image

Telfort verbiedt contant geld in winkels

woensdag 13 april 2011, 10:42 door Redactie, 29 reacties

Vanaf vandaag kunnen er alleen nog maar pinbetalingen plaatsvinden bij alle Telfort winkels in Nederland. Volgens de telecomaanbieder dient dit om de veiligheid voor klanten en eigen personeel te vergroten. Daarnaast zou het pinnen tijdswinst opleveren. Telfort laat weten dat het nieuwe beleid uitvoerig tijdens drie pilots is getest.

"Onze klanten reageerden erg positief op de Pin Only pilots. Dat gaf voor ons de doorslag om dit in te voeren", zegt sales-directeur Jimmy Wind. "De klant vindt dit veilig en gemakkelijk. En wij ook."

Reacties (29)
13-04-2011, 10:46 door Rubbertje
Dan koop ik wel ergens anders anoniem een goedkoop prepaid telefoontje.
13-04-2011, 10:59 door Anoniem
Leuk, maar ik heb niet gehoord, dat in Nederland de wetgeving is aangepast. Voor zover ik de wet ken, is het verplicht om in Nederland een wettig betaalmiddel aan te nemen, DUS contant geld, met als enige uitzondering (in de wet!) voor het betalen van belastingen. Het weigeren om contant geld aan te nemen zou dan ook reden moeten zijn voor de betrokken instanties, om Telfort hierop aan te spreken en zo nodig, in laatste instantie, haar vergunningen in te trekken. Dit uiteraard met de verplichting om al haar gebruikers gelijkmatig en zonder kosten voor welke partij ook, over te dragen aan de overblijvende vergunningshouders.

Er zijn nu eenmaal mensen, die om welke reden dan ook, geen pinbetalingen willen doen.
13-04-2011, 11:04 door Anoniem
@Bastos
Door Bastos: Dan koop ik wel ergens anders anoniem een goedkoop prepaid telefoontje.

U haalt me de woorden uit de mond :)
13-04-2011, 11:15 door Anoniem
@Arnoud Engelfriet

huis jurist kom er maar in, is gewoon geld (dus papier en munten) niet een wettig betaalmiddel en zijn de telfort winkels dan niet gewoon verplicht om dit aan te nemen ?
13-04-2011, 11:17 door Anoniem
Door Bastos: Dan koop ik wel ergens anders anoniem een goedkoop prepaid telefoontje.
Moet je snel zijn; over een jaar kan je in geen enkele telcomshop meer contant betalen (met dank aan de 'vriendelijke verzoeken' van Justitie).
13-04-2011, 11:24 door Anoniem
Moet je snel zijn; over een jaar kan je in geen enkele telcomshop meer contant betalen (met dank aan de 'vriendelijke verzoeken' van Justitie).

Ze zijn vrij goedkoop. Kopen we er nu een paar extra.. kunnen we nog jaren -anoniem- vooruit :)
13-04-2011, 11:31 door Anoniem
Is dit rechtsgeldig? Mag een winkel zomaar bepalen welke vormen van betaling het al dan niet accepteert? Hoe dan ook is Telfort hiermee definitief "compagnia non grata" voor mij.

Hoewel elektronisch betalen op zichzelf niet slecht is, kan je de bedrijven die het in handen hebben (banken) er helaas niet mee vertrouwen. Daarvan hebben we inmiddels wel genoeg voorbeelden gezien.

Iedere poging om het laatste beetje invloed en zeggenschap dat gewone mensen nog hebben op de economie, door middel van geld dat niet constant in beheer is van de banken, te ondermijnen is in mijn ogen dat ook een directe bedreiging en een volgende opstap naar fascisme.

