De "naaktscanners" die op Amerikaanse vliegvelden staan zijn niet in staat om zogeheten "billenbommen" te vinden, zo heeft een fabrikant van de apparatuur toegegeven. De bodyscanners werden al bekritiseerd vanwege de privacyschending en het mogelijk veroorzaken van kanker, maar ook over de effectiviteit van de machines zijn nu twijfels. De backscatter X-ray scanners zijn namelijk niet in staat in lichaamsholten verstopte explosieven te vinden. Iets wat ook niet door de Amerikaanse overheid als voorwaarde is gesteld. Het is ook de vraag of de scanners de bom van "bom-Nigeriaan" Umar Farouk Abdulmutallab hadden kunnen detecteren, maar volgens de fabrikant is dit niet het geval. De jongeman probeerde eind 2009 tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit een op zijn lichaam geplakt explosief af te laten gaan.
Morgen zal de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EPIC aan de rechter vragen om de uitrol van het bodyscanner-programma in de VS stop te zetten, omdat het in strijd met de Amerikaanse grondwet zou zijn. De scanners vormen een gevaar voor de volksgezondheid, zijn ineffectief en schenden het recht op privacy, zo stelt EPIC.
De Transport Security Administration benadrukt dat er geen heilige graal is, maar dat bodyscanners een effectieve tool zijn voor het vinden van zowel metalen als niet-metalen dreigingen, waaronder wapens en explosieven. Sinds de introductie van de bodyscanners op Amerikaanse vliegvelden zijn er in totaal 130 "verboden, illegale of gevaarlijke" voorwerpen gevonden. Of het hier ook om terroristische voorwerpen gaat laat de woordvoerder niet weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.