Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Recent heeft de rechter XS4All en Ziggo verplicht toegang tot The Pirate Bay (TPB) te blokkeren. Maar nu maak ik me zorgen. Ik wil gewoon legale ISO's (van bijvoorbeeld Linux Mint) downloaden, zoek daarvoor via Google de torrent en kan dan toevallig bij TPB uitkomen. Ben ik dan strafbaar? En maakt het bij downloaden nog uit of ik het origineel al in de kast heb?
Antwoord: De blokkade van TPB was voor velen een onaangename verrassing. Ook voor mij; hoewel de letter van de wet een dergelijke maatregel toestaat gaat het natuurlijk wel buitengewoon ver om een neutrale tussenpersoon tot zo'n blokkade te gelasten. Er is hoger beroep aangetekend, maar ondertussen moeten Ziggo en XS4All wel de blokkade uitvoeren totdat in hoger beroep (of in cassatie) anders wordt beslist.
De reden voor de blokkade was formeel niet dat TPB als zodanig auteursrechten schond of beter gezegd "onrechtmatig handelde". Waar het om ging, is dat een flink percentage van de klanten van Ziggo en XS4All illegaal bestanden uploadde naar anderen, en het uploaden van bestanden zonder toestemming is auteursrechtinbreuk. Om deze inbreuken in te perken, vond de rechter het gepast om de toegang tot TPB te blokkeren. Dat was - zo werd beweerd door Brein - de bekendste site waarmee je dat uploaden in gang zou zetten. Dus blokkeer die site en het uploaden zal eindigen. Zoiets.
De blokkade zal ook torrents naar legale bestanden ontoegankelijk maken, maar volgens de rechtbank was dat een zodanig klein percentage dat dat niet opwoog tegen de blokkade van het illegale aanbod. Dus juridisch gezegd heb je pech als je een legaal bestand via Bittorrent wil downloaden en TPB de enige is die je naar de torrent kan leiden. Gelukkig zijn er voor legale torrents nog genoeg andere bronnen.
Het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik is legaal, ook als de bron illegaal is. Het maakt daarbij niet uit of je het origineel in de kast hebt liggen. Je mag alleen niet uploaden - en dat is het probleem bij Bittorrent want vrijwel iedereen die via Bittorrent downloadt, uploadt ook meteen weer wat hij net gedownload heeft. Dat gaat automatisch, maar dat is juridisch niet relevant. Je neemt dus een risico als je illegaal aanbod via Bittorrent opvraagt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.