Zelfs als deze stap van Telfort rechtsgeldig is, verdienen ze mijns inziens niet meer dat bankroet! Als ik mijn zaken contant wil regelen (om welke reden dan ook en ik kan er wel een paar goede bedenken) en Telfort verbiedt het mij om zaken met hun te doen om die reden, dan voel ik mij wel degelijk gediscrimineerd ten opzichte van andere potentiële klanten. Aangezien mijn tolerantie voor dat soort discriminatie 0% is, mag Telfort dan ook de wereld uit wat mij betreft!
13-04-2011, 11:44 door Anoniem
Moet je snel zijn; over een jaar kan je in geen enkele telcomshop meer contant betalen (met dank aan de 'vriendelijke verzoeken' van Justitie).

Was het niet zo dat politie en justitie niet mogen "vragen" om dingen die waar geen rechtsgrond voor bestaat om het te vorderen? Ik meen me kort geleden nog een discussie hierover te herinneren.

Volgens mij zegt de grondwet, of anders wel de UVRM van de EU, dat je als burgen het recht heb niet aan strafrechtelijk onderzoek door de overheid onderworpen te worden zonder verdenking. Met andere woorden, je mag niet bij voorbaat als potentieel crimineel behandeld worden.

Het lijkt me dat de "verzoeken" van justitie hiermee in strijd zijn, aangezien de meerwaarde van enkel elektronische betalingen voornamelijk zo niet enkel ten doel hebben onderzoeksmogelijkheden te bevorderen. Het opsporen van misdaad langs deze weg is echter alleen mogelijk wanneer de daarmee ook de financiële gegevens van consumenten onderzoekt en dat is nu juist weer niet zonder verdenking toegestaan. Een beetje een kip-ei probleem, maar vooralsnog denk ik niet dat je een overheid (en zeker niet de huidige) moet vertrouwen met zulke bevoegdheden.
13-04-2011, 11:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-04-2011, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk, maar ik heb niet gehoord, dat in Nederland de wetgeving is aangepast. Voor zover ik de wet ken, is het verplicht om in Nederland een wettig betaalmiddel aan te nemen, DUS contant geld, met als enige uitzondering (in de wet!) voor het betalen van belastingen. Het weigeren om contant geld aan te nemen zou dan ook reden moeten zijn voor de betrokken instanties, om Telfort hierop aan te spreken en zo nodig, in laatste instantie, haar vergunningen in te trekken. Dit uiteraard met de verplichting om al haar gebruikers gelijkmatig en zonder kosten voor welke partij ook, over te dragen aan de overblijvende vergunningshouders.

Er zijn nu eenmaal mensen, die om welke reden dan ook, geen pinbetalingen willen doen.

De Nederlandse wet stelt dat men niet is verplicht om contant geld ten allen tijde te accepteren. Hierdoor is het mogelijk dat men dus in winkels bepaalde euro's kunnen weigeren. Denk daarbij aan het biljet van 500 Euro.
Telfort staat helaas in zijn recht om contant geld te weigeren. Echter mag men dan wel zelf kiezen om geen zaken te hoeven te doen met Telfort.

Jachra
13-04-2011, 12:02 door Syzygy
Onze klanten reageerden erg positief op de Pin Only pilots. Dat gaf voor ons de doorslag om dit in te voeren", zegt sales-directeur Jimmy Wind. "De klant vindt dit veilig en gemakkelijk. En wij ook.

WAT EEN LUL VERHAAL !!

en wel hierom:

Wat interesseert het de klant nou !! Hij kan al zins mensenheugenis pinnen, het alternatief van cash betalen wordt hem alleen ontnomen.

"De klant vind het makkelijk", hij is niets anders gewend, Jimmy BLIND !!

