontwikkelen die op een dag gebruikt kunnen worden om een politiestaat te faciliteren. Ongeacht wat de afluisteraars zeggen, kosten deze systemen teveel en brengen ons allemaal in gevaar."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.