image

Schneier: Privacy VS en EU groot probleem in 2011

vrijdag 24 december 2010, 10:57 door Redactie, 4 reacties

De verschillen in privacywetgeving tussen de Verenigde Staten en Europese Unie zullen een groot probleem in 2011 zijn, zo voorspelt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. Schneier deed zijn voorspelling naar aanleiding van een interview met Eurocommissaris Viviane Reding. Het grootste verschil tussen de VS en EU als het om privacy gaat zijn volgens haar de basale waarden dat burgers in Europa recht op hun eigen, persoonlijke gegevens hebben. "Het is van mij. En als iemand toestaat om die gegevens openbaar te maken, dan is het beschikbaar. Dat is een opt-in goedkeuring en dat is sinds 1995 als wet vastgelegd", aldus Reding. In de VS zijn gegevens volgens haar altijd openbaar.

De regels moeten echter worden aangescherpt zodat ze ook op het internet van toepassing zijn. Reding houdt dan ook nauwlettend het "do-not-track" voorstel van de Amerikaanse handelscommissie in de gaten. Verder merkt Reding op dat transparantie essentieel is voor de Europese privacywetgeving. "Het moet duidelijk zijn wie mijn gegevens wil gebruiken en voor welk doel. En ik moet de toestemming op elk moment kunnen intrekken omdat mijn gegevens mijn eigendom zijn."

Reacties (4)
24-12-2010, 11:05 door Anoniem
Ja, leuke theorie. In de praktijk rommelt iedereen maar aan en je kunt er bijzonder weinig tegen doen...
24-12-2010, 12:28 door Anoniem
...volgens haar de basale waarden dat burgers in Europa recht op hun eigen, persoonlijke gegevens hebben. "Het is van mij. En als iemand toestaat om die gegevens openbaar te maken, dan is het beschikbaar. Dat is een opt-in goedkeuring en dat is sinds 1995 als wet vastgelegd", aldus Reding.

Ik heb deze strofe 10 keer gelezen maar snap nog niet wat er staat.

Als iemand anders toestemming geeft voor het openbaar maken van mijn gegevens vind ik dat in principe OK ? Maar als ik er niet mee accoord ga dan kan ik kennelijk een zaak beginnen obv een wet uit 1995 ?

Welke wet dan ?? volgens mij is de algemene trend in de EU en zeker in 0031 om alle persoonliujke data van de burger ergens in een database te vangen die je daarna (stiekem) kunt koppelen waardoor je data tot je beschikking krijgt waar je eigenlijk geen recht op hebt.
24-12-2010, 16:17 door Anoniem
Door Anoniem: Welke wet dan ??

De Wet Bescherming Persoonsgegevens natuurlijk. Jij hebt het over data die de overheid heeft maar het gaat meer om de data die bedrijven over jou hebben.

In de VS is het mogelijk om te handelen in data van mensen. Je hoeft namelijk nooit toestemming te vragen. Dus een credit card bedrijf kan de lijst van alle betalingen die jij ooit hebt gedaan, compleet met NAW gegevens, gewoon verkopen aan wie ervoor wil betalen. Dat mag hier niet.

Het is maar wat je wil.
24-12-2010, 17:01 door Anoniem
@ anoniem, 16:17

Ok, dat stuk zou zo bedoelt kunnen zijn en dan begrijp ik het...maar het gequote stuk snap ik nog steeds niet hoor :) of er moet een stukje tekst zijn weggevallen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.