Dan kan je zeggen, als er geen cash in de zaak is wordt die zaak niet overvallen maar dat zegt niets over de cash die klanten bij zich hebben, dus rippen ze die wel op de deurmat.
13-04-2011, 12:07 door spatieman
Gaat er dus inderdaad om, om je zogenaamde anonieme prepay toch te registreren....kuch..
13-04-2011, 12:13 door donnerd
Slim, zo wordt je prepaid mobieltje toch geregistreerd op naam van de koper, maar dit zal de aanvallen op pinbetalingen alleen maar toenemen waardoor banken straks hogere rentes gaan verzinnen onder het mom van "verzekeren tegen skimming aanvallen".
Dan maar niet bij Telfort zaken doen dan maar ^_^
13-04-2011, 12:27 door JorgD
Door Anoniem: Leuk, maar ik heb niet gehoord, dat in Nederland de wetgeving is aangepast. Voor zover ik de wet ken, is het verplicht om in Nederland een wettig betaalmiddel aan te nemen[..]
Weer zo'n terugkerende mythe: Die wettelijke verplichting was er niet en is er niet. Een briefje van 200 euro bijvoorbeeld is een wettig betaalmiddel; toch mag een winkelier deze weigeren. Wel moet dit duidelijk aangegeven staan in de winkel.
13-04-2011, 12:52 door Preddie
Door JorgD:
Door Anoniem: Leuk, maar ik heb niet gehoord, dat in Nederland de wetgeving is aangepast. Voor zover ik de wet ken, is het verplicht om in Nederland een wettig betaalmiddel aan te nemen[..]
Weer zo'n terugkerende mythe: Die wettelijke verplichting was er niet en is er niet. Een briefje van 200 euro bijvoorbeeld is een wettig betaalmiddel; toch mag een winkelier deze weigeren. Wel moet dit duidelijk aangegeven staan in de winkel.


Nee hoor JorgD, een wettig betaalmiddel MOET je aannemen.Ook al geef jij aan dat je briefje van 200 weigert ben je alsnog verplicht deze aan te nemen, doe je dat niet dan ben je in overtreding van de wet. En dat is ook precies wat Telfort nu doet, PIN is geen wettig betaalmiddel en ondanks dat de hier in Nederland aparte afspraken zijn gemaakt zijn de Europese (daar gaan we weer) regels lijdend en bij mij weten erkennen deze alleen contact en mag geen en biljet/muntstuk uitgesloten worden van een betalen wat natuurlijk ook terecht is.

Eerder is al aangegeven dat het afronden van bedragen en weigeren van coupures van 100 euro of hoger, in strijd is met de europese regels en daarom onwenselijk is.

PIN heeft voor en nadelen.

de voordelen:
- snelle betaling
- niet direct veel geld opzak

Nadelen:
- de overheid ziet van elke cent waar je deze uitgeeft.
- de overheid ziet van veel transactie waarin je het uitgeeft,
- fraude gevoelig door o.a. skimming (ook met het nieuwe pinnen)
- bij het omvallen van de bank ben je je geld kwijt (soms voor een bepaalde periode)
- de bank bepaald waar jij wat mag betalen.
- de bank bepaald of je er uberhaupt mee mag betalen.
- de PAS is gevoelig voor invloeden van buiten af (w.o. straling van mobiele telefoons)
- je betaling worden gedeeld met het buitenland w.o. de verenigde staten
- bij een eventuele schuldvordering (terecht of onterecht) kan het geld direct van de rekening gevorderd (zonder toestemming)

Wat mij betreft pin ik dus gewoon aan het eind van de maand mijn betaald rekening leeg en betaal zoveel mogelijk met contact geld, wel zo'n fijn gevoel !
13-04-2011, 13:10 door Anoniem
"Een wettig betaalmiddel is een middel waarmee het volgens de wet is toegestaan te betalen, zoals geld, een chipknip of pinpas. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. "

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-een-wettig-betaalmiddel-en-kan-ik-daar-overal-mee-betalen.html
13-04-2011, 13:20 door Anoniem
Cash geld is meer dan 2x zo duur per roulatiecycle als giraal geld, waar de winkelier deels voor op draait.
Elke keer dat een 50 euro biljet vanaf uitgifte uit een ATM terug in een ATM komt, kost het grofweg 50 cent.

