image

Speciale virusscanner voor internetbankieren

woensdag 22 februari 2012, 11:43 door Redactie, 18 reacties

Het Duitse anti-virusbedrijf G Data lanceert binnenkort een speciale virusscanner voor internetbankieren. De "BankGuard" is ontwikkeld om man-in-the-browser aanvallen te detecteren. Daardoor zou de virusscanner 99% van alle banking Trojans zonder aanvullende definities kunnen herkennen. In de eerste helft van vorig jaar vonden er in Nederland 2418 incidenten met internetbankieren plaats, waarbij er een schade van 11,2 miljoen euro ontstond. De meeste gevallen hadden echter betrekking op phishing. In Duitsland ging het om 25.000 incidenten en bedroeg de schade 100 miljoen euro.

Slechts 27% van de banking Trojans zou op de eerste dag door virusscanners worden ontdekt. Na acht uur verschijnt er al een nieuwe versie, waardoor de beveiligingssoftware bijna altijd achter de feiten aanloopt. In het geval BankGuard de malware niet van de computer kan verwijderen, wordt de gebruiker afgeraden om te internetbankieren totdat het systeem is opgeschoond.

Reacties (18)
22-02-2012, 12:52 door Above
Je kan gewoon een live-cd nemen van bijvoorbeeld Ubuntu voor het internetbankieren. Zo blijven consumenten maar geld verslinden aan software voor zogenaamde veiligheid. 99% herkenning is verkooppraat.
22-02-2012, 14:05 door Euro10000
Gewoon oude pc gebruiken.
Alleen geldzaken op deze pc doen, internet bankieren, op website's betalingen doen, pay-pal etc.
Eerst handmatig de pc updaten, dan pas gaan gebruiken.

Je kan hier ubuntu(of windows) op zetten, is gratis, geen virusscanner en geen firewall nodig.

Op een pc waar iedereen op zit, en van alles wordt geïnstalleerd, kun je nooit veilig houden.
Dus dit is de enige manier op dit moment om het veilig te houden.
22-02-2012, 14:08 door Spiff has left the building
Door Redactie: Het Duitse anti-virusbedrijf G Data lanceert binnenkort een speciale virusscanner voor internetbankieren. De "BankGuard" is ontwikkeld om man-in-the-browser aanvallen te detecteren.
Wat is daarvan precies de bron?
"BankGuard" is al geïntegreerd in de huidige G Data consumenten-producten.
Wordt mogelijk bedoeld dat het binnenkort wordt geïntegreerd in de zakelijke producten?
Of wat wordt bedoeld?

Zie ook dit, van 17 oktober 2011:
"G Data toont zakelijke oplossingen op InfoSecurity"
http://www.gdata.nl/over-g-data/perscentrum/persberichten/news-details/article/2382-g-data-toont-zakelijke-oplossi.html
Door G Data: "Daarnaast heeft G Data een nieuwe technologie ontwikkeld die banking trojans - die traditioneel erg moeilijk te detecteren zijn - herkent en blokkeert. Deze technologie zal onder de naam BankGuard worden geïntegreerd in onze zakelijke oplossingen, maar kan nu al getoond worden, omdat de integratie in onze consumentenproducten al voltooid is."
22-02-2012, 14:33 door LightFrame
Je moet gewoon geen banking trojans installeren. Als je dat wel doet vraag je natuurlijk om problemen.
22-02-2012, 15:22 door Anoniem
Door Euro10000: Gewoon oude pc gebruiken.
Je kan hier ubuntu(of windows) op zetten, is gratis, geen virusscanner en geen firewall nodig.

Hoezo geen virusscanner of firewall nodig....? Zit jij in de hoek dat malware alleen voor windows bestaat?
Beveiliging altijd optimaliseren, ook als het gratis is!
22-02-2012, 16:43 door spatieman
niet internet bankieren met windows is ook een optie.
dus de live CD ftw..
22-02-2012, 16:51 door Eerde
Voor de paranoia piepeltjes raad ik ook een live CD aan voor Internetbankieren.
Verder een bank met een 'Random Reader' nemen, niet TAN codes via SMS.
Draai je al GNU/Linux en trap je niet in 'social engeneering' heb je al 99,999% gewonnen ;)
22-02-2012, 17:45 door Anoniem
Nou ja sterker nog,ik gebruik alleen maar Linux nu,en geen windows meer.
Het is veiliger dan Windows en OSX.
Op de pc heb ik Ubuntu Oneric Ocelot draaien,en opm de laptop fedora 16.
Bij Linux zijn er haast iedere dag wel softwareupdates,en bij Windows misschien maar een keer in de maand.
Wel worden er daar met Windows wanneer je security essentials gebruikt,de antivirus defenitties 4 keer per dag bijgewerkt.
Als je met de hand naar windows updates gaat en ze dan bijwerkt door erop te klikken.
Iedere dag zo wie zo 1 keer worden de antivirusdefenities automatisch bijgewerkt.
Dat weet ik nog van toen in windows gebruikte.
22-02-2012, 23:07 door Anoniem
Ik bankier bij Rabobank met Win/Vista en dat is al 99,999% veilig want ik installeer alle updates en ik gebruik MSE met Windows Firewall, Microsoft beschermd mij wel goed! Zelfs als er al virussen op mijn pc zouden zijn dan kunnen ze alleen maar toekijken en niets doen, mijn geld is heel veilig want er is nog niets gestolen...
23-02-2012, 09:29 door Anoniem
Door Anoniem: Ik bankier bij Rabobank met Win/Vista en dat is al 99,999% veilig want ik installeer alle updates en ik gebruik MSE met Windows Firewall, Microsoft beschermd mij wel goed! Zelfs als er al virussen op mijn pc zouden zijn dan kunnen ze alleen maar toekijken en niets doen, mijn geld is heel veilig want er is nog niets gestolen...

