De Iraanse Comodo-hacker heeft niet één, maar drie partners van de certificaatuitgever gehackt, waardoor er twijfels over de betrouwbaarheid van Comodo zijn. Onlangs werd bekend dat er via een gehackt partner-account negen SSL-certificaten voor Mozilla, Microsoft, Google, Skype en Yahoo! bij Comodo waren aangevraagd en uitgegeven. Hiermee is het mogelijk, bijvoorbeeld voor een inlichtingendienst of provider, om versleuteld verkeer af te luisteren. De aanval werd een paar dagen nadat Comodo die had toegelicht, door een 21-jarige Iraanse student genaamd "Janam Fadaye Rahbar" opgeëist.
In een nieuw bericht laat Rahbar weten dat hij bij drie Comodo resellers heeft ingebroken, en niet alleen het Italiaanse InstantSSL. De Italiaanse partner kreeg echter de voorkeur omdat het veel meer codes en domeinen had. "Ik dacht dat ze dichter bij Comodo stonden." De aanvallen op de andere twee partners hebben niet tot de uitgifte van valse SSL-certificaten geleid. Wel zijn van deze "registration authorities" de rechten ingetrokken.
Fouten
Op de mozilla-dev-security-policy mailinglist hebben verschillende professionals het helemaal gehad met Comodo, dat vaker bij incidenten betrokken is geraakt. "Comodo heeft verschillende kansen gehad om te laten zien dat ze wilden veranderen", zegt Paul van Brouwershaven van het Nederlandse Networking4All. "Ze hebben keer op keer laten zien dat ze niet de verantwoordelijkheid willen nemen die een CA hoort te hebben."
Volgens de Nederlander is het nu tijd dat Mozilla en Microsoft hun verantwoordelijkheid nemen door Comodo uit hun browsers te verwijderen. Daarbij pleit Van Brouwershaven ook voor een terugroepactie. "Klanten moeten hun geld terugkrijgen voor via Comodo gekochte certificaten en browserleveranciers zoals Mozilla moeten het product terugroepen."
Sinds het incident heeft Comodo beterschap beloofd, maar Van Browserhaven is niet overtuigd. "In het geval van Comodo hebben ze genoeg incidenten gehad om te bewijzen dat ze niet in staat zijn een fatsoenlijke CA te runnen en brengen de gehele internetgemeenschap in gevaar." Ook in 2008 gaf het bedrijf een vals certificaat voor Mozilla uit.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.