De definitie van het woord hacker in de Van Dale is verkeerd, aldus hacker Barry van Kampen tijdens een bijeenkomst over ethisch hacken in het Haagse hackershonk Revelation Space. De Duitse, Engelse en Spaanse definities spreken in eerste instantie over iemand die handig in programmeren of het gebruik van computers is. De Nederlandse definitie heeft het over "iemand die inbreekt in computers." Van Kampen voelt zich nog wel het meest verbonden met de definitie van Simple Wikipedia. Daarin wordt een hacker omschreven als: iemand die nieuwe dingen met computers doet.
De betekenis van het woord hackers is al geruime tijd negatief in de media, zeker sinds de DDoS-aanvallen van Anonymous. Maar hackers doen juist positieve dingen en proberen techniek juist veiliger te maken. De middag stond niet alleen in het teken van semantiek. Volgens Brenno de Winter is sprake van een strijd tussen overheid en techneuten. "En er is geen twijfel wie gaat winnen, techneuten dus."
WikiLeaks liet zien dat in tegenstelling tot wat de Amerikaanse overheid beweerde, er wel op journalisten was geschoten. Dat de Nederlandse overheid wel de Rotterdams haven aan de Amerikanen ter beschikking wilde stellen. "En dan zijn er brandhoutjournalisten die zeggen dat dit geen nieuws is."
De woede die online tot een uitbarsting kwam ging ook over de hypocrisie van bedrijven als Mastercard, PayPal en Visa, die donaties aan WikiLeaks blokkeerden en rekeningen bevroren. Het blokkeren van betalingen noemt de Winter een grof schandaal, omdat er nog geen aanklacht tegen de klokkenluiderwebsite ligt. De creditcardmaatschappijen zijn volgens hem hypocriet, omdat ze moeite hebben met WikiLeaks, maar wel de Klu Klux Klan blijven ondersteunen. "Dit toont aan hoe overheid en bedrijfsleven denken met vrije media om te gaan."
De aanpak van WikiLeaks is de druppel die de emmer deed overlopen. De Winter sprak de afgelopen tijd met hackers en leden van Anonymous. Die maken zich boos over de aanhoudende censuur, het faciliteren van kinderporno door een internetfilter dat het probleem en de overtreders niet aanpakt, de arrestatie van een cartoonist, de aanhouding van Bert Brussen, de wens van Hirsch Ballin en Justitie om zelf websites offline te halen, ACTA, de bewaarplicht, kentekenregistratie, legitimatieplicht, het kinddossier, vingerafdrukkendatabase. "Er is een gebrek aan transparantie binnen de overheid."
De Winter spreekt zelf van de "schreeuwende incompetentie" van de overheid, het niet begrijpen hoe techniek werkt. Het "dommer dan dom" bezig zijn met deze onderwerpen. "Dat leidt tot woede."
DDoS
Een Distributed Denial of Service vindt de onderzoeksjournalist echter geen oplossing. "Er zijn teveel overheidssites en ze komen altijd weer terug en gaan door met wat ze aan het doen waren." Daarnaast geven de aanvallen hackers, ook al hebben ze er niets mee te maken, een slechte naam. Hackers kunnen veel slimmere dingen doen. "Vertrouw op de incompetentie van de overheid. Ze kunnen dingen verkloten en daar kunnen wij ze bij helpen."
Het gaat dan om het lekken van misstanden en het hacken van kwetsbare systemen. "Er zitten hier mensen die in een middag kunnen programmeren wat dure consultancybedrijven niet eens in een maand kunnen verzinnen." Volgens De Winter moeten hackers zich op een legale, maar fundamentele strijd richten. Namelijk de vrijheid van internet, mening, pers en vrije nieuwsgaring. "Daar gaat het hier om."
Een strijd die volgens Ot van Daalen van Bits of Freedom het best gewonnen kan worden door het schrijven van software. "De wereld kun je niet veranderen door te doen wat je anderen verwijt." De directeur van de burgerrechtenbeweging is dan ook groot voorstander van de geweldloze aanpak van Ghandi. "Geweld lost geweld niet op."
Er zijn verschillende manieren waarop burgers hun stem kunnen laten horen, zoals demonstreren of bepaalde diensten of bedrijven boycotten, merkte Van Daalen op. Het schrijven van software met een politiek doel sorteert voor hackers het meeste effect. "Zo kun je de wereld maken zoals jij wil dat die wordt." Naast het ontwikkelen van nieuwe software kunnen ook WOB-verzoeken helpen bij het veranderen van beleid. Een DDoS-aanval is geen effectieve manier om de onvrede te uiten. "De impact is laag, PayPal zal zijn beleid niet aanpassen. De kosten zijn echter hoog, want de media is bang voor hackers en brengt WikiLeaks in verband met de aanvallen."
Straf
ICT-jurist Arnoud Engelfriet was de laatste spreker van de middag en liet weten dat op het uitvoeren van een DDoS-aanval een maximale gevangenisstraf van één jaar staat. Veroorzaakt dit echter schade aan belangrijke systemen, dan kan het snel tot zes jaar oplopen.
Het is echter de vraag of de twee recent aangehouden Anonymous-leden zolang achter de tralies zullen verdwijnen. Voor het platleggen van overheid.nl en regering.nl kregen drie minderjarige aanvallers een taakstraf variërend van 80 tot 120 uur, terwijl de laatste aanvaller van 18 jaar 38 dagen cel en 240 uur schoffelen kreeg.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.