Microsoft heeft geen zoekresultaten van Google gestolen, zoals de zoekgigant en sommige media beweren. Dat stelt onderzoeker Ben Edelman. Volgens hem heeft Microsoft alleen maar naar het gedrag van gebruikers gekeken.
Google verzon verschillende niet bestaande zoekopdrachten en liet vervolgens twintig werknemers op deze links klikken. Op de gebruikte computers draaiden de Bing Toolbar en 'IE Related Sites' functie. Die versturen informatie over de websites die de gebruiker bekijkt, iets wat Google van tevoren wist. Volgens Edelman staat in het privacybeleid van Microsoft dat klikpatronen worden doorgestuurd. Hij is dan ook niet verbaasd dat Microsoft de bekeken links aan de eigen zoekresultaten toevoegde, aangezien de softwaregigant zegt dat het dit doet.
Er is dan ook geen sprake van kopiëren, merkt Edelman op. Als Google de pagina's alleen in de zoekresultaten had weergegeven, had Microsoft ze nooit gezien. "Wat Microsoft heeft gedaan is het observeren van gebruikersgedrag. Microsoft ontving toestemming voor deze observaties, en informatie over het klikgedrag van de gebruiker, is informatie van de gebruiker en niet van Google."
Zoekmachine
Volgens Edelman is het Microsoft ook niet alleen om Google te doen. Had Google de zoekmachines van AOL of Ask.com gebruikt, dan had Microsoft de links nog steeds verzameld. De onderzoeker wijst er ook op dat in het verleden Google ook de eigen Toolbar gebruikte om zoekresultaten te verbeteren, net als Microsoft nu doet. Inmiddels ontkent Google echter dat het in de Toolbar ingevoerde opdrachten hiervoor heeft gebruikt.
Edelman noemt de opmerking van Google over plagiaat ironisch. Het bedrijf bestempelde eerder YouTube als een platform voor contentdiefstal en heeft zonder toestemming van auteurs honderdduizenden boeken gekopieerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.