Wat een slecht verhaal. Zeker teveel Fanta gedronken!
23-02-2012, 09:30 door Anoniem
Volgens mij zit hier een Linux hater allemaal minnetjes te geven.
23-02-2012, 09:36 door y3ll0h
Tja,

hoewel een beetje offtopic, kan ik het toch niet laten even te reageren:

Als je niet alle broncode hebt bekeken van je "gratis open-source" systeem (en wie heeft dat???) MAG je er niet vanuit gaan dat je veilig bent. Linux is geen haar beter dan Windows, alleen KUN je het controleren.

Hetzelfde geldt voor Live CD's ..waar haal je deze vandaan? Van newsgroepen? Kun je deze wel vertrouwen?

Alles hangt af van vertrouwen (en het beschamen daarvan). Gewoon voorzichtig zijn, 100% veilig ben je nooit.
23-02-2012, 09:40 door y3ll0h
Nog een wiskundig grapje omdat blijkbaar heel Nederland tegenwoordig weg is van statistiek:
Ja ik ben hierdoor gefrustreerd, vooral met die nietszeggende polls onder een paar duizend inwoners die dan als waarheid worden gebracht in de media... Statistiek maakt iets aannemelijk, maar bewijst nooit iets.. en dit komt niet van mij.

als er 2418 incidenten zijn onder ongeveer 4.8 miljoen klanten (zomaar een getal hoor) dan is de beveiliging nu al op 99.5% :-)
23-02-2012, 13:51 door Anoniem
Gebruik Linux voor internetbankieren. Windows in VM-omgeving alleen voor games en Apple OS X voor entertainment (bv. Youtube). Ik geloof niet dat virusscanners als G-Data voldoende bescherming tegen phishing of voor fouten in software bieden, want dat is denk ik het grootste probleem. De functie dat het afgeraden wordt om te internetbankieren lijkt me wel goed. De gemiddelde gebruiker wordt dan gedwongen zijn systeem te onderhouden. Ik kan me voorstellen dat de gemakkelijke types dit gaat irriteren en G-Data eraf gooit. Aan de andere kant moeten mensen zich meer gaan verdiepen in beveiliging...

Linux ben ik tot nu toe erg onder de indruk van de mate van beveiliging: standaard encryptie, bijna dagelijkse automatische software updates (die het systeem niet langzamer maken), firewall en (niet perse nodig) virusscanner (kosteloos). Nadeel van Linux: als er een security update is zoals Adobe Flash x.102.62 dan zijn ze er weliswaar zeer snel bij en alles gaat automatisch maar bv. Youtube werkt niet meer optimaal (fullscreen alleen omslachtig aan te zetten). Dat neem ik dan maar voor lief. Internetbankieren via iPod/Pad/Phone app zit je ook goed aangezien dit platform helemaal door Apple wordt gecontroleerd en daardoor geen kwaadaardige software bevat.

LiveCD zou je regelmatig kunnen maken en dat kan via de sites van Linux distributies. Ik vind het niet optimaal want als de LiveCD te oud is zou deze op het moment van gebruik kwetsbaar kunnen zijn (firewall is ook niet geconfigureerd). Je kunt ook een soort "bankkey" maken (USB stick met Linux) en die dus alleen voor internetbankieren gebruiken. Die pakt wel updates tot het max. geheugen is bereikt. Windows 8 gaat ook uitkomen in To Go versie, dus op stick. Ben benieuwd.

Volgens mij, doordat Linux ALLE software update op het systeem, zit je redelijk veilig qua bescherming tegen lekken. Op deze manier werkt dat het best t.o.v. het handmatig updaten van software of erop geattendeerd te worden met een melding (het kunnen makkelijk valse meldingen zijn en dan hang je!). Het is een wedloop tussen de malware ontwikkelaars tegen de rest. Ze brengen zo snel mogelijk malware uit op onontdekte gaten en fouten. G-Data zit denk ik wel goed om gewoon een functie af te sluiten als lekkages niet afgedicht zijn.

Maar zoals gezegd, gebruikers gaan denken dat het aan G-Data ligt en niet aan hun systeem.
01-03-2012, 15:49 door Anoniem
Door Anoniem: Ik bankier bij Rabobank met Win/Vista en dat is al 99,999% veilig want ik installeer alle updates en ik gebruik MSE met Windows Firewall, Microsoft beschermd mij wel goed! Zelfs als er al virussen op mijn pc zouden zijn dan kunnen ze alleen maar toekijken en niets doen, mijn geld is heel veilig want er is nog niets gestolen...

