image

Juridische vraag: Microsoft saboteert illegale Windows

woensdag 6 april 2011, 10:14 door Arnoud Engelfriet, 35 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Laatst moest ik een aantal oudere systemen met Vista updaten, en deze bleken daarna niet meer te booten. Dit bleek een bekend probleem: als je Service Pack 2 installeert, wordt de Vista bootloader aangepast en gekloonde of gekraakte systemen booten dan niet meer. Nu is mijn vraag, kan Microsoft dat zomaar doen?

Antwoord: Dit is een hele lastige vraag, want hierin is wettelijk niet voorzien en er is nog nooit iemand gaan procederen over dit punt. Dat is natuurlijk ook wat lastig, want in de meeste gevallen doet dit probleem zich voor bij mensen met illegale kopieën van Vista en het is niet handig om in je dagvaarding dat feit toe te geven. En corporate omgevingen die hier tegenaan lopen, kunnen vrij snel van backups dingen terugzetten of een nieuwe omgeving maken.

Maar goed, toch een poging. Een softwareleverancier moet de gepaste zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen (art. 7:401 BW). Hij moet dus zorgvuldig te werk gaan en geen dingen doen die een goed opdrachtnemer niet zou doen. Ja, dat is heel generiek gezegd. Er valt onder meer onder dat je niet nodeloos dingen stuk maakt en dat je rekening moet houden met problemen of storingen die kunnen optreden bij je werk.

Het moeilijke bij software is dat er een zéér groot aantal configuraties mogelijk is waar een servicepack op moet werken. Je mag verwachten dat Microsoft rekening houdt met de meest voorkomende gevallen, en voor de overige gevallen een 'fail safe' modus hanteert zodat er in ieder geval niets stuk gaat als de configuratie unsupported is. Ik zou dus zeggen dat een servicepack niet zomaar een bootloader mag vervangen.

De vraag is wel of Microsoft ook rekening moet houden met een illegale of gehackte bootloader. Daarbij zijn immers wijzigingen mogelijk die MS niet kan voorzien. En wat je niet kunt voorzien, is moeilijk tegen te beschermen.

In de EULA van Vista SP1 (die van SP2 kon ik niet vinden) zag ik nog een opmerkelijke passage:

If, after a validation check, the software is found to be counterfeit, improperly licensed, a non-genuine Windows product, or include unauthorized changes, the functionality and experience of using the software will be affected, for example: ... Microsoft may repair the software, remove, quarantine or disable any unauthorized changes that may interfere with the proper use of the software, including circumvention of the activation or validation functions of the software, or ...

Hiermee lijkt MS zich onder meer in te willen dekken tegen het uitschakelen van zo'n aangepaste bootloader voor een gekloonde (illegale) Windowsversie. Nu zijn bepalingen in een EULA niet per definitie rechtsgeldig, maar een clausule als deze lijkt me ook niet evident flauwekul. Als een leverancier er achter komt dat de klant een illegale kopie gebruikt, mag de leverancier redelijke maatregelen nemen om daar een einde aan te maken. En als hij je mag aanklagen, waarom zou hij dan niet je bootloader mogen uitschakelen?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (35)
06-04-2011, 11:37 door Anoniem
Mijn inziens is dit dus NIET legaal van M$. Legaal is dat het systeem weigert om het SP te installeren. M$ vernield moedwillig iets en schaart zich dus daarmee onder dezelfde catagorie als de illegale gebruiker. Onduidelijk is hoe snel mbv Ubuntu boot (via CD/DVD) cq installatie het systeem te herstellen is. Stel nu dat de gebruiker wel een legaal copy van M$-Office heeft dan vernield M$ dus het gebruik van deze copy. Ook is het niet duidelijk of het mogelijk is om mbv een legale copy de installatie te herstellen. Beter zou zijn om bijv het boot proces te frusteren door te zorgen dat dit 5 tot 10m minuten duurt. Kortom verwerpelijk gedrag van M$ !!
06-04-2011, 11:41 door Syzygy
Zoals de vraagsteller het brengt heb ik het nog nooit gehoord.
Een Vista systeem dat na update van SP2 niet meer zou booten.
Hoe kun je dan een validatie uitvoeren en het product Genuine maken ??
Discutabel verhaal.

