image

Roemenen gepakt na pinpasfraude

donderdag 3 maart 2011, 16:43 door Redactie, 6 reacties

De politie van Flevoland heeft dankzij een alerte getuige op heterdaad Roemenen betrapt tijdens het pinnen met een gestolen pinpas. De zaak kwam aan het licht dankzij een buurtbewoner die zag hoe een 79-jarige vrouw uit Zeewolde werd bestolen en direct 1-1-2 belde. Volgens de politie zag de buurtbewoner hoe "drie Oostbloktypes" een oude vrouw aanspraken en bij het pakken van haar portemonnee er iets vreemds gebeurde.

De getuige volgde het drietal, dat in een auto was gestapt, en alarmeerde de politie. De rit ging direct naar een pinautomaat in Zeewolde. Ondertussen snelden gealarmeerde agenten naar de pinautomaat waar het drietal werd betrapt op het moment dat ze een flink bedrag uit de muur hadden gehaald. Bij de aanhouding werd de gestolen pinpas van de oude dame aangetroffen.

Bij het rechercheonderzoek dat volgde bleek al snel dat de drie Roemenen actief waren door heel Nederland. Er werden goederen aangetroffen die konden worden teruggebracht bij een straatroof in Zuid-Holland en een pinpasfraude in Overijssel. Ook hier waren de slachtoffers oudere dames van 75 en 79 jaar en hadden de dieven enkele duizenden euro’s buit gemaakt.

Babbeltruc
Volgens de politie is het opmerkelijk dat het trio zich bewust richt op seniore slachtoffers. Allereerst volgen ze hun slachtoffer enige tijd. Op het moment dat het slachtoffer in een winkel gaat pinnen, proberen de criminelen via afkijken en afleiden de pincode bemachtigen. Daarna is het zaak om de bewuste pinpas van het slachtoffer te pakken. Dit gebeurt in bijna alle gevallen door een babbeltruc en een wisseltruc.

Het slachtoffer wordt op straat aangesproken dat zij geld heeft laten vallen. De dieven gebruiken daarbij een biljet van 20 of 50 euro. Het verbaasde slachtoffer pakt dan haar portemonnee om dat te controleren. Op dat moment is één van de daders bijzonder behulpzaam en wordt het bankpasje gepikt en in sommige gevallen een ander pasje, vaak al gebruikt en ook gestolen, teruggestopt.

"Daarna is het een kwestie van zo snel mogelijk naar een pinautomaat rijden en...pinnen", aldus de politie. De recherche van Zeewolde heeft ondertussen het Flevolandse onderzoek bijna afgerond. Verwacht wordt dat de drie Roemenen zullen worden overgedragen aan de recherche in Zuid-Holland. Ook Overijssel heeft grote interesse in de drie Roemeense mannen, die op verdenking van diefstal in vereniging en pinpasfraude zijn aangehouden.

Reacties (6)
03-03-2011, 23:01 door _____
Lang leve één Europa!
04-03-2011, 07:39 door Syzygy
Ik zou het zo graag een keer willen zien gebeuren dat 3 van die types een oud vrouwtje van haar pasje afhelpen.
Dan gaat hun dag er toch geheel anders uitzien.

Waar zit in Godsnaam je gevoel voor moraal.
Alleen hiervoor moeten ze al lijfstraffen herinvoeren.
04-03-2011, 10:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-03-2011, 10:55 door Anoniem
Dat dit tot de mogelijkheden behoort betwijfel ik niet, maar ik laat me niet beïnvloeden door dit soort bangmakerij en zie dit dus als een bijzonder zwak excuus om maar snel voorbij te lopen. Een mogelijk effect dat helpen teweeg zou kunnen brengen weegt bij lange na niet op tegen het helpen van je medemens.
Ik ben het overigens wel met je eens dat je niet overhaast te werk moet gaan, al is het maar om te verhinderen dat je schade krijgt.
04-03-2011, 13:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-03-2011, 13:45 door Syzygy
Door Krakatau:
Door Syzygy: Ik zou het zo graag een keer willen zien gebeuren dat 3 van die types een oud vrouwtje van haar pasje afhelpen.
Dan gaat hun dag er toch geheel anders uitzien.
Eerder jouw dag want dat zijn vaak geen lieverdjes, die oostblokcriminelen. Een mes tussen je ribben of een kogel door je kop heb je zo te pakken :-(

Ach ik heb al wat meegemaakt hoor, laat maar komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.