Dit kan werkelijk geen serieuze reactie zijn...
03-03-2012, 20:53 door Anoniem
Het heeft met de bouw van windows te maken: denk aan een muur met kleine bakstenen. Als er eentje uitvalt, blijft de muur staan. Linux is een bakstenen muur. De opbouw van windows is monolitiisch, dus 1 grote steen. Als die omvalt is je muur weg. Windows 95 verschilt niet van windows 8 en windows 8 zal alleen veilig zijn met talloze programmatjes van externen die je moeten beschermen. gevolg: Traagheid, veel gescan tussendoor en extra kosten. En nooit helemaal veilig.
Verder is het natuurlijk zo dat vanaf 1995 windows in de koppelverkoop met PCs zit, en linux is toch voor hobyisten, servers, thin clients etc. Hardware bouwers voor de consumentenmarkt bouwen niet voor linux alhoewel het bijna altijd werkt, maar enige kennis is wel nodig.
Maar ja, alles is gratis, supersnel en veilig!
De meeste mensen liggen hier allemaal niet wakker van en zijn zich niet van bewust van de tekortkomingen van windows 7.
Ik bankier gewoon met linux. En het ziet er veeeel cooler uit!
13-04-2012, 14:32 door Anoniem
Ik blijf gewoon Linux gebruiken voor alles,wat ik op mijn computer doe.
Voor ieder programma wat ik nodig heb is er wel een Linux alternatief,Windows heb ik gewoon niet meer nodig.
13-11-2012, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: Gebruik Linux voor internetbankieren. Windows in VM-omgeving alleen voor games en Apple OS X voor entertainment (bv. Youtube). Ik geloof niet dat virusscanners als G-Data voldoende bescherming tegen phishing of voor fouten in software bieden, want dat is denk ik het grootste probleem. De functie dat het afgeraden wordt om te internetbankieren lijkt me wel goed. De gemiddelde gebruiker wordt dan gedwongen zijn systeem te onderhouden. Ik kan me voorstellen dat de gemakkelijke types dit gaat irriteren en G-Data eraf gooit. Aan de andere kant moeten mensen zich meer gaan verdiepen in beveiliging...

Linux ben ik tot nu toe erg onder de indruk van de mate van beveiliging: standaard encryptie, bijna dagelijkse automatische software updates (die het systeem niet langzamer maken), firewall en (niet perse nodig) virusscanner (kosteloos). Nadeel van Linux: als er een security update is zoals Adobe Flash x.102.62 dan zijn ze er weliswaar zeer snel bij en alles gaat automatisch maar bv. Youtube werkt niet meer optimaal (fullscreen alleen omslachtig aan te zetten). Dat neem ik dan maar voor lief. Internetbankieren via iPod/Pad/Phone app zit je ook goed aangezien dit platform helemaal door Apple wordt gecontroleerd en daardoor geen kwaadaardige software bevat.

LiveCD zou je regelmatig kunnen maken en dat kan via de sites van Linux distributies. Ik vind het niet optimaal want als de LiveCD te oud is zou deze op het moment van gebruik kwetsbaar kunnen zijn (firewall is ook niet geconfigureerd). Je kunt ook een soort "bankkey" maken (USB stick met Linux) en die dus alleen voor internetbankieren gebruiken. Die pakt wel updates tot het max. geheugen is bereikt. Windows 8 gaat ook uitkomen in To Go versie, dus op stick. Ben benieuwd.

Volgens mij, doordat Linux ALLE software update op het systeem, zit je redelijk veilig qua bescherming tegen lekken. Op deze manier werkt dat het best t.o.v. het handmatig updaten van software of erop geattendeerd te worden met een melding (het kunnen makkelijk valse meldingen zijn en dan hang je!). Het is een wedloop tussen de malware ontwikkelaars tegen de rest. Ze brengen zo snel mogelijk malware uit op onontdekte gaten en fouten. G-Data zit denk ik wel goed om gewoon een functie af te sluiten als lekkages niet afgedicht zijn.

Maar zoals gezegd, gebruikers gaan denken dat het aan G-Data ligt en niet aan hun systeem.

Als jij denkt dat er geen malware in de Apple Store staat moet je deze site beter in de gaten houden. Dat het niet gezegd wordt wil niet zeggen dat het er in staat, want dat is al aangetoond door BitDefender, die een App had ontwikkelt om privacy policies van apps te monitoren. En wat blijkt, veel apps voldoen niet aan hun eigen policy en leveren veel meer data naar de bron dan wat ze zeggen (dus ook je bankgeegvens die je hierop hebt staan). Ipv deze apps aan te pakken, wordt de BitDefender App uit de App Store gehaald vanwege de slechte publiciteit die Apple hierdoor krijgt.

En ook Linux systemen zijn niet veilig. De beste oplossing is om een usb key met Linux te gebruiken en een browser die in een sandbox draait die specifiek is gericht op de url van de bank en de rest weert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.