Dit is ook de hoofd reden waarom er meer en meer winkeliers over gaan stappen op PIN-only. Succes met boycotten van zaken de komende 5 jaar, ik denk dat je dan beter kan emigreren naar Midden-Afrika.
13-04-2011, 13:22 door Anoniem
Goh, en het was al zooo druk bij de Telfort shops... nu komt er straks helemaal niemand meer!
13-04-2011, 14:04 door Anoniem
Tja, ik zal alvast een aantal in gaan slaan, beter mee verlegen dan om verlegen. Met ons Polit bureau .. euhhh ministerie van Veiligheid en Stasi zaken en met die Teeven weet je het tenslotte maar nooit.
13-04-2011, 15:11 door Anoniem
voor de alufolie hoedjes onder ons, je hebt nog altijd tweedehands gsm's
13-04-2011, 15:37 door Anoniem
"Telfort verbiedt contant geld in winkels" dus er komen kluisjes buiten waar je je contant geld kunt achterlaten en bij het verlaten van de winkel kun je het contant geld in je portemonnee/portefeuille doen.

Ten tweede wat heeft Telfort te zeggen over andere winkels of die contant geld accepteren of niet?

De volgende titel was duidelijker geweest: "Telfort accepteert geen contant geld in eigen winkels.
13-04-2011, 16:25 door Anoniem
Door Anoniem: Cash geld is meer dan 2x zo duur per roulatiecycle als giraal geld, waar de winkelier deels voor op draait.
Elke keer dat een 50 euro biljet vanaf uitgifte uit een ATM terug in een ATM komt, kost het grofweg 50 cent.

Dit is ook de hoofd reden waarom er meer en meer winkeliers over gaan stappen op PIN-only. Succes met boycotten van zaken de komende 5 jaar, ik denk dat je dan beter kan emigreren naar Midden-Afrika.



Ze kunnen de pin-automaten ook afschaffen :

- dan is het skimmen voorbij
- ze besparen hun de 50 cent kosten per biljet die in de ATM moet
14-04-2011, 10:34 door Preddie
Door Anoniem: "Een wettig betaalmiddel is een middel waarmee het volgens de wet is toegestaan te betalen, zoals geld, een chipknip of pinpas. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. "

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-een-wettig-betaalmiddel-en-kan-ik-daar-overal-mee-betalen.html

Volgens mij toch echt niet, ga de europese regeltjes maar eens na.

Om het makkeljk te maken neemt Nederland gewoon een haaks standpunt ten opzichte van de europese regels en deze staan daar door al dat geneuzel met europa boven, het komt er weer op neer dat je dus niks te vertellen hebt in je eigen landje ook als mocht je dat dus willen !
14-04-2011, 10:37 door Preddie
Door Anoniem:
Moet je snel zijn; over een jaar kan je in geen enkele telcomshop meer contant betalen (met dank aan de 'vriendelijke verzoeken' van Justitie).

Ze zijn vrij goedkoop. Kopen we er nu een paar extra.. kunnen we nog jaren -anoniem- vooruit :)

Trap niet in de illusie dat je nu een prepaid kaart kan kopen die je over 10 jaar wilt gebruken, sommige kaarten moet je binnen een jaar na aankoop activeren anders is de kaart onbruikbaar. Zo had ik zelf nog een stapel simkaarten voor testdoeleinden (ongebruikt) en op het moment dat ik deze wilde gaan gebruiken bleken ze dus niet meer geactiveerd te kunnen worden .....
14-04-2011, 10:59 door Anoniem
Heel goed, hoe doe je dat met mensen die geen nederlandse bankkaart hebben?

