Door Spiff: In de meeste gevallen onder Windows Vista en onder Windows 7 zal Gebruikersaccountbeheer je zo nodig gewoon vragen om een administratorwachtwoord, waarna je de taak kunt uitvoeren.
Voor een soortgelijke opmerking heb ik ooit in mijn begintijd alhier van Bitwiper - terecht - enorm op mijn kop gekregen. Ondanks het feit dat "Uitvoeren als...", beschikbaar vanaf 2K, een geheel legitieme functie is, welke ook expliciet in de curricula van Microsoft word onderwezen.
Lang verhaal kort: Als Bitwiper je systeem beheerd, worden alle gebruikers eerst uitgelogd alvorens Bitwiper (& ik dus ook sindsdien) zich aanmeld om je systeem te beheren.
Waarmee hulpmiddelen zoals SuRun uiteraard ook uit den boze zijn...
;-)
Ok, Geert (Gisteren,12:25 door 2tirds) maakt een opmerking over automatisch afmelden & dat zit er niet echt in, behalve voor netwerkaanmeldingen
of door de Windows 2000 Resource Kit te installeren & dan winexit.scr uit te voeren zoals hier beschreven:
http://support.microsoft.com/kb/314999Wat wel kan is: Configuratiescherm, Vormgeving en thema's, Beeldscherm, tabblad Schermbeveiliging,
kies een schermbeveiliging, behalve
<geen>, vink Welkomstscherm weergeven
aan, (Wachttijd, Instellingen),
klik op Energiebeheer, tabblad Geavanceerd, Wachtwoord vragen als de computer uit stand-by word gehaald
aan vinken (Kan ook hard afgedwongen worden via Groepsbeleid Editor, Gebruikersconfiguratie, Systeem, Energiebeheer).
Toepassen, Ok, Toepassen, Ok.
Dan de Administrator-account's, ja,, in meervoud: Sowieso is er altijd de ingebouwde Administrator. Daarbij is het aan te raden een tweede extra Administrator aan te maken. Wie ooit eens MBSA,
http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=02be8aee-a3b6-4d94-b1c9-4b1989e0900c gedraaid heeft weet dat er een groen vinkje voor gegeven zal worden.
Op deze accounts word verder niet ingelogd voor normaal gebruik, ze zijn uitsluitend bedoeld voor installatie- & onderhouds-doeleinden.
Daarna worden de standaard beperkte gebruikers-account('s) toegevoegd.
Tip: Na een succesvolle installatie, eleveer dan even de gebruiker('s) naar Administrator (Configuratiescherm, Prestaties en onderhoud, Systeembeheer, Computerbeheer,
Systeemwerkset, Lokale gebruikers en groepen, Groepen, Administrators,
RMK, Toevoegen aan groep, Geavanceerd, Nu zoeken,
dan (met shift of control toets ingedrukt) de (of alle) gewenste gebruiker(s) selecteren (Geen groepen of Iedereen!).
Ok, Ok, Toepassen, Ok.
Afmelden, Aanmelden als een gebruiker, installatie afstellen (vaak moet er eerst even akkoord verklaard worden door de gebruiker alvorens de installatie geconfigureerd word), afmelden,eventueel herhalen voor andere gebruikers,
aanmelden als Administrator, gebruiker(s)s uit de groep Administrators halen.
Goed om te gaan. Herstarten mag. Klaar.
Tip: Op dezelfde manier kan je perfect een gebruikers-account afstellen met de Wizard Bestanden en instellingen overzetten. Zie ook
Instellingen van een account kopiëren naar een ander account:
http://www.schoonepc.nl/instal/gebruikers.htmlIets daarboven staat ook hoe er met
control userpasswords2 een vaste gebruiker bij het opstarten word geselecteerd onder
Het welkomstscherm overslaanDit mag trouwens allemaal off-line uit gevoerd worden, als er voor de installatie/configuratie geen internetverbinding verplicht is (registratie, updates).
Tot zover de praktische handleiding, nu de echte vraag: Kan de Administrator-account gecompromiteerd worden?
In theorie: Ja. In praktijk: Afhankelijk van de omstandigheden, Enerzijds niet onmogelijk doch anderzijds niet waarschijnlijk.
Interessant factoidje is dat er een tijdje terug statistisch is geanalyseerd dat een computer gemiddeld 39 keer per uur (3x
keer per 2 minuten!) onderhavig is aan een geautomatiseerde hak-poging. Niveau daarvan stelt niet echt veel voor, maar de ingebouwde Administrator-account is wel vaak het doelwit daarvan.
Weer via Systeembeheer, Lokaal beveiligingsbeleid, & dan Accounts: de naam van de Administrator-account wijzigen, Kan de standaardbenaming Administrator gewijzigd worden, bv. Piet Pelleboer. Daarmee word het al een stuk lastiger om in de Administrator-account te komen.
De naam mag 15 tekens zijn, bepaalde tekens zijn niet toegestaan, spaties & punten wel.
N.B: Ondanks die naamswijziging, blijft de standaarddocumentenmap Administrator genaamd, & die hernoemen is niet verstandig.
Via Computerbeheer, of als Administrator aangemeld ook via Configuratiescherm, Gebruikersaccounts, bij Gebruikers kan dan via Eigenschappen, tabblad Algemeen, Volledige naam, de naam die in het Welkomstscherm.Startmenu etc. te zien is worden ingevuld, bv Jan Joppie.
Bij gebruik van het Aanmeldscherm moet je dan Piet Pelleboer invoeren & krijg je Jan Joppie te zien als je op bv. Start klikt.
Wachtwoord. Weer keuze volop. Eerste gedachte is natuurlijk, hoppa, sterk wachtwoord of zin erin. Mag, er is 127 tekens ruimte voor gereserveerd (alhoewel de literatuur daar variatie in vertoond, soms schrijft men 124 of 125...???...)
Echter..:
Windows is standaard zo ingesteld, weer via Lokaal beveiligingsbeleid, dat er dan
extern mag worden ingelogd!
Diezelfde standaardinstelling beperkt de aanmelding tot
alleen console in geval van een leeg wachtwoord.
Alleen in dat geval kan iemand aan de computer gewoon opnieuw opstarten & op F8 meppen, de naam van de Administrator klikken &... Handig als je altijd je wachtwoord vergeet... ;-)
Hoe dan ook, zeker een instelling om even goed na te kijken...
Tot slot nog een hapje hak-les van Microsoft,(Huh!?! Ja. Duh!..) voor de echte Die-Hards onder ons:
Hacking Fight Back How A Criminal Might Infiltrate..:
http://www.microsoft.com/technet/technetmag/issues/2005/01/AnatomyofaHack/