image

"Chinese hackeraanvallen erger dan Titanic"

maandag 14 februari 2011, 06:30 door Redactie, 12 reacties

De onlangs ontdekte aanvallen door vermoedelijk Chinese hackers zijn slechts het topje van een gigantische ijsberg, die landen harder zal raken dan de Titanic. Daarvoor waarschuwt Marc Maiffret van eEye Digital Security. Landen hebben volgens de beveiligingsexpert geen idee waar ze op afstevenen en zal de ramp met de Titanic klein doen lijken. Daarbij richt Maiffret zich ook op de Amerikaanse overheid, die niets doet om het probleem op te lossen. Toch vindt de beveiliger de regering in veel opzichten ook niet de aangewezen partij om dit te doen.

"De overheid moet niet de rol vervullen van wat bedrijven zelf zouden moeten doen om diefstal van hun intellectueel eigendom te voorkomen", aldus Maiffret. Hij wil dat de overheid optreedt als wetshandhaver en de criminelen identificeert en vervolgt die achter de aanvallen zitten. "Of een lijn in het zand trekt van wat niet langer meer zonder vergelding wordt getolereerd."

McAfee
De aanvallen zijn breed in het nieuws uitgemeten, net als de Aurora-aanvallen vorig jaar op Google. Toch zijn de gebruikte technieken niet nieuw en hebben ze ook de dialoog over een mogelijke oplossing niet verder geholpen. "Ze hebben alleen de productverkopen van sommige beveiligingsbedrijven gediend en blijven een verlammend effect hebben op het beleid dat de Verenigde Staten en andere landen zouden kunnen uitvoeren om de grootste dreiging te bestrijden."

China
In het rapport over de 'Night Dragon-aanvallen' stelt McAfee dat de sporen naar China wijzen, maar zegt het niet dat het land ook daadwerkelijk achter de aanvallen zit. Toch houdt Maiffret er rekening mee dat China de dader is. "Als China de agressor is die het in cyberspace lijkt te zijn, dan is het tijd om de discussie een stap verder te nemen en over actie te spreken, in plaats van het als wapen van angst te gebruiken om de beveiligingsindustrie te spekken."

De beveiligingsexpert hoopt dat er tijdens de RSA conferentie deze week, eens serieus over het probleem wordt gesproken, onder andere op beleidsniveau. En dat beveiligingsbedrijven het niet aangrijpen om een nieuw product te slijten. "Het antwoord zal niet de laatste desktop virusscanner van 44,99 dollar zijn."

Volgens Maxim Weinstein van StopBadware, moet er niet vergeten worden dat het beschermen tegen dit soort aanvallen begint met het "ontsmetten" van geïnfecteerde eindgebruikers. "Als beleidsmakers en beveiligingsexperts over het beveiligen van kritieke infrastructuur spreken, hebben ze het vaak over de directe dreigingen, maar je hoort zelden iemand over het beveiligen van websites en consumenten computers. Het schoonmaken van het web en de endpoints is mogelijk net zo belangrijk voor het beschermen van belangrijke doelwitten, als het ontwikkelen van de doelwitten hun eigen beveiliging."

Will Gragido van TippingPoint wil de schuld niet direct bij China neerleggen. "De herkomst van een aanval staat niet gelijk aan het toeschrijven, iets dat alle security professionals moeten onthouden bij het uitvoeren van incident respons en forensisch onderzoek." McAfee stelde in het rapport dat er meerdere partijen betrokken waren, en dat ze één betrokken individu hadden geïdentificeerd. "Ik ben erg benieuwd hoe ze dit aan deze persoon toeschrijven."

Gragido vindt de aanvallen eerder op de Gh0stnet-aanvallen van 2009 lijken, waarbij tal van ambassades werden geïnfiltreerd. Ook hier werd oude, bekende malware ingezet.

Richard Stiennon bracht de verschillende aanvallen van de afgelopen jaren in kaart, waaronder Gh0stnet, die aan Chinese hackers worden toegeschreven. Hij ziet een patroon, waarbij vooral ministeries, defensiebedrijven, nutsbedrijven en IT-bedrijven zich zorgen moeten maken en af moeten vragen of ze al gehackt zijn.

Zero-day
In tegenstelling tot de Aurora-aanvallen, gebruikten de Night Dragon-aanvallen geen zero-day exploits, zegt Patrik Runald van Websense. Er werd alleen bekende en oude malware ingezet. "Dit soort aanvallen, waar aanvallers specifieke doelen voor oog hebben, zijn zeer lastig te voorkomen."

Reacties (12)
14-02-2011, 08:20 door Syzygy
De onlangs ontdekte aanvallen door vermoedelijk Chinese hackers zijn slechts het topje van een gigantische ijsberg, die landen harder zal raken dan de Titanic.

Ja want de Titanic is er niet meer dus die kan niet meer geraakt worden.
Of gaat de ijsberg de landen harder raken dan de Titanic, dat gaat ook niet want de Titanic bestaat niet meer dus kan deze ook de landen niet meer raken.

Als je iets overdrachtelijks wil laten overkomen doe dat dan wel in goed Nederlands want zo slaat het nergens op.

