De politie heeft door het uploaden van eigen software bij slachtoffers van het Bredolab-botnet niet ingebroken, aangezien de machines al gecompromitteerd waren. Dat laat het Openbaar Ministerie aan Webwereld weten. Bits of Freedom noemde de actie van politie vorig week nog best wel schokkend. De burgerrechtenorganisaties vergeleek het met het inbreken bij een huis om daar het slot te vervangen. Volgens woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket gaat die vergelijking niet op. “Wij trekken een andere vergelijking: de politie ziet dat er in een huis is ingebroken, gaat naar binnen door de geforceerde deur, en legt een briefje op de tafel voor de, onwetende, inwoners: er is bij u ingebroken.”
Aangezien er al was ingebroken, is er dan ook geen sprake van een digitale inbraak of terughacken. Daarnaast zijn er wel degelijk gronden waarop de politie bij niet-verdachten mag binnenkomen. “Op basis van de strafuitsluitingsgrond, dat is om de schade te beperken.” Dit zou volgens De Bruin ook gelden voor de Bredolab-bots. Er zou echter geen eigen software zijn geüpload, iets wat volgens het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT wel is gebeurd. Directeur Ronald Prins liet weten dat de malware op besmette computers door een eigen programma werd vervangen, om zo de botnetbeheerder buiten te houden en slachtoffers te waarschuwen.
Aangifte
Inmiddels zijn 250.000 mensen via de getoonde pop-up gewaarschuwd en hebben in totaal 70 mensen vanuit Nederland en het buitenland aangifte gedaan. Het Bredolab-botnet zou vooral door klanten van het inmiddels ter ziele gaande Spamit.com zijn gebruikt. De vermoedelijk Armeense botnetbeheerder zou daarmee 100.000 euro per maand hebben verdiend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.