image

Juridische vraag: mijn school verstuurt spam

woensdag 10 november 2010, 10:32 door Arnoud Engelfriet, 4 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Onlangs ontving ik (en honderden andere leerlingen) een e-mail van school, waarin ik vriendelijk gevraagd werd of ik wilde stemmen op een leerling die voor de schoolraad gekozen wilde worden. Nu heb ik ooit mijn e-mailadres gegeven bij de inschrijving, maar ik kan me niet herinneren dat ik hier toestemming voor heb gegeven. Mogen ze mijn adres zomaar gebruiken voor dit soort doelen?

Antwoord: Nee, dat mag niet zomaar, maar echt duidelijk is de wet hier niet.

Het gebruik van e-mailadressen voor ongevraagde commerciële, charitatieve of ideële berichten is verboden (art. 11.7 Telecommunicatiewet). Zulke mail wordt ook wel "spam" genoemd, hoewel de definitie uit de wet op sommige punten strikter is dan wat we normaal als spam aanduiden. Zo is ook een éénmalige gerichte mail al verboden onder de letter van de wet, terwijl de meeste mensen bij "spam" denken aan bulkmail voor V1agra en c14lis.

Er staan enkele uitzonderingen op dit verbod in de wet. Zo mag je je klanten een mail sturen met gerelateerde aanbiedingen, ook als ze daar niet expliciet om hebben gevraagd. Een zakelijk mailadres dat expliciet is opengesteld voor bepaalde soort categorieën, mag je zonder nader overleg mailen met dingen binnen die categorie. (Naar inkoop@ mag je dus reclame sturen voor dingen die ingekocht moeten worden, en reclamepersberichten mogen naar persberichten@ of redactie@). Verder heeft de toezichthouder OPTA bepaald dat volgens hen de wet niet overtreden wordt als het gaat om "zuiver persoonlijke communicatie", bijvoorbeeld als je via een tell-a-friendsysteem mensen een mail stuurt.

Er zijn geen expliciete regels over charitatieve of ideële mails, waar deze oproep tot stemmen onder valt. Naar analogie met de "gerelateerde producten" zou je kunnen zeggen: de schoolraad is gerelateerd aan de school, dus het adres mag daarvoor gebruikt. Maar dat rekt de wet wel aardig op. Ik denk dus dat je dit niet zomaar mag doen, tenzij er toch een vakje op het inschrijfformulier staat. En op zijn minst moet er een afmeldmogelijkheid zijn voor dergelijke mails.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (4)
10-11-2010, 11:31 door N4ppy
Het hangt een beetje van de tekst van de email af

Email "Let op ga stemmen voor de ledenraad" lijkt me binnen het kader van de school vallen = geen spam

Email (van school) "Ga op henkie stemmen" lijkt me
a. spam
b. nogal kwalijk dat de school een specifieke leerling aan het pushen is (ok geef toe is meer school bestuurlijk probleem)

Ik neem aan dat de email meer op het tweede voorbeeld leek dus zou gaan klagen bij de afzender
10-11-2010, 14:54 door root
Dat wordt een gebed zonder einde.

Ik heb maar 1 advies: als je vindt dat het spam is moet je klagen bij de school.
11-11-2010, 08:47 door Anoniem
geld deze wet ook voor interne mail zoals personeels nieuwsbrieven. Daar lijkt mij een communicatie van een school richting studenten ook onder te vallen.
11-11-2010, 22:16 door root
En wat als de school het bericht had afgedrukt en opgestuurd?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.