Mocht de VS om de uitlevering van de twee Nederlandse tieners vragen die onlangs wegens DDoS-aanvallen op PayPal, Visa en Mastercard werden opgepakt, dan staan er tal van politieke obstakels te wachten. Recentelijk liet minister van Justitie Eric Holder weten dat hij onderzocht of het mogelijk was de DDoS-aanvallers voor een Amerikaanse rechtbank te krijgen. De eerste stap is echter de opsporing en uitlevering van verdachten, aangezien de aanvallen van over de hele wereld kwamen.
Vooralsnog zijn de twee aangehouden Nederlandse tieners de enige die wegens de DDoS-aanvallen wereldwijd zijn opgepakt. De VS is van Nederland afhankelijk om ze uitgeleverd te krijgen. "Uitleveringen raken vaak verstrikt in politiek", aldus persbureau Reuters. Eerder liet de Wall Street Journal weten dat de FBI de Nederlandse autoriteiten bij de twee arrestaties had geholpen. De Amerikaanse woordvoerder van Justitie wilde tegen Reuters niet op de Nederlandse arrestaties ingaan of de mate van samenwerking tussen beide landen.
Naast het vinden en overbrengen van de verdachten, speelt ook de Amerikaanse "Computer Fraud and Abuse" wet een rol. Die stelt dat er minimaal voor vijfduizend dollar schade moet zijn aangericht. Vooralsnog is er nog geen enkel bewijs verschenen dat de aangevallen bedrijven ook daadwerkelijk schade door Operation Payback hebben opgelopen. De naam die anonieme internetbeweging Anonymous aan de afgelopen DDoS-aanvallen gaf.
Volgens David Goldstone van Goodwin Procter is de beslissing van de Amerikaanse overheid om de mensen achter Operation Payback te vervolgen afhankelijk van beschikbare middelen en hoe belangrijk het de aanvallen vindt. "De overheid kan het een lagere prioriteit geven. Ze beschouwen het misschien als graffiti."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.