Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Laatst moest ik een aantal oudere systemen met Vista updaten, en deze bleken daarna niet meer te booten. Dit bleek een bekend probleem: als je Service Pack 2 installeert, wordt de Vista bootloader aangepast en gekloonde of gekraakte systemen booten dan niet meer. Nu is mijn vraag, kan Microsoft dat zomaar doen?
Antwoord: Dit is een hele lastige vraag, want hierin is wettelijk niet voorzien en er is nog nooit iemand gaan procederen over dit punt. Dat is natuurlijk ook wat lastig, want in de meeste gevallen doet dit probleem zich voor bij mensen met illegale kopieën van Vista en het is niet handig om in je dagvaarding dat feit toe te geven. En corporate omgevingen die hier tegenaan lopen, kunnen vrij snel van backups dingen terugzetten of een nieuwe omgeving maken.
Maar goed, toch een poging. Een softwareleverancier moet de gepaste zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen (art. 7:401 BW). Hij moet dus zorgvuldig te werk gaan en geen dingen doen die een goed opdrachtnemer niet zou doen. Ja, dat is heel generiek gezegd. Er valt onder meer onder dat je niet nodeloos dingen stuk maakt en dat je rekening moet houden met problemen of storingen die kunnen optreden bij je werk.
Het moeilijke bij software is dat er een zéér groot aantal configuraties mogelijk is waar een servicepack op moet werken. Je mag verwachten dat Microsoft rekening houdt met de meest voorkomende gevallen, en voor de overige gevallen een 'fail safe' modus hanteert zodat er in ieder geval niets stuk gaat als de configuratie unsupported is. Ik zou dus zeggen dat een servicepack niet zomaar een bootloader mag vervangen.
De vraag is wel of Microsoft ook rekening moet houden met een illegale of gehackte bootloader. Daarbij zijn immers wijzigingen mogelijk die MS niet kan voorzien. En wat je niet kunt voorzien, is moeilijk tegen te beschermen.
In de EULA van Vista SP1 (die van SP2 kon ik niet vinden) zag ik nog een opmerkelijke passage:
If, after a validation check, the software is found to be counterfeit, improperly licensed, a non-genuine Windows product, or include unauthorized changes, the functionality and experience of using the software will be affected, for example: ... Microsoft may repair the software, remove, quarantine or disable any unauthorized changes that may interfere with the proper use of the software, including circumvention of the activation or validation functions of the software, or ...
Hiermee lijkt MS zich onder meer in te willen dekken tegen het uitschakelen van zo'n aangepaste bootloader voor een gekloonde (illegale) Windowsversie. Nu zijn bepalingen in een EULA niet per definitie rechtsgeldig, maar een clausule als deze lijkt me ook niet evident flauwekul. Als een leverancier er achter komt dat de klant een illegale kopie gebruikt, mag de leverancier redelijke maatregelen nemen om daar een einde aan te maken. En als hij je mag aanklagen, waarom zou hij dan niet je bootloader mogen uitschakelen?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.