Buitenlanders bijvoorbeeld?
14-04-2011, 11:39 door Anoniem
Door Predjuh:
Door Anoniem: "Een wettig betaalmiddel is een middel waarmee het volgens de wet is toegestaan te betalen, zoals geld, een chipknip of pinpas. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. "

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-een-wettig-betaalmiddel-en-kan-ik-daar-overal-mee-betalen.html

Volgens mij toch echt niet, ga de europese regeltjes maar eens na.!
Ik ben de europese regeltjes nagegaan en geen dergelijke bepaling tegengekomen. Dus Predjuh, óf kom zelf met die europese regel, óf geef gewoon je ongelijk toe...
14-04-2011, 16:10 door Jacob Boersma
Door Anoniem: Heel goed, hoe doe je dat met mensen die geen nederlandse bankkaart hebben?

Buitenlanders bijvoorbeeld?


Welkom in de wereld van 'het nieuwe pinnen' (oftewel EMV): alle EMV enabled bankkaarten in Europa werken in alle EMV terminals, dus je kunt gewoon over de grens pinnen als je een chip op je betaalpas hebt, en buitenlanders kunnen dat ook in Nederland. Hoeft niet eens een bankkaart te zijn, de meeste creditcards hebben ook al een EMV chip erop zitten.
14-04-2011, 16:23 door Jacob Boersma
Door JorgD:
Door Anoniem: Leuk, maar ik heb niet gehoord, dat in Nederland de wetgeving is aangepast. Voor zover ik de wet ken, is het verplicht om in Nederland een wettig betaalmiddel aan te nemen[..]
Weer zo'n terugkerende mythe: Die wettelijke verplichting was er niet en is er niet. Een briefje van 200 euro bijvoorbeeld is een wettig betaalmiddel; toch mag een winkelier deze weigeren. Wel moet dit duidelijk aangegeven staan in de winkel.

Ach ja, de mythe van het 'wettig betaalmiddel'. Al ongeveer 10 jaar geleden heeft een jurist van De Nederlandsche Bank (DNB) mij uitgelegd dat er helemaal geen acceptatieplicht voor betaalmiddelen bestaat in Nederland voor winkeliers. Sterker nog, bepaalde vormen van betaling mogen ze juist NIET zomaar aannemen (bijvoorbeeld als je een nieuwe Mercedes van 50.000 euro met papiergeld wil afrekenen, dan moet de autohandel eerst contact opnemen met het meldpunt ongebruikelijke transacties).
Een uitzondering vormen banken: daar moet je wel altijd met je contante geld naartoe kunnen, en die nemen dus wel altijd je 1 en 2 eurocent munten aan (die in NL weliswaar geboycott worden maar in heel veel Europese landen nog keurig als wisselgeld worden gegeven). DNB neemt ook nog steeds het 'wettig betaalmiddel' guldens aan: http://www.dnb.nl/betalingsverkeer/guldens-inwisselen/index.jsp

Als winkelier mag je zelf weten wat je accepteert, als je spullen wilt verkopen in ruil voor flippo's of pepernoten mag dat (succes met het aangeven van je inkomsten bij de Belastingdienst in dat geval...).

voor de alufolie hoedjes onder ons, je hebt nog altijd tweedehands gsm's

En voor de alufolie hoedjes of gewoon weldenkende mensen die anoniem online willen betalen is er Bitcoin: www.bitcoin.org (donaties in Bitcoins voor deze tip kun je sturen naar 13SxEtbWVCumLgwsBkjjF4f7qo89Rssx6k
14-04-2011, 16:27 door Jacob Boersma
Door Anoniem:
Door Predjuh:

Volgens mij toch echt niet, ga de europese regeltjes maar eens na.!
Ik ben de europese regeltjes nagegaan en geen dergelijke bepaling tegengekomen. Dus Predjuh, óf kom zelf met die europese regel, óf geef gewoon je ongelijk toe...

Misschien doelt Predjuh op de recommendation van de Europese commissie over legal tender van maart vorig jaar (http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/euro/2010-03-22-legal-tender-euro_en.htm). Maar dit is zoals de naam zegt slechts een recommendation, niet een regel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.