image

Helft laptops beveiligd met wachtwoord

woensdag 20 april 2011, 16:21 door Redactie, 9 reacties

De helft van de Nederlandse consumenten heeft zijn laptop of telefoon met een wachtwoord of pincode beschermd, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Slechts 13% verandert het e-mailwachtwoord als het apparaat kwijtraakt of is gestolen. Eén op de vijf ondervraagden maakt zich grote zorgen als ze het apparaat zouden kwijtraken. Op meer dan 80% van de telefoons en laptops staan echter contactgegevens, sms-jes, e-mails en foto’s. Dat maakt het een interessante bron van persoonsgegevens.

Ruim 60% kiest voor het automatisch onthouden van de benodigde wachtwoorden door het toestel. Dat is een extra risico als het toestel in andere handen valt, aldus de Consumentenbond.

Reacties (9)
20-04-2011, 16:39 door p03ws
Een Windows wachtwoord stopt een crimineel denk ik niet zo snel,
zet backtrack op usb/cd en je bent binnen 2 minuten om de windows beveiliging heen.
Een laptop met bios wachtwoord is al een stuk lastiger te omzeilen.
20-04-2011, 16:47 door Mysterio
Door p03ws: Een Windows wachtwoord stopt een crimineel denk ik niet zo snel,
zet backtrack op usb/cd en je bent binnen 2 minuten om de windows beveiliging heen.
Een laptop met bios wachtwoord is al een stuk lastiger te omzeilen.
Nope, het bios wachtwoord is nog eenvoudiger te kraken/omzeilen/wissen.
20-04-2011, 19:34 door Anoniem
Je systeem automatisch laten inloggen en wachtwoorden door je systeem laten onthouden, het is toch eigenlijk belachelijk dat zoiets mogelijk is. Helaas wilt de gemiddelde gebruiker het alleen maar makkelijk hebben en wilt deze dus zo min mogelijk wachtwoorden intypen, maar het is eigenlijk absurd dat besturingssystemen en software je de mogelijkheid bieden om wachtwoorden te onthouden en overal automatisch in te loggen.

Als je PC of laptop wordt gejat, kan degene die het apparaat heeft gejat hem gewoon aanzetten en overal inloggen. Stel dat de eigenaar van het systeem het automatisch inloggen uit heeft staan, dan gooi je er even een Hirens Boot Disk in en stelt een blanko Windows-wachtwoord in en als diegene de wachtwoorden door zijn browser (of een andere applicatie) laat onthouden, kun je alsnog overal in.

Bijkomend nadeel is dat je je wachtwoorden op een gegeven ook nog eens vergeet als je ze niet meer hoeft in te typen. Zo liet mijn oom eerst ook altijd zijn wachtwoorden onthouden door de browser. Hij heeft jarenlang dezelfde PC gehad en deze was al jaren een jaar of drie niet meer opnieuw geinstalleerd geworden en mijn oom had dus al drie jaar lang zijn wachtwoorden niet meer ingetypt. Toen brak het moment aan dat zijn PC kapot ging en hij een nieuwe PC kocht. Hij zet zijn nieuwe PC aan en wil inloggen bij Hotmail, maar uiteraard had hij geen idee meer wat zijn wachtwoord was. Gelukkig was ik erbij toen hij zijn Hotmail-account aanmaakte en had ik zijn wachtwoord nog ergens diep verborgen in mijn geheugen liggen. Na een paar uurtjes nadenken kon ik mij ineens weer herrinneren wat we voor een een wachtwoord hadden gekozen en kon hij dus weer inloggen. Hij heeft zijn lesje toen geleerd en laat nu geen wachtwoorden meer door de PC onthouden.

De mensen moeten zich eens gaan realiseren wat de gevolgen zijn van het laten onthouden van wachtwoorden en automatisch inloggen. Besturingssystemen, browsers en dergelijke zouden dit soort functionaliteit eigenlijk nog niet eens mogen bevatten. Inloggen moet niet makkelijk zijn, inloggen moet veilig zijn. Wachtwoorden sla je dus op in je hoofd, niet op je PC of laptop.

Uiteraard laat ik zelf ook geen wachtwoorden door mijn systemen onthouden. Daarnaast heb ik mijn systemen zo ingesteld dat er om het wachtwoord wordt gevraagd bij het inloggen, het uitschakelen van de schermbeveiliging of het uit slaapstand halen. Ook heb ik een EFI-wachtwoord ingesteld, zodat er niet vanaf CD of iets dergelijks kan worden opgestart zonder het EFI-wachtwoord in te typen. Het enige medium waar vanaf kan worden opgestart is de interne SSD.
20-04-2011, 20:38 door p03ws
Ok, het is beide makkelijk :P
20-04-2011, 22:58 door Anoniem
syskey? :-)
21-04-2011, 07:33 door Syzygy
Op meer dan 80% van de telefoons en laptops staan echter contactgegevens, sms-jes, e-mails en foto’s.

Hetgeen logisch is en het verbaast me dat dit niet 100%.

Ik ken namelijk niet alle namen en telefoonnummers uit mijn hoofd en ik delete ook niet al mijn emails nadat ik ze gelezen heb, waar wie wel ??
21-04-2011, 12:00 door fluffyb53
Door Anoniem: Ook heb ik een EFI-wachtwoord ingesteld, zodat er niet vanaf CD of iets dergelijks kan worden opgestart zonder het EFI-wachtwoord in te typen. Het enige medium waar vanaf kan worden opgestart is de interne SSD.

Persoonlijk denk ik dat een EFI-wachtwoord beveiliging een mes is dat langs twee kanten snijdt. Het kunnen opstarten van bv CD/DVD is eerder een voordeel dan een nadeel. Als reparateur van pc's heb ik toch die ervaring. Mensen vergeten nu éénmaal wachtwoorden.
21-04-2011, 23:09 door cryptomannetje
Nou nou....toe maar, maar liefst de helft van de eigenaren heeft zijn of haar apparaat met een wachtwoord dan wel PIN-code beveiligd. Mensen dit is toch helemaal geen beveiliging......wordt toch eens wakker. Beveiliging moet je over nadenken en is veel te lastig in gebruik toch? Totdat je apparaat wordt gestolen of je laat het ergens achter. Dan ben je best blij met die vervelende beveiligingssoftware.
22-04-2011, 23:56 door silverbuzz
Door Anoniem: syskey? :-)

ik heb er zelf ook altijd syskey op staan maar als mensen slim na gaan denken stoppen ze de windows cd erin en repareren ze windows of instaleren deze op een andere locatie bijv c:\windows2 en omzeilen hierdoor de syskey
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.