Het stuk bevat weer de nodige bangmakerij maar uiteindelijk zullen we toch een keer een Cyberoorlog krijgen.
Eventueel scenario: China tegen Amerika, Verre Oosten trekt partij, Europa ook.
Moeders houd uw dochters binnen.
14-02-2011, 08:49 door Skizmo
We hebben een F, we hebben een U, we hebben een D !!!!
14-02-2011, 12:16 door Anoniem
Maar... De ijsberg wel...
14-02-2011, 12:30 door Anoniem
Ja, nou, ik snap het ook niet echt, beste Redactie:
Is de ìjsberg nou bedreigend, of de Titabic (onwaarschijnlijk), of de Chinezen, met een kwart van de wereldbevolking redelijk aannemelijk, Indiers idem even voor het gemak niet meegeteld...


Snap het gewoon niet.

Moet ik een plek in de schuilkelder reserveren? Voor de zekerheid?

???

Ilja. _\\//

U.S.S. Enterprise
14-02-2011, 13:02 door Anoniem
Door Skizmo: We hebben een F, we hebben een U, we hebben een D !!!!
Je bent me net voor :P
14-02-2011, 14:29 door Anoniem
Het absolute onbenul in de handelswijze van 'het westen' t.o.v. China, verbaast mij al jaren.
Vanuit mijn jeugd heb ik al contact met (gevluchte) chinezen, en denk mede daardoor redelijk op de hoogte te zijn van 'hun' denk/handelswijze.
China ziet zichzelf niet als 'Land' zoals westerlingen dat interpreteren, China is een filosofie, de grenzen van het land zijn door de eeuwen heen 'rekbaar'.
Waarom denken jullie anders dat aangrenzende landen (voor zover niet reeds onder controle, zoals Birma) letterlijk als de dood zijn voor onze handelspartner.
Terwijl andere landen 'in de ban' worden gedaan voor mindere vergrijpen (Cuba, Libie, Irak, Iran, etc. etc.), halen we de grootste 'criminele organisatie' binnen alsof het de kerstman is......

Maar ach, het zullen niet mijn kinderen zijn die dadelijk naar de heropvoedingskampen moeten.....
14-02-2011, 14:37 door Anoniem
Onze grote, lieve vriend China; http://www.korubo.com/TIBETDOC/tibet.htm
14-02-2011, 15:24 door Syzygy
Vanuit mijn jeugd heb ik al contact met (gevluchte) chinezen, en denk mede daardoor redelijk op de hoogte te zijn van 'hun' denk/handelswijze.
Ja, ik haal ook al sinds mijn jeugd eten bij de afhaal Chinees.
14-02-2011, 16:39 door Securitate
ben zelf meer voorstander van de ophaalchinees.
beter voor milieu en evt schuldgevoelens.
http://www.youtube.com/watch?v=xlANk415V7U
krijg ik nu ook een negatieve rating?
dank!
14-02-2011, 16:53 door Anoniem
Beetje ziekelijk van de schrijver om te menen dat het verlies van mensenlevens aan de Titanic minder belangrijk is dan het verlies van wat bits. Kennelijk leven we in een tijd van zelfmedelijden als men wat potentieel geld verliest.

Verder zoals al eerder door anderen opgemerkt een hoog FUD gehalte
15-02-2011, 00:39 door Anoniem
FUD ... sure ... zolang je jezelf maar inslaap kan sussen hé'... hier nog wat leesvoer; http://www.amnesty.org/en/region/china
15-02-2011, 11:03 door Mysterio
Door Anoniem: Onze grote, lieve vriend China; http://www.korubo.com/TIBETDOC/tibet.htm
Denk je werkelijk dat Nederland, België of wel willekeurig Westers land ook maar een haartje beter is? De smerige arrogantie van Westerse landen die met hun 'schone' handjes wijzen naar landen die doen wat wij deden en dan durven te zeggen dat ze verkeerd bezig zijn!

Wij verwijten de Duitsers nog steeds de tweede wereldoorlog, maar onze geschiedenis boekjes zwijgen over onze smerigheid in Indonesië. Zie bijvoorbeeld http://binnenland.nieuws.nl/537720

Dat ten eerste. Daarnaast hebben wij, in het westen, blijkbaar de behoefte aan een gezamelijk tegenstander, of de behoefte aan angst daarvoor. Er is altijd wel een partij waar we blijkbaar bang voor moeten zijn, zodat we braaf ons lot en alles in handen leggen van de goede overheden die ons tot het uiterste zullen beschermen.

Stierenpoep. Blijkbaar zijn de normale terroristen niet dreigend genoeg, dus stappen we nu over op cyberterroristen. Het liefst een groep waar we ons niet mee kunnen identificeren. Russen, Chinezen, Afrikanen... zolang het niet blond is en Engels spreekt is het een potentiële dreiging. Waarom is het makkelijker om een spin te pletten dan een puppy? Juist, omdat we ons kunnen identificeren met een puppy. Daarom kunnen we makkelijker de Russen of Chinezen aanwijzen als tegenstander, dan een groep waar we onszelf in herkennen.

Waarom maken we ons druk om de oerbossen in Brazilië, maar sliepen we toen onze oerbossen werden gekapt? Juist, omdat het ons toen geld opleverde. Ik vind het niet verwonderlijk dat landen als Brazilië en China niet zo veel boodschap hebben aan onze hypocriete beschuldigingen.

Daarmee praat ik het niet goed. En ik vind ook niet dat dus de internationale gemeenschap moet zwijgen. Ik vind dat je samen moet leren van je fouten en eerlijk moet zijn over je eigen smerigheden voordat je gaat eisen dat anderen iets niet mogen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.