Als je de link bekijkt dan gaat het helemaal niet over een NON GENUINE versie van Windows , het gaat om een externe bootloaders:
The second service pack for Windows Vista will fail to install on computers that have cloned disks or partitions via what Microsoft referred to as third-party disk management tools. This is valid not only for Windows Vista SP2, but also for Windows Server 2008 SP2.
Dit is dus iets heel anders.

Dat MS het eventueel zou mogen doen, is natuurlijk voor de hand liggend.
Je kunt het denk ik vergelijken met een Trial versie die na 2 weken test ook niet meer werkt !!
06-04-2011, 12:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-04-2011, 12:48 door Anoniem
Hoe je het ook bekijkt, feit is dat wanneer je een M$ OS koopt je feitelijk niets koopt. Je hebt namelijk alleen een licentie gekocht. het recht tot gebruik. In die zwart-wit situatie zou je kunnen zeggen dat de gebruiker zonder licentie niet het recht heeft gekocht tot gebruik.

Daarmee geeft M$ zichzelf nog geen toestemming tot het onklaar maken van zulke installaties. Het mag wel de installatie duidelijk kenmerken als zijnde eentje zonder licentie. Gelimiteerde functionaliteit zou mogen mijns inziens, maar de software dient ten alle tijden te kunnen opstarten of tenminste de gebruiker de kans te geven alsnog een licentie aan te schaffen.

gebruikers van Xp staan voor de onmogelijke keus dat ze moeten upgraden omdat M$ het OS niet meer ondersteund.
Als die ondersteuning er niet meer is mag de software ook niet onderuit gehaald worden, er is immers geen mogelijkheid meer voor de gebruiker om de software alsnog te licenseren.

Een automatische verplichting tot upgraden naar Vista of nieuwe acht ik een mislukte marketing truuk die in een rechtszaal niet overeind kan blijven. Als de fabrikant wil dat je een legitieme Xp installatie hebt moet deze de mogelijkheid geven tot het verkrijgen van een licentie. Als dat niet meer kan moeten ze ook niet meer zeuren.

Voor vista moet je tegenwoordig upgraden naar Win 7. Op zich misschien wel een verbetering, maar als je hardware Vista maar net kan trekken denk ik niet dat Win 7 er lekker op zal draaien en dus bepaald de software leverancier jouw hardware, jouw mogelijkheden en hoe je jouw zaken moet regelen en dat gaat mij veel te ver.

Het is ten alle tijden JOUW hardware en daar moet jij op kunnen draaien wat JIJ wilt.
06-04-2011, 12:54 door Anoniem
"Mijn inziens is dit dus NIET legaal van M$. Legaal is dat het systeem weigert om het SP te installeren. M$ vernield moedwillig iets en schaart zich dus daarmee onder dezelfde catagorie als de illegale gebruiker."

En waarom zou Microsoft dit niet mogen ? Het mag een illegale kopie zijn; toch ben je akkoord gegaan met de voorwaarden waarin staat dat zij dit mogen.

"En in de orde van zaken staat piraterij nog altijd lager dan het bewust onklaar maken van een PC, wat simpelweg inbraak tot een persoonlijk eigendom is."

