image

Alternatieve browsers doelwit scareware

donderdag 3 maart 2011, 15:37 door Redactie, 1 reacties

Makers van nep-virusscanners richten zich niet alleen meer op Internet Explorer, ook gebruikers van alternatieve browsers kunnen op maat gemaakte nep-waarschuwingen tegemoet zien. Daarbij gebruikt de scareware interne elementen van de browsers, aldus onderzoekers van Zscaler. Het bedrijf ontdekte een nep-virusscanner die zich zowel richt op Internet Explorer als Firefox, Google Chrome en Apple Safari.

Voor het verspreiden van de scareware gebruiken de makers speciale pagina's, die via legitiem lijkende pop-ups bezoekers laten geloven dat hun systeem met malware besmet is. Daarvoor gebruikt het onder andere delen van Firefox, om de waarschuwing legitiem te laten lijken. "Nep-virusscanners blijven zich ontwikkelen. Deze nieuwe versie voor Firefox zal zeker meer dan één gebruiker misleiden", zegt onderzoeker Julien Sobrier.

Reacties (1)
03-03-2011, 16:02 door Syzygy
Deze nieuwe versie voor Firefox zal zeker meer dan één gebruiker misleiden", zegt onderzoeker Julien Sobrier.
Ik denk wel meer dan twee ;-) (wat een uitspraak)

Vorige week nog een PC van een kennis, dat heb je als ze weten dat je in ICT zit, van zo'n Scareware dingetje afgeholpen.
Meestal helpt inloggen onder veilige modus met netwerk ondersteuning wel, dan even Malwarebytes downloaden en laatste signatures downloaden, vervolgens volledige scan en een uurtje koffiedrinken.

Hij snapte niet hoe het binnen was gekomen maar toen ik hem confronteerde met zijn laatste browser history kreeg ie plotseling een helder moment. ;-)
Sandboxie geinstalleerd en ik heb hem niet meer gehoord.

Overigens had hij wel (S)NOD32 draaien + updates.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.