De Stuxnet-worm is niet ontworpen om één, maar om twee systemen te ontregelen. Dat blijkt uit analyse van de Duitse beveiligingsonderzoeker Ralph Langner. Maandag werd dankzij een Nederlandse profibus-expert bekend dat de worm de 'frequency converter drives' aanpaste. Een frequency converter drive is een voeding die de frequentie van de output kan aanpassen, die weer de snelheid van de motor aanstuurt. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de snelheid van de motor. Stuxnet wijzigt voor korte perioden de output frequenties en dus de snelheid van de motoren.
Volgens Langner probeert de worm ook de turbine controlesystemen te ontregelen. Naast de uraniumverrijkingscentrale in Natanz, zou mogelijk ook de kernreactor van Bushehr het doelwit zijn. "Het zoeken naar een ander doelwit is niet erg lastig. Het bevindt zich in Bushehr. Veel mensen hebben onze initiële theorie verkeerd geïnterpreteerd dat Stuxnet een thermonucleaire explosie moest veroorzaken", zegt Langner.
Explosie
De expert benadrukt dat er geen reden is om de reactor aan te vallen, vanwege de beveiligingsmaatregelen. Het zou voor aanvallers veel eenvoudiger zijn om de stoomturbine aan te vallen, waar de beveiliging veel minder streng is. "Als je een 1000 Megawatt turbine opblaast, zul je de impact zeer waarschijnlijk via satelliet kunnen zien." Daarnaast is het zo goed als zeker dat de turbines van Bushehr via Siemens controllers worden aangestuurd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.