Het is helemaal geen inbraak tot een persoonlijk eigendom. Microsoft houdt zich aan de voorwaarden zoals opgenomen in de EULA. Verder is Windows (ook bij legaal gebruik) geen eigendom; je hebt bij legaal gebruik een licentie om het intellectueel eigendom van Microsoft op jou PC te kunnen gebruiken.
06-04-2011, 13:20 door Mysterio
Door Sasha van den Heetkamp: En in de orde van zaken staat piraterij nog altijd lager dan het bewust onklaar maken van een PC, wat simpelweg inbraak tot een persoonlijk eigendom is. Ik heb met regelmaat een kopie van XP draaien simpelweg omdat ik wel minimaal 10 PC's heb gekocht over het verleden en van 75% daarvan ben ik de CD key verloren, maar ik heb er wel voor moeten betalen. Tien keer betaald voor hetzelfde. Dan vind ik dat piraterij wel is toegestaan want zonder CD key is de software nutteloos.
Wat een dom verhaal! Je betaalt een licentie om Windows te mogen gebruiken, betaal je niet dan mag je het niet gebruiken. Punt. Dat heeft helemaal niets te maken met inbreken op persoonlijke dingen bladiebla. De PC is verre van onklaar, alleen het OS werkt niet. Technisch is er niets mis met je PC en je documenten.

Daarnaast heb jij het waarschijnlijk over OEM product codes. Een oem code is gekoppeld aan een stuk hardware en in bijna alle gevallen zit er een sticker op de systeemkast. De enige mogelijkheid om die code kwijt te raken is dus je sticker kwijt raken. OEM licenties mag je ook niet zomaar op andere systemen zetten etc... Maar de fijne kneepjes van de licentie blijven in dit geval buiten beeld. Als jij je licentie gebruikt waar die voor is uitgegeven, heb je geen enkele rede om illegale versies te moeten draaien.

In mijn ogen is het heel simpel: Wil je niet voldoen aan de licentievoorwaarden dan heb je niet het recht om de licentiesoftware te mogen gebruiken.
06-04-2011, 13:20 door cjkos
Door Anoniem: Mijn inziens is dit dus NIET legaal van M$. Legaal is dat het systeem weigert om het SP te installeren. M$ vernield moedwillig iets en schaart zich dus daarmee onder dezelfde catagorie als de illegale gebruiker. Onduidelijk is hoe snel mbv Ubuntu boot (via CD/DVD) cq installatie het systeem te herstellen is. Stel nu dat de gebruiker wel een legaal copy van M$-Office heeft dan vernield M$ dus het gebruik van deze copy. Ook is het niet duidelijk of het mogelijk is om mbv een legale copy de installatie te herstellen. Beter zou zijn om bijv het boot proces te frusteren door te zorgen dat dit 5 tot 10m minuten duurt. Kortom verwerpelijk gedrag van M$ !!

Sorry wat een onzin dit.
MS heeft het recht om een update aan te bieden.
De gebruiker heeft de mogelijkheid en het recht om die NIET te installeren.

Waarom zou MS zich iets aan moeten trekken van iemand die niet betaald heeft voor zijn licentie of niet meer voldoet aan de licentie eisen?

@Sasha,

75% van 10 pc's is 7,5 pc je hebt dus 2,5 keys?

Je weet toch wel dat je MS versie bij aankoop een OEM versie is als je een nieuwe computer koopt toch?
Die mag je niet eens meenemen naar een andere computer. Ook al heb je betaald voor een computer in het verleden.
Juridisch gezien dan.

Ik koop daarom meestal een retail versie, die mag je wel gewoon meenemen zo vaak als je wilt.
06-04-2011, 13:22 door Anoniem
Het roept bij mij de vraag op of Microsoft voor eigen rechter mag spelen? Dat is volgens mij niet toegestaan, en vind dit onevenredig zwaar. Want een duidelijke waarschuwing of de update niet installeren is ook een optie.

Ook vraag ik me af of MS voldoende kan verbieden om de bootloader aan te passen. Natuurlijk als je iets illegaals doet krijg je hiervoor een boete. Dat is iets anders dan zelf de boete maar te bepalen.
06-04-2011, 13:40 door DarkViewOfTheWorld
En als hij je mag aanklagen, waarom zou hij dan niet je bootloader mogen uitschakelen?

