image

Hackers kapen miljoen Chinese mobiele telefoons

dinsdag 9 november 2010, 12:49 door Redactie, 5 reacties

Meer dan een miljoen Chinese mobiele telefoons zijn de afgelopen dagen met malware besmet geraakt en misbruikt voor het versturen van spam. Dat meldt de Shanghai Daily. Volgens de Chinese krant zou de schade voor gebruikers van de besmette telefoons inmiddels 200.000 euro bedragen.

De malware zat in een nep-virusscanner voor mobiele telefoons verstopt en stuurde informatie over de simkaart naar de aanvallers. Die lieten de telefoons vervolgens berichten met links naar mensen in het adresboek sturen. Wie op de link klikte raakte ook besmet, aldus de Shanghai Daily, die daarvoor naar China Central Television wijst. Daar is inderdaad een artikel over gehackte mobieltjes te vinden, maar nergens wordt het aantal telefoons of de verspreidingswijze genoemd.

Daarvoor wordt naar het National Computer Network Emergency Response Technical Team Center verwezen. Volgens de Chinese overheidsinstantie is er inderdaad een groot aantal telefoons geïnfecteerd en gebruikt voor het versturen van spam. De infecties zouden in de eerste week van september hebben plaatsgevonden. Sindsdien zijn er verschillende soortgelijke virussen ontdekt, die volgens een beveiligingsbedrijf lastig van legitieme applicaties zijn te onderscheiden. Wie er achter de malware zit is onbekend.

Reacties (5)
09-11-2010, 13:40 door SirDice
Handig dat ze er ook even bij vermelden om welk type telefoons het gaat...
09-11-2010, 13:44 door Anoniem
Gaat via SMS dus maakt denk ik niet uit welke soort telefoon er gebruikt wordt.
09-11-2010, 14:30 door Anoniem
Een soort straf voor de Chinese ciscorouters met achterdeur?
09-11-2010, 23:51 door xy22
Door Anoniem: Gaat via SMS dus maakt denk ik niet uit welke soort telefoon er gebruikt wordt.
toch wel.
Vermoed overigens dat het gaat om Symbian (S60), dat is eerder ook vatbaar geweest voor malware die ontvangen en verstuurd wordt via SMS.
10-11-2010, 01:41 door Anoniem
Ik zeg koekje van eigen deeg....

Plat DDOS-sen dat land, non-stop DDOS attacks voor een dag of 365.

#rust
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.