De verplichte opslag van telecomgegevens levert niets op, maar schendt op grote schaal de privacy van vijfhonderd miljoen Europeanen, zo blijkt uit het evaluatierapport van de EU-richtlijn bewaarplicht telecomgegevens van de Europese Commissie. De bewaarplicht verplicht telecombedrijven gedurende twaalf maanden om privégegevens over het verkeer en de locatie van iedere klant op te slaan. De Europese Commissie slaagt er niet in om te bewijzen dat dit een noodzakelijke maatregel is om ernstige criminaliteit te bestrijden.
"Uit het rapport blijkt namelijk dat ernstige strafbare feiten ook opgelost worden zonder deze verplichte opslag," zo stelt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF), dat het vandaag verschenen rapport al eerder in handen kreeg. Samen met de Europese koepelorganisatie European Digital Rights bekritiseren de burgerrechtenbewegingen de analyse van de Europese Commissie.
De beide partijen wijzen ook naar de statistieken, die niet laten zien dat er sprake is van een stijging van criminaliteit of een daling van aantal opgeloste zaken in de Europese landen zonder een bewaarplicht. In landen als Duitsland en Roemenië hebben nationale rechters de bewaarplicht ongrondwettig verklaard, terwijl in landen als Oostenrijk en Zweden de nationale parlementen de bewaarplicht niet willen implementeren vanwege privacybezwaren.
Privacyschending
"Ondertussen worden 500 miljoen Europeanen geconfronteerd met een massale en niet-noodzakelijke inbreuk op hun digitale grondrechten. In 2010 werd van iedere Europeaan gemiddeld iedere zes minuten vastgelegd waar ze zich bevonden en met wie ze contact hadden op dat moment", laat Bits of Freedom weten.
Volgens de Europese Toezichthouder gegevensbescherming, Peter Hustinx, is de bewaarplicht 'de meest privacy schendende maatregel ooit' die in de Europese Unie is aangenomen. Verder zouden meerdere Europese landen daarnaast zijn tekortschoten in het toezicht op de veiligheid van de opgeslagen gegevens. Zo wordt er bijvoorbeeld in Nederland onvoldoende toegezien op de verwijdering van de gegevens als de bewaartermijn van twaalf maanden is verstreken.
"Alle Europeanen en Europa's reputatie voor het beschermen van grondrechten betalen de hoofdprijs voor deze chaotische EU-richtlijn. Het Commissierapport en ons schaduwrapport tonen aan dat de richtlijn op ieder niveau faalt: onze grondrechten worden niet beschermd, er is geen Europese eenheid bereikt met de richtlijn en de bewaarplicht heeft geen noodzakelijke bijdrage geleverd aan het opsporen van ernstige criminaliteit", aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.