Omdat het een tussenkomst van een rechter vereist die dan bepaald of de klacht die neergelegd is gegrond is en of er eventuele nodige stappen zijn die genomen moeten worden om de schade van een partij te beperken?
Het andere is gewoon een wraakactie. Lekker vigilante spelen ? :)
06-04-2011, 13:50 door Anoniem
Maakt MS het systeem onklaar? Of levert MS een tool waarmee de gebruiker zelf het systeem onklaar maakt?
06-04-2011, 14:31 door Mysterio
Door DarkViewOfTheWorld:
En als hij je mag aanklagen, waarom zou hij dan niet je bootloader mogen uitschakelen?

Omdat het een tussenkomst van een rechter vereist die dan bepaald of de klacht die neergelegd is gegrond is en of er eventuele nodige stappen zijn die genomen moeten worden om de schade van een partij te beperken?
Het andere is gewoon een wraakactie. Lekker vigilante spelen ? :)
Niets wraakacties... Marketing heet dat. Laat de kneusjes fijn Windows proberen en er afhankelijk van worden en presenteer ze dan met de rekening. Prachtig! Mijn zegen hebben ze. Zwartrijders, belastingontduikers, verzekering oplichters en softwarepiraten.. allemaal parasieten.
06-04-2011, 14:33 door Anoniem
Laatste zin, "En als hij je mag aanklagen, waarom zou hij dan niet je bootloader mogen uitschakelen?", is toch wel erg kort door de bocht. Verdenking hebben en aanklacht indienen bij bevoegde instanties mag maar om dan te stellen dat een benadeelde dan ook de rol van politieagent, aanklager, rechter en uitvoerder van sancties meteen mag aannemen, vind ik toch wel een zeer boute uitspraak van een jurist.
06-04-2011, 15:47 door Anoniem
Non discussie dit. Aan het illigaal gebruiken van software kun je geen rechten ontlenen. Tja, je kunt het proberen en dat is nogal brutaal. Wel de lusten (de software) maar niet de lasten (de licentie kopen). Als je een brood steelt en deze is niet te vreten breng je deze dan terug om een nieuwe te eisen onder het mom dat de bakker verplicht is om kwalitatief brood te bakken?
Volgens mij, ik ben alleen niet zeker, ben je tengevolge van de wet computercriminaliteit zelfs strafbaar om de licentie check van het OS te omzeilen d.m.v. een hacktool. De leverancier staat in zijn volste recht om de hacktool d.m.v. een servicepack uit te schakelen als was het alleen maar om de integriteit van de OS software te garanderen.
06-04-2011, 21:14 door Anoniem
Goed, als blijkbaar de opinie is dat MS dit onbedoeld mag doen, mag MS dit dan ook opzettelijk doen? Als deze opzet te bewijzen zou zijn... Immers MS sloopt niet de illegale windows, maar een legaal product van een andere leverancier (de bootloader) en dat moge tot doel hebben de eigen rechten beschermen, maar dan mag adobe ook windows slopen als er een illegale truc op draait om photoshop cs5 'gepatched' te draaien. Ook een legale windows. Toch niet fraai.
06-04-2011, 21:53 door Anoniem
Een software producent mag natuurlijk zijn programma's bechermen tegen illegaal kopieren.
Maar hij mag dan niet zorgen dat het programma helemaal niet meer te gebruiken is.
Het mag alleen maar een soort popup tonen dat je een illegale versie gebruikt.
Als je je registreerd zal dat popup gedoe verdwijnen.
07-04-2011, 11:59 door Anoniem
Waarom in godsnaam een illegale Windows gebruiken? Voor 88,- Euro koop je een Windows 7 Home Premium OEM, zonder daar nieuwe hardware voor hoeven aan te schaffen. (Mijn vorige XP-licenties gebruiken nu trouwens kennissen, want als je een 0800-nummer van Microsoft belt, kun je die probleemloos legaliseren op een andere computer).
07-04-2011, 12:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-04-2011, 14:14 door Anoniem
Door Cvrler: Het gehuil (van -voornamelijk- anoniem)is niet van de lucht.
Natuurlijk hebben de illegale gebruikers de pest in.

