Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Ik las dat netneutraliteit er door is. Welke impact heeft dat voor ons als bedrijf? Mogen wij überhaupt nog ergens op filteren? Uit de wettekst begreep ik dat zelfs virussen blokkeren nu problematisch is.
Antwoord: De Eerste Kamer heeft vorige week het wetsvoorstel netneutraliteit aangenomen. De wet treedt per 1 januari 2013 in werking. Vanaf dan mag een aanbieder van internettoegang geen diensten meer blokkeren of filteren, behalve in enkele specifieke in de wet genoemde gevallen.
Het tegenhouden van virussen en andere rommel staat genoemd, maar als dat bij eigen klanten gebeurt (vanaf hun besmette PC) dan moeten zij eerst gewaarschuwd worden. Wel geldt er een proportionaliteitstoets: de blokkade of het filter moet de meest geëigende manier zijn om de integriteit of veiligheid van het netwerk te waarborgen. Structureel Korea blokkeren omdat daar virussen vandaan komen is niet proportioneel.
Spam tegenhouden als provider mag ook, maar alleen met voorafgaande toestemming van de gebruiker. Oh, en als de rechter het zegt dan móet een dienst of site worden geblokkeerd. Dus nee, de Pirate Bay blokkade gaat er niet af vanwege netneutraliteit.
De netneutraliteitswet geldt óók voor private partijen. Een hotel of café dat internet biedt aan bezoekers, mag dus ook niet meer blokkeren of filteren behalve op die wettelijke gronden. En nee, ook niet als in de algemene voorwaarden staat van wel.
Filteren van bedrijfsnetwerken mag nog wel. Het leveren van internet aan werknemers is geen "aanbieden van internettoegang" maar "beschikbaarstellen van het bedrijfsmiddel internet", althans dat hebben creatieve juristen bij de overheid bedacht in reactie op Kamervragen over Bittorrent blokkeren op de universiteit Groningen. Uit die reactie bleek dat ook universiteiten géén filters mogen toepassen als netneutraliteit wet wordt, althans niet naar studenten die internet in hun kamer krijgen. Filteren in de bieb is een twijfelgeval.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.