Door Anoniem: Gebruik Linux voor internetbankieren. Windows in VM-omgeving alleen voor games en Apple OS X voor entertainment (bv. Youtube). Ik geloof niet dat virusscanners als G-Data voldoende bescherming tegen phishing of voor fouten in software bieden, want dat is denk ik het grootste probleem. De functie dat het afgeraden wordt om te internetbankieren lijkt me wel goed. De gemiddelde gebruiker wordt dan gedwongen zijn systeem te onderhouden. Ik kan me voorstellen dat de gemakkelijke types dit gaat irriteren en G-Data eraf gooit. Aan de andere kant moeten mensen zich meer gaan verdiepen in beveiliging...
Linux ben ik tot nu toe erg onder de indruk van de mate van beveiliging: standaard encryptie, bijna dagelijkse automatische software updates (die het systeem niet langzamer maken), firewall en (niet perse nodig) virusscanner (kosteloos). Nadeel van Linux: als er een security update is zoals Adobe Flash x.102.62 dan zijn ze er weliswaar zeer snel bij en alles gaat automatisch maar bv. Youtube werkt niet meer optimaal (fullscreen alleen omslachtig aan te zetten). Dat neem ik dan maar voor lief. Internetbankieren via iPod/Pad/Phone app zit je ook goed aangezien dit platform helemaal door Apple wordt gecontroleerd en daardoor geen kwaadaardige software bevat.
LiveCD zou je regelmatig kunnen maken en dat kan via de sites van Linux distributies. Ik vind het niet optimaal want als de LiveCD te oud is zou deze op het moment van gebruik kwetsbaar kunnen zijn (firewall is ook niet geconfigureerd). Je kunt ook een soort "bankkey" maken (USB stick met Linux) en die dus alleen voor internetbankieren gebruiken. Die pakt wel updates tot het max. geheugen is bereikt. Windows 8 gaat ook uitkomen in To Go versie, dus op stick. Ben benieuwd.
Volgens mij, doordat Linux ALLE software update op het systeem, zit je redelijk veilig qua bescherming tegen lekken. Op deze manier werkt dat het best t.o.v. het handmatig updaten van software of erop geattendeerd te worden met een melding (het kunnen makkelijk valse meldingen zijn en dan hang je!). Het is een wedloop tussen de malware ontwikkelaars tegen de rest. Ze brengen zo snel mogelijk malware uit op onontdekte gaten en fouten. G-Data zit denk ik wel goed om gewoon een functie af te sluiten als lekkages niet afgedicht zijn.
Maar zoals gezegd, gebruikers gaan denken dat het aan G-Data ligt en niet aan hun systeem.
Als jij denkt dat er geen malware in de Apple Store staat moet je deze site beter in de gaten houden. Dat het niet gezegd wordt wil niet zeggen dat het er in staat, want dat is al aangetoond door BitDefender, die een App had ontwikkelt om privacy policies van apps te monitoren. En wat blijkt, veel apps voldoen niet aan hun eigen policy en leveren veel meer data naar de bron dan wat ze zeggen (dus ook je bankgeegvens die je hierop hebt staan). Ipv deze apps aan te pakken, wordt de BitDefender App uit de App Store gehaald vanwege de slechte publiciteit die Apple hierdoor krijgt.
En ook Linux systemen zijn niet veilig. De beste oplossing is om een usb key met Linux te gebruiken en een browser die in een sandbox draait die specifiek is gericht op de url van de bank en de rest weert.