Het is toch gemakkelijk?, Klaag MS dan eens aan! ;))

Kan een niet anonieme mij uitleggen welke wettelijke regelingen, als "onrechtmatige daad" door MS genegeerd worden?
Ook wat betreft de amerikaanse wetgeving?
Anders wordt het zo'n geklets in de ruimte van veel mensen die er alleen maar iets "van vinden".

Ik hoef niet te weten wat MS mag, ik wil wel eens horen wat MS in deze casus niet zou mogen.

Allereerst -zie Syzygy- goed lezen!

De reakties en opvattingen van Syzygy, Mysterio en Sjkos spreken mij tot dusver het meest aan.

Het is vooral vermakelijk te zien hoe sommigen zich krom-redeneren.

Cvrler


Hèhè, eindelijk iemand die het begrijpt. Het gaat er niet om hoe het "mijns insziens" of "volgens mij" wel of niet zou moeten zijn, maar wat wettelijk (inter)nationaal wel en niet is toegestaan. Al dat andere gezwam trekt het niveau van dit forum omlaag en hoort aan de biertafel thuis. Als de reacties dan ook nog de nodige taalfouten bevat, heb ik het al helemaal geen zin meer om serieus te reageren.
08-04-2011, 06:33 door Above
Weet je wat pas irritant is?
Als je echt een legale Windows 7 Pro 64bit NL hebt gekocht samen met je nieuwe Sandy Bridge systeem. Vanwege het mankement in de chipset kon je je moederbord omruilen met een revisie. Ik had Windows al 3 keer opnieuw geïnstalleerd omdat ik allemaal dingen aan het testen was zoals andere stripe size en dergelijke.

Nu had ik mijn Sabertooth P67 omgeruild voor de Maximus IV Extreme. Windows weer er nieuw op. Iedere keer na opnieuw opstarten de melding dat op deze computer een illegale Windows versie werd gedraaid. Kon je een link klikken om het probleem op te lossen. Je moest de Genuine validation tool downloaden en installeren. Mis, hij gaf ook dezelfde melding.

De hele Genuine update verwijderd en het probleem was opgelost. Vind je het gek dat mensen illegaal gaan draaien met die Genuine rotzooi van Microsoft.
08-04-2011, 07:31 door Anoniem
Ik heb altijd legale versies gehad op de pc's en geen verdere problemen ondervonden.
De legale versies hebben voor het werk dat erinkruipt en de vele mensen die eraan werken een eerlijke prijs.
Microsoft Windows 7 Ultimate 64 bit ongeveer 179€ systembuilder versie.
Mocht ik een software bedrijf bezitten waar honderden, duizenden mensen werkten, zou ik ook niet graag hebben dat een deel van de inkomsten niet binnenkwamen en ik denk dat ik op dat vlak nog veel fanatieker te werk zou gaan dan MS om dat tegen te gaan.
Mensen die het er niet voor over hebben, ik zou zeggen, bouw uw eigen OS veel succ6.

Tekst en uitleg:

http://www.microsoft.com/howtotell/category.aspx?cID=ea710cad-37b0-4975-bcd6-abfee19961df&displaylang=nl
08-04-2011, 07:36 door Martijn2
Door Above: Weet je wat pas irritant is?
Als je echt een legale Windows 7 Pro 64bit NL hebt gekocht samen met je nieuwe Sandy Bridge systeem. Vanwege het mankement in de chipset kon je je moederbord omruilen met een revisie. Ik had Windows al 3 keer opnieuw geïnstalleerd omdat ik allemaal dingen aan het testen was zoals andere stripe size en dergelijke.

Nu had ik mijn Sabertooth P67 omgeruild voor de Maximus IV Extreme. Windows weer er nieuw op. Iedere keer na opnieuw opstarten de melding dat op deze computer een illegale Windows versie werd gedraaid. Kon je een link klikken om het probleem op te lossen. Je moest de Genuine validation tool downloaden en installeren. Mis, hij gaf ook dezelfde melding.

De hele Genuine update verwijderd en het probleem was opgelost. Vind je het gek dat mensen illegaal gaan draaien met die Genuine rotzooi van Microsoft.
Heb je een OEM licentie? Deze mag namelijk maar aan één moederbord "gekoppeld" worden (http://tweakers.net/nieuws/41256/nieuwe-windows-licentie-nodig-bij-nieuw-moederbord.html). Dit zou een retail licentie niet moeten doen. Overigens, je kan gemakkelijk je licentie activeren door met Microsoft te bellen (zelfs met een OEM licentie).
08-04-2011, 08:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-04-2011, 09:52 door Mysterio
Door Above: Weet je wat pas irritant is?
Als je echt een legale Windows 7 Pro 64bit NL hebt gekocht samen met je nieuwe Sandy Bridge systeem. Vanwege het mankement in de chipset kon je je moederbord omruilen met een revisie. Ik had Windows al 3 keer opnieuw geïnstalleerd omdat ik allemaal dingen aan het testen was zoals andere stripe size en dergelijke.

Nu had ik mijn Sabertooth P67 omgeruild voor de Maximus IV Extreme. Windows weer er nieuw op. Iedere keer na opnieuw opstarten de melding dat op deze computer een illegale Windows versie werd gedraaid. Kon je een link klikken om het probleem op te lossen. Je moest de Genuine validation tool downloaden en installeren. Mis, hij gaf ook dezelfde melding.

De hele Genuine update verwijderd en het probleem was opgelost. Vind je het gek dat mensen illegaal gaan draaien met die Genuine rotzooi van Microsoft.
Hmmm... ja, dat ligt aan de OEM licentie. Als het valideren niet lukt krijg je de optie om het telefonisch op te lossen. Wanneer je dat nummer belt en de situatie uitlegt krijg je een activatiecode en kun je weer alles doen.
09-04-2011, 07:30 door Above
Door Martijn2:
Door Above: Weet je wat pas irritant is?
Als je echt een legale Windows 7 Pro 64bit NL hebt gekocht samen met je nieuwe Sandy Bridge systeem. Vanwege het mankement in de chipset kon je je moederbord omruilen met een revisie. Ik had Windows al 3 keer opnieuw geïnstalleerd omdat ik allemaal dingen aan het testen was zoals andere stripe size en dergelijke.

Nu had ik mijn Sabertooth P67 omgeruild voor de Maximus IV Extreme. Windows weer er nieuw op. Iedere keer na opnieuw opstarten de melding dat op deze computer een illegale Windows versie werd gedraaid. Kon je een link klikken om het probleem op te lossen. Je moest de Genuine validation tool downloaden en installeren. Mis, hij gaf ook dezelfde melding.

De hele Genuine update verwijderd en het probleem was opgelost. Vind je het gek dat mensen illegaal gaan draaien met die Genuine rotzooi van Microsoft.
Heb je een OEM licentie? Deze mag namelijk maar aan één moederbord "gekoppeld" worden (http://tweakers.net/nieuws/41256/nieuwe-windows-licentie-nodig-bij-nieuw-moederbord.html). Dit zou een retail licentie niet moeten doen. Overigens, je kan gemakkelijk je licentie activeren door met Microsoft te bellen (zelfs met een OEM licentie).

Bedankt! Deze info had ik me nog niet in verdiept dat je maar één moederbord mag koppelen aan een OEM-licentie.
11-04-2011, 11:20 door Dev_Null
Waarom zou je je nog druk maken over dit windows bagger en hun machts-circus?

Go Open source en je laat een hoop (betaalde) ellende achter je!
11-04-2011, 18:57 door AndrevS
Hmm... ik zal mijn vista installatie dan meer eens gaan booten en kijken of die kuren geeft....
ik gebruikt eigenlijk nooit een microsoft os...

maar goed... windows en bootloaders.... ik heb verschillende boot loaders gebruikt, als in, os selector menus,
zoals XOSL en Acronis OS Loader. En vaak na de installatie van een nieuw os, voornamelijk een windows-os,
moest ik deze opnieuw installateren, aangezien het windows installatie programma de MBR overschreef.

Dit vind ik niet echt netjes, en ik vind dat het installatie programma hierover had mogen vragen, maar aan
de andere kant is het ook te begrijpen, aangezien op deze manier het voor microsoft zeker is dat er een
compatible boot loader aanwezig is.

Denk bijvoorbeeld aan een GRUB installatie in de MBR, waarbij de Linux partitie verwjiderd is en vervangen is
door windows, wat een niet bootend systeem oplevert.
11-04-2011, 19:09 door tonykrij
Wij maken niet bewust bootloaders stuk, en zelfs de "reduced functionality mode" die voorheen in Windows Vista zat bij illegaal gebruik is niet langer opgenomen.
Ik laat in het midden of we wel of niet het recht daartoe hebben (persoonlijk vind ik dat als je ergens niet voor betaald je er ook geen recht op hebt) maar de meeste hacks of trucs om een illegale versie te laten werken vervangen nu eenmaal Windows Systeem bestanden. Dat zijn zoals Arnoud ook aangeeft situaties die niet kunnen worden voorzien. Wanneer een update dan de gehackte versies vervangt door nieuwe versies en je systeem start niet meer op dan, sorry hoor, maar dat is wat mij betreft ook je eigen schuld.

@Above: Dat is een uitzonderlijke situatie met het Sandy Bridge moederbord. Zoals aangegeven hoef je alleen maar te bellen en krijg je een activeringscode.

@Dev_Null: In mijn ervaring is Open Source ook zeker niet de oplossing tenzij je echt weet hoe het werkt en wat je er mee kunt. Voor de gemiddelde PC gebruiker is dat dus niet weggelegd (En zelf voor een zeer ervaren Windows expert als mij niet).

Tony Krijnen
Microsoft Nederland.
11-04-2011, 20:32 door AndrevS
Het installeren/gebruiken van besturingssystemen uit de ***BSD familie of OpenSolaris is inderdaad niet weggelegd voor de gemiddelde pc gebruiker.

Echter de grotere Linux distributies is het installeren een wizard waar alleen een paar keer op next geklikt moet worden, en dat lijkt me een niveau gelijk aan een windows installer.

Ik denk dat het er meer op neer komt is waar men als eerst mee heeft geleerd te werken.
12-04-2011, 10:03 door Anoniem
Als je software installeert waarvoor je geen overeenkomst hebt afgesloten, dan lijkt het me dat er geen zakelijke relatie is tussen leverancier en jezelf. De leverancier is je dus niets verplicht, ook niet dat hun product werkt of blijft werken op jouw systeem. Kan iemand me uitleggen waarom de EULA ueberhaupt van toepassing is op zo'n geval?

Als de gebruiker WEL over een licentie beschikt, maar NIET de juiste werkwijze heeft gevolgd voor het "klonen" van machines, kan je de leverancier ook weinig verwijten, aangezien de gebruiker een andere procedure had moeten volgen bij het installeren van de systemen.

Mis ik iets hier?
12-04-2011, 11:43 door Leen_T
Door Anoniem: Non discussie dit. Aan het illigaal gebruiken van software kun je geen rechten ontlenen. Tja, je kunt het proberen en dat is nogal brutaal. Wel de lusten (de software) maar niet de lasten (de licentie kopen). Als je een brood steelt en deze is niet te vreten breng je deze dan terug om een nieuwe te eisen onder het mom dat de bakker verplicht is om kwalitatief brood te bakken?
Volgens mij, ik ben alleen niet zeker, ben je tengevolge van de wet computercriminaliteit zelfs strafbaar om de licentie check van het OS te omzeilen d.m.v. een hacktool. De leverancier staat in zijn volste recht om de hacktool d.m.v. een servicepack uit te schakelen als was het alleen maar om de integriteit van de OS software te garanderen.

Hier heb je een interessant punt. Als het brood niet te vreten is ok, maar wat als de bakker het brood vergiftigt zodat je kind (je computer in dit geval) overlijdt? Het punt is al gemaakt. Natuurlijk kun je geen rechten ontlenen aan illegaal gebruik, maar het is niet aan Microsoft om politieagent, rechter en beul te spelen.

Wat Tony Krijnen zegt zit wel wat in. Misschien doet Microsoft het niet bewust. Microsoft maakt we meer "onbewust" stuk. Dat betekent niet dat ze vervolgens niet verantwoordelijk zijn.
13-04-2011, 05:40 door Eric-Jan H te D
Door Leen_T:
Wat Tony Krijnen zegt zit wel wat in. Misschien doet Microsoft het niet bewust. Microsoft maakt wel meer "onbewust" stuk. Dat betekent niet dat ze vervolgens niet verantwoordelijk zijn.

M$ maakt meer kapot dan je lief is.

Alhoewel... De laatste jaren steeds minder.

Zag nog ergens een opmerking of Windows 7 wel op een Vista machine zou kunnen draaien. Als er geen compatibiliteit-issues zijn. "Zonder probleem". Ik heb een Windows 7 64 bit VM machine (met loader) draaien binnen Vista 32 bit (legaal). De 7 VM guest start sneller op en voelt vloeiender aan dan de host met Vista 32.

Ik draai alleen illegaal, om dingen uit te proberen en kennis op te doen tav beheer en advies aan vrienden en familie. Je kunt dan als goedwillende vrijwilliger niet alle smaken van MS aanschaffen die er langs komen. Daar zou MS eens iets voor moeten regelen. Bijvoorbeeld de licentie voor het OS in VM te linken aan het legale host OS en de capaciteit van de hardware. Beneden een bepaalde capaciteit gratis daarboven niet.

Acer Aspire 5920G
Intel T7500
Nvidia GT8600M
4 (3) Gb memory

VMware Workstation 7.1.4 build-385536 (ook illegaal)
VM op externe USB 3.0 WD MyBook 2TB
VM 1536 Mb Memory max.
13-04-2011, 15:45 door Anoniem
Ben ik blij dat ik een Mac heb
13-04-2011, 21:01 door AndrevS
Nou ik heb geprobeerd die service pack 2 op mijn vista te installeren en dit is zonder problemen verlopen,
met vista loader 2.1.3 als OS loader en Acronis OS Selector als OS kiezer.

(btw. ik heb ook ergens een legale serial via mijn universiteit, maar ik heb gewoon geen trek in dat activeren)
14-05-2011, 15:59 door Anoniem
En als hij je mag aanklagen, waarom zou hij dan niet je bootloader mogen uitschakelen?.... Omdat dat laatste eigenrichting is!
26-07-2011, 11:39 door Anoniem
Door Dev_Null: Waarom zou je je nog druk maken over dit windows bagger en hun machts-circus?

Go Open source en je laat een hoop (betaalde) ellende achter je!
ja en krijg een hele hoop meer (onbetaalde) ellende in je strot gedrukt.
zodra de Open Source met een vergelijkbaar product komt als Windows of zelfs OSX als OS. Graag.
Maar keer op keer laten zowel Apple als Microsoft Linux ver achter zich in gebruiks vriendelijkheid en dat het GEWOON WERKT.

en niet dat je een levenloze ziel moet zijn om alles goed werkend te krijgen.
(voor de goede orde, ik gebruik Debian, Fedora Core en Ubuntu al vele jaren.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.