Cybercriminelen zullen in de toekomst Windows systemen naast zich neerleggen en steeds vaker voor smartphones gaan, zo voorspelt Rik Ferguson van Trend Micro. "De trend wordt ingezet doordat Windows zijn dominante marktpositie als besturingssysteem kwijtraakt", zegt de virusbestrijder in een interview met Security.nl. De concurrentie komt dan vooral van smartphones. "De wereld wordt een stuk mobieler. Kijk maar naar de snelle acceptatie van de iPad. Dit is een geaccepteerde form-factor voor mobiel computergebruik."
Zowel consumenten als bedrijven zullen daardoor met veel meer verschillende soorten endpoints en besturingssystemen te maken krijgen. "Maar het wordt ook een uitdaging voor criminelen, nu er geen dominant besturingssysteem meer is." De monocultuur van de toekomst bevindt zich in datacentra en niet meer op endpoints. "Er is daar een gigantische verzameling van gegevens. De grootste aanvallen waren niet op individuele machines, maar creditcardverwerkers."
Desktop
Nu de aanvallen zich van de desktop verplaatsen, is het de vraag of eindgebruikers nog steeds een virusscanner nodig hebben. Ferguson merkt op dat in de toekomst de beveiligingsoplossingen zullen veranderen. Op dit moment is het bijvoorbeeld lastig om beveiliging voor de iPhone of Android te ontwikkelen. Applicaties kunnen niet als root draaien. Wordt er een beveiligingslek misbruikt en komt de malware op het systeem, dan draait de malware wel als root, onder de radar en rechten van de beveiligingssoftware.
"De platformen zijn op een veilige manier ontwikkeld, doordat applicaties die rechten niet krijgen, maar als je wordt gehackt, dan krijgt de malware die rechten." Anti-virusbedrijven moeten dan ook met Apple en Google samenwerken om dit probleem op te lossen, en zo betere beveiliging voor hun klanten te bieden. Een van de punten waar beveiligingsbedrijven op zullen inzetten, zijn volgens Ferguson applicatie en OS-lekken. "We moeten voorkomen dat die misbruikt worden, iets wat we ook zonder root kunnen."
Ferguson denkt dat de aanbieders van smartphone openstaan voor nauwere samenwerking met beveiligingsbedrijven. In het verleden was er al nauwe samenwerking met hardware aanbieders, Ferguson ziet dan ook geen reden waarom Apple en Google niet voor gelijke initiatieven openstaan. Mede omdat het beveiligingsbedrijven zijn die juist de klanten van de aanbieders willen beschermen. "Het zou juist een onderscheidende vermogen kunnen worden, waarbij de aanbieder zich op veiligheid probeert te onderscheiden."
BlackBerry
De zakelijke markt is erg belangrijk voor mobiele aanbieders, maar daar maakt men zich steeds meer zorgen over de veiligheid van mobiele apparaten. "Daarom kiezen veel bedrijven voor BlackBerry, omdat ze denken dat de veiligheid die een eigen BES-server biedt, boven elk ander platform staat. Als android die markt wil betreden, moeten ze de perceptie van die apparaten verbeteren."
Ferguson geeft als voorbeeld een vriend die bij een internationale telecomaanbieder werkt. De dag nadat er vijfitg kwaadaardige Android apps werden ontdekt, besloot het bedrijf alle Android telefoons op het eigen interne netwerk te verbieden. "Er zijn grote zakelijke gevolgen als je platform als onveilig wordt beschouwd. Dat zal voor actie bij de aanbieders veroorzaken." De virusbestrijder denkt dat het in de toekomst alleen nog om de smartphone zal draaien. "De desktop is op zijn retour en ik denk niet dat die zal terugkomen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.