Australische wetenschappers hebben naar eigen zeggen een niet te kraken besturingssysteem ontwikkeld. "In een toekomst waar alles van auto's tot ziekenhuizen afhankelijk is van de foutloze prestaties van complexe computersystemen, is de beschikbaarheid van volledig betrouwbare hardware en software van levensbelang", aldus de onderzoekers van het National ICT Australia (NICTA). Op dit moment zou er nog geen manier zijn om de probleemloze werking van software te garanderen.
Door de komt van de 'seL 4' microkernel' is dit nu veranderd, waarbij de onderzoekers zelfs van een doorbraak spreken. De seL4 microkernel is een kleine besturingssysteemkernel die de toegang tot de hardware bepaalt. Het unieke aan de kernel is dat wiskundig is aangetoond dat die correct werkt. Daardoor zou die betrouwbare van onbetrouwbare software kunnen scheiden om belangrijke diensten tegen fouten of kwaadaardige aanvallen te beschermen.
Wiskundig bewijs
In toekomstige applicaties zou de seL4 microkernel ook financiële transacties op mobiele telefoons kunnen verzorgen, ook al draait er "onbetrouwbare" software op het platform. "Het is het de enige besturingssysteemkernel waarvan wiskundig bewezen is dat het de vermelde specificatie correct implementeert", aldus onderzoeker Gerwin Klein.
De onderzoekers van NICTA werkten zeven jaar aan de ontwikkeling van de kernel. "Verificatie van besturingssysteemkernels wordt sinds de jaren 1970 geprobeerd, maar het is ons nu gelukt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.