Het aantal computers dat wordt gebruikt voor het uitvoeren van een gedistribueerde Denial of Service-aanval (DDoS) maakt niets uit voor de effectiviteit, aldus het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA). Bij veel van de DDoS-aanvallen van de afgelopen weken ging het om honderden computers die meededen. "Sommige nieuwsberichten noemen een aantal dat zes keer groter is dan het werkelijke aantal", aldus algemeen directeur Udo Helmbrecht. Volgens hem worden deze foutieve cijfers genoemd omdat er geen betrouwbare informatie over botnets beschikbaar is.
De afgelopen aanvallen laten wel de weerbaarheid van de cloud architectuur tegen Denial of Service aanvallen zien, merkt Helmbrecht op. Die heeft ook zijn bedenkingen over de door Anonymous-leden gebruikte LOIC-tool. "Naast de mogelijk juridische gevolgen, geven gebruikers controle over hun computer aan een potentieel onbetrouwbare derde partij."
Daarbij beschouwt Helmbrecht systemen die het Low Orbit Ion Cannon (LOIC) gebruiken niet echt als een botnet, aangezien gebruikers zelf de software installeren. "LOIC deelt wel features met botnet software, met name de mogelijkheid om op centraal uitgegeven opdrachten te reageren."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.