image

Thuiswinkel wil online identificatieplicht

donderdag 16 juni 2011, 17:29 door Redactie, 13 reacties

De overheid moet snel starten met een pilot voor een online identificatieