image

Europol wil burgerwacht tegen cybercrime

vrijdag 17 december 2010, 13:28 door Redactie, 6 reacties

Europol overweegt het gebruik van "crowd sourcing" om cybercrime op het web aan te pakken, zo meldt de BBC. Als het aan directeur Rob Wainwright ligt worden burgers betrokken bij het aanpakken van cybercriminelen. De Europese Unie zou op dit moment het probleem onderschatten. Om daar verandering in te brengen, moet er naast de opening van een gepland cybercrime centrum, ook een "internet crime reporting online systeem" verschijnen.

Het initiatief zou alle online gerapporteerde internetmisdrijven binnen de EU verzamelen. Vervolgens zou het politiediensten in de lidstaten kunnen waarschuwen als er verbanden tussen bepaalde onderzoeken zijn. Voor het verkrijgen van inzicht in de problematiek, zou ook een vorm van "crowd sourcing" handig kunnen zijn. Internetgebruikers zouden dan het web afstruinen opzoek naar illegale activiteiten, om die vervolgens op een speciale website te rapporteren.

Onverstandig
Het systeem zou niet alleen voor de slachtoffers van cybercrime gelden, maar ook voor burgers die het web veiliger willen maken. Het crowd sourcing plan bevindt zich nog in een zeer vroege fase en is afhankelijk van de komst van het Europese cybercrime centrum in 2014 en of er voldoende budget voor is te vinden.

Toch staat niet iedereen om het plan te springen. "Hoewel met de beste bedoelingen voorgesteld, vind ik het vreselijk om voor te stellen dat burgers die geen ervaring met computerbeveiliging hebben opeens een "digitale Miss Marples" worden, om alle misstanden op het net te ontdekken", zegt Graham Cluley van Sophos. "Laten we niet vergeten dat cybercrime ernstiger is dan de graffiti en hondenpoep waar burgerwachten normaal mee te maken krijgen."

Niet alleen zouden deze online burgerwachten tijdens onderzoek hun eigen machine kunnen besmetten. "Het gaat hier om hardcore criminelen. Je kunt beter maar op je hoede zijn als ze ontdekken dat je ze lastigvalt," aldus Cluley. Volgens hem kunnen gebruikers beter eerst op hun eigen beveiliging letten dan die van het internet.

Reacties (6)
17-12-2010, 13:48 door Anoniem
leuk voor gelegaliseerde amateur kinderporno onderzoekers.
eigenlijk willen ze er niet naar kijken, maar voor de overheid maken ze een uitzondering.
brave brave nette burgers.

verder houden wij het niet tegen.
de enige rem is budget.
gelukkig dat al die ambtenaren weer een nieuwe functie krijgen.
hoezo bezuinigen en inkrimpen.
17-12-2010, 13:51 door Anoniem
Kunnen ze gelijk hun buurt afstruinen op zoek naar terroristen.
17-12-2010, 14:34 door Dev_Null
"crowdsourcing" een leuk nieuw modern buzzword voor het aloude begrip... "verraad je buurman", "klik lijn".

Als opsporingsinstanties eens beginnen met het verstand van zaken krijgen waar ze zelf mee bezig zijn, en hun eigen pesoneel eens professioneel opleiden, dan kunnen ze hun eigen broek leren ophouden en hoeven ze geen "mass-media-manipulatie spelletjes" te spelen met onschuldige burgers.
17-12-2010, 16:11 door Syzygy
De digitale NSB dus
18-12-2010, 03:56 door prikkebeen
Onder voorwaarde misschien. Dan alleen op de WikiLeaks manier. Dat is dus tegen de gevestigde orde. Kruimeldieven bemoei ik me niet mee; mensen moeten zelf maar slimmer worden.

Crowdsourcing om de gewetenloze liegende politici en ambtenaren te kijk te zetten is een geweldig idee en verdiend wat mij betreft brede ondersteuning.
20-12-2010, 11:31 door Anoniem
"Het crowd sourcing plan bevindt zich nog in een zeer vroege fase en is afhankelijk van de komst van het Europese cybercrime centrum in 2014 en of er voldoende budget voor is te vinden. "

Wat is het verschil met huidige initiatieven als het meldpunt cybercrime ? Ik zie weinig innovatiefs aan het idee, buiten het feit dat het wellicht dit soort meldpunten zou kunnen integreren. Er zijn al sinds jaar en dag plekken om misdaad op internet aan te kunnen geven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.