image

"Cyberaanvallen bedreigen vestigingsklimaat Nederland"

dinsdag 8 februari 2011, 15:43 door Redactie, 10 reacties

Het in verhouding grote aantal ICT-incidenten in Nederland is slecht voor het vertrouwen in de ICT-dienstverlening en het vestigingsklimaat, aldus minister van Economische Zaken, Landbouw Maxime Verhagen. Die reageerde op vragen over cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit bleek dat Nederland vaker dan andere landen wordt aangevallen en met redelijk veel storingen te maken krijgt.

Volgens Verhagen past er wel enige nuancering bij de cijfers van het CBS. "Het valt namelijk op dat een aantal landen met een vergelijkbaar relatief veel en geavanceerd ICT-gebruik zoals Finland, Noorwegen en Denemarken, ook minder goed scoren. Veel gebruik leidt klaarblijkelijk ook sneller tot de kans op meer incidenten."

Verantwoordelijkheid
De minister vind netwerk- en informatiebeveiliging in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf. De concrete maatregelen dienen dan ook door de bedrijven zelf te worden genomen. "Dat neemt niet weg dat de overheid het van belang vindt om bedrijven te wijzen op de mogelijke risico’s. Het voorkomen van cyberaanvallen begint namelijk bij bewustwording met betrekking tot de risico’s en kennis van mogelijke
oplossingen."

Wat betreft de cijfers van het CBS zal Verhagen die naast de inzichten leggen die nu voor de nota Digitale Agenda.nl worden verzameld. Daarin wordt ook ingegaan op de veiligheid van ICT. Verder verschijnt in maart de Nationale Cybersecurity Strategie, met daarin onder andere het beleid rond de aanpak van cybercrime.

Reacties (10)
08-02-2011, 16:00 door Anoniem
De bron is volstrekt waardeloos om conclusies uit te trekken. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen ernst van incidenten, niet aangegeven welke thresholds er gebruikt worden om een incident wel/niet op te nemen, en ga zo maar door. Triest dat politici op basis van zo'n onbenullig spreadsheetje uitspraken doen.
08-02-2011, 16:02 door Anoniem
"Overheid beveiligt computernetwerken bedrijfsleven". Lijkt mij ook een mooie kop voor dit bericht.
08-02-2011, 16:11 door Anoniem
Misschien moet de media eens ophouden om als iets niet te verklaren is, hackers de schuld te geven. Want zij zijn nu eenmaal grote boemannen die alles kunnen op het internet...
08-02-2011, 16:13 door WhizzMan
De grootste cyberaanvaller is de Nederlandse overheid met z'n big-brother gedrag.
08-02-2011, 16:56 door Damiaen
Ik snap de conclusie niet helemaal denk ik.
Om online zaken te doen hoef je je toch niet te vestigen in een land?
08-02-2011, 19:00 door Dev_Null
Het in verhouding grote aantal ICT-incidenten in Nederland is slecht voor het vertrouwen in de ICT-dienstverlening en het vestigingsklimaat, aldus minister van Economische Zaken, Landbouw Maxime Verhagen.
Blijkbaar kan de man zelf niet met positief nieuws uit eigen vaardigheden bedrijven naar nederland toe trekken, dus moet hij zich weer verlagen tot het afkraken van bestaande zaken.. Zielig.. wat een leider

"Dat neemt niet weg dat de overheid het van belang vindt om bedrijven te wijzen op de mogelijke risico’s. Het voorkomen van cyberaanvallen begint namelijk bij bewustwording met betrekking tot de risico’s en kennis van mogelijke
oplossingen."
Misschien zou "de overheid" er verstandig aan doen, zich niet uit te laten of te bemoeien met zaken waar zij inhoudelijk totaal gaan verstand van hebben. Dat soort uitspraken slaat ook een bagger figuur richting mogelijke bedrijven die zich wel willen vestigen in Nederland.

Daarnaast zou het stoppen met dit inhoudloze regerings ge -oh de gemiddelde nederlanders een hoop verspilde belastingscenten schelen? Das pas een leuke manier van structureel bezuiningen "minister" Verhagen..

Misschien kan de kop van dit artikel veranderd worden in:
"Domme uitspraken ondergraaft vertrouwen buitenlandse bedrijven in nederlandse regering"
08-02-2011, 20:41 door Rajaat
Ik zou willen zeggen tegen de overheid: Verbeter de wereld, begin bij jezelf.
09-02-2011, 08:39 door Anoniem
ik zou willen zeggen: de overheid is verantwoordelijk voor de infrastructuur. Dit geldt voor de wegen, het spoor, de electriciteit, het gas etc etc. Waarom dan ook niet voor de digitale infra? En, als dit klopt, hoe volgzaam zal het bedrijfsleven dan zijn om van overheidswege verplichte maatregelen te gaan treffen?
09-02-2011, 14:38 door Dev_Null
Door Anoniem: ............Waarom dan ook niet voor de digitale infra?
Gelukkig is dit niet het geval en is "de internet infrastructuur" in handen van (commerciele) partijen die wel weten wat ze doen en waar het over gaat.. Zie je het al voor je "Ministerie van Internet zaken" met de bijgaande verkwisting van belastinggelden LOL :-P

Als ze dat zo nodig willen, leg dan maar een internet v2 aan, waar ze zelf op kunnen spelen wat ze willen.
09-02-2011, 19:30 door Securitate
wees blij met de toppositie.
zelfs als winnaar in persoonlijke computer beveiliging.
kennelijk zijn we interessanter dan anderen.
we zijn zo interessant dat landen om ons heen ons gaan testen hoe we dat doen.
zij willen ook winnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.