image

Pas op, de buurman gaat je hacken (interview)

maandag 7 mei 2012, 09:31 door Redactie, 11 reacties

Niet Russische hackers, maar de buurman of ex-partner vormt een veel grotere dreiging op internet. Dat zegt Wouter Stol, hoogleraar Politiestudies met bijzondere aandacht voor 'cybersafety', in een interview met Security.nl. De onderzoeksgroep van Stol onderzocht wat er in de politiedossiers over cybercrime is te vinden. Aan de hand daarvan ontstond het beeld dat cybercrime vaker in de relationele sfeer plaatsvindt dan veel mensen beseffen of weten. "Wat opviel in de dossiers is dat cybercrime in veel gevallen kleine criminaliteit is", stelt Stol.

Volgens Stol heerst er een beeld van cybercrime dat het om hightech criminelen gaat die vanuit het buitenland in georganiseerd verband toeslaan. "Maar de realiteit is als je het over cybercrime hebt, het om alledaagse criminaliteit gaat." Het onderzoek van Stol verscheen in een boek genaamd "Cybercrime is van het volk".

Fraude
De kleine criminaliteit bestaat uit zaken als hacking, financiële fraude, kinderporno, haatzaaien, afpersing. Fraudezaken komen daarbij het vaakst voor. Het gaat dan om oplichting op bijvoorbeeld websites als Marktplaats, waarbij gebruikers niet geleverd krijgen wat ze gekocht hebben. "Dat is de veel voorkomende internetcriminaliteit."

Het hacken door "de buurman" of ex-partner kan van alles zijn, gaat Stol verder. Zaken als het overnemen van accounts of het verspreiden van malware. "Maar ook de collega die achter jouw computer gaat zitten als jij een kopje koffie aan het halen bent." Verder komt ook het ontfutselen van wachtwoorden voor. "Veel mensen hebben elkaars wachtwoord."

In de politiedossiers kwamen vooral de vrij eenvoudige 'hacks' voor. "Wat het meest voorkomt is dat mensen via vrij eenvoudige weg met elkaars computer zitten te rommelen." Op menig forum wordt door eindgebruikers regelmatig om "Hotmail hackers" en dergelijke software gevraagd.

"Wat je vroeger offline zag, bijvoorbeeld dat mensen ruzie met elkaar hadden en elkaars auto gingen bekrassen, dat doen ze nu op internet." Dan wordt er geprobeerd om op elkaars account in te loggen. "Bij de meeste eenvoudige hacks gaat het om zaken in de relationele sfeer."

Scheiding
Als het gaat om internetcriminaliteit zijn het vooral jongeren die zich hier schuldig aan maken laat Stol weten. "Ze zijn aan het experimenteren en willen dan kijken of ze iemand z'n account kunnen hacken om daar vervolgens gekkigheid mee uit te halen." Maar ook mensen die bijvoorbeeld in een scheiding liggen proberen op de computer van de partner in te loggen of daar nog iets te vinden is wat helpt met de scheiding." Een andere bekende situatie is in het geval van ontslagen werknemers die nog even op de computer van de baas gaan kijken, ook al zijn ze al ontslagen.

De buurman is in theorie dus een groter gevaar dan een Russische hacker. "Je hebt ook meer kans dat je slachtoffer van internetfraude wordt dan dat je portemonnee wordt gerold", laat Stol weten. Het slachtofferpercentage voor cybercrime ligt tussen de 2% en 3%. Dat lijkt misschien niet veel, maar als het naast de klassieke criminaliteitsstatistieken wordt gelegd, is het wel veel, aldus Stol. Zakkenrollerij ligt namelijk onder de 2%.

Donderdag het tweede deel van het interview met Wouter Stol

Reacties (11)
07-05-2012, 09:36 door Anoniem
"Niet Russische hackers, maar de buurman of ex-partner vormt een veel grotere dreiging op internet. "

Enkel omdat de kans dat de buurman je hacked groter is dan de kans dat Russische hackers je hacken, of ook omdat de impact groter is wanneer je buurman de dader is ? De meeste buurmannen die hacken zijn bijvoorbeeld niet bezig met je bankrekening leeg te plunderen ?

Ik denk dat wanneer je kijkt wie de grootste dreiging is (risico * impact), dit wellicht toch eerder de Russische cybercrimineel zal zijn dan de buurman.
07-05-2012, 10:00 door Walter
Of is het zo dat van de kleinschalige hacks eerder aangifte wordt gedaan, omdat deze eerder opgemerkt worden?
Oplichting via Marktplaats is erg snel te ontdekken, iemand die je persoonlijke gegevens steelt door op je netwerk in te breken en allerlei dingen in jouw naam aanvraagt is al minder snel te ontdekken. Een onbekende trojan op een systeem installeren kan natuurlijk ook, om er vervolgens een botnet-pc van te maken. hoe veel merkt de gewone gebrjuiker hiervan?

Ook het *ahum* hacken *ahum* van e-mail of facebook/hyves/twitter accounts is ook snel te achterhalen, omdat je dan ineens niet meer kunt inloggen.

De hackende buurman is dan ook iemand die iets minder subtiel te werk gaat en minder nadenkt over verborgen blijven.
Georganiseerde hackers zullen er alles aan doen om niet ontdekt te worden, zodat ze kunnen doorgaan met hun misdaden.

Ja, er wordt dus meer aangifte gedaan van de hackende buurman, maar zoals anoniem hierboven ook al meld, is het risico en de impact van georganiseerde hackers echt groter.

Daarnaast is het "onderzoek" van deze hoogleraar wel erg beperkt hoor.
Je kunt het bijna gaan vergelijken met fietsendiefstal. Omdat er minder aangifte wordt gedaan, worden er minder fietsen gestolen, maar het tegenovergestelde is waar en dit wordt veroorzaakt doordat mensen geen aangifte meer doen van diefstal (tenzij je verzekerd bent), omdat er toch niets aan gedaan wordt.
07-05-2012, 11:42 door Mozes.Kriebel
Een control-F over alle aangiftes zal idd veel hits krijgen in de trand van "... en tijdens de scheiding heeft hij ook m'n Hotmail gehackt...". Om daaraan de conclusie te verbinden dat cybercrime in veel gevallen kleine criminaliteit is, is wel erg kort door de bocht. Maar ja, voor deze oud politieman (http://www.ou.nl/eCache/DEF/2/13/509.html) is wellicht een gedegen onderzoek naar cybercrime iets te hoog gegrepen.
*veegt overheid, ICT, politie, incompetentie, etc maar weer eens op een hoop*
07-05-2012, 11:43 door Anoniem
Door Walter: Daarnaast is het "onderzoek" van deze hoogleraar wel erg beperkt hoor.

Ik begrijp dat je het hele boek hebt gelezen?
07-05-2012, 13:15 door Anoniem
Mijn buurman is toevallig een Russische hacker. Moet ik mij zorgen maken?
08-05-2012, 09:29 door Anoniem
De hackende buurman maakt veelal een of enkele slachtoffers. Een Rus met een banking trojan botnet kan honderden of duizenden slachtoffers maken. Indien je de publiciteit vergelijkt, dan vind je zeer zeker niet het verhaal van ieder individueel slachtoffer. Een vergelijkend onderzoek van het aantal media publicaties zal dus een wat vertekend beeld geven indien je verwacht dat voor ieder slachtoffer een artikel wordt gepubliceerd.
08-05-2012, 13:43 door Security Scene Team
Door Anoniem: De hackende buurman maakt veelal een of enkele slachtoffers. Een Rus met een banking trojan botnet kan honderden of duizenden slachtoffers maken. Indien je de publiciteit vergelijkt, dan vind je zeer zeker niet het verhaal van ieder individueel slachtoffer. Een vergelijkend onderzoek van het aantal media publicaties zal dus een wat vertekend beeld geven indien je verwacht dat voor ieder slachtoffer een artikel wordt gepubliceerd.

Klopt, maar dit gaat echt enkel of politie dossiers zoals wij die in nederland kennen. (buiten de russen en hun trojans om)

bijvoorbeeld: meisje maakt het uit met haar vriend, blijkt een ander te hebben en dus gaat ex-vriendje accounts hacken of d'r wifi om dr zwart te maken. of de accounts van haar 'nieuwe' vriendje.. bijvoorbeeld dan he! wat ze er beter van worden, is de vraag die over blijft. maar dit is denk ik dan ook de cybercrime van het volk.
08-05-2012, 17:44 door Anoniem
Niet alleen de buurman of -jongen hackt mij, mijn gezinsleven,
De overheid en zijn vriendjes , banken , hypotheekverstrekkers, telecombedrijven, ov-aanbieders, werkgevers ontnemen ons levensgeluk, kapitaal, bewegingsvrijheden.

De puisterige buurjongen van 13 kan ik nog wel aan maar die gladde managers en intrieste zieke bedrijven die doelbewust vage ondoorzichtige producten verkopen en verhandelen raken mijn gezin en familie.

Hoe bescherm ik me tegen die waanzin ?
10-05-2012, 18:05 door J.One
Sorry, maar na het lezen van dit artikel ben ik nog steeds niet overtuigt. Waarom moet ik me zorgen maken voor m'n buurman die mij zou hacken? Ik bedoel, wat als hij mijn login details van facebook, ebay, myspace etc heeft bemachtigt? Wat kan ei dan doen?
11-05-2012, 16:45 door Patio
Door J.One: Sorry, maar na het lezen van dit artikel ben ik nog steeds niet overtuigt. Waarom moet ik me zorgen maken voor m'n buurman die mij zou hacken? Ik bedoel, wat als hij mijn login details van facebook, ebay, myspace etc heeft bemachtigt? Wat kan ei dan doen?

Als hij iets tegen je heeft, bij voorbeeld als je 's nachts teveel lawaai maakt met je stereo kan hij uit jouw naam rare dingen schrijven op Facebook zodat je al je vrienden kwijt kan raken of erger aangeklaagd wordt wegens smaad of zo. Ook kan hij dingen bestellen die je niet wil hebben en nog veel meer. Het is heel moeilijk om een slecht imago weer terug te draaien.

Een contact van mij op LinkedIn stuurde mij ooit spam waarvan ik wist dat ze dat nooit zelf zou doen, omdat ze toevallig een van de weinigen was die ik persoonlijk ken. Ik heb haar op de hoogte gebracht dat haar hotmail-account waarschijnlijk gehackt was. Ze was overigens een van de velen. De 'beveiliging' deugde toen niet helemaal en hackers/spammers waren (zijn?) gek op hotmail... Of M$ er intussen iets tegen ondernomen heeft weet ik niet.
28-09-2014, 12:23 door Anoniem
Ik ben ook gehackt door de buurman een heel akelige gemene man die niet alleen de computer hackt maar ook fb en de tel. en vooral veel uit zijn duim zuigt. Misschien kunnen jullie me helpen met bewijsmateriaal zoeken? Hoe pak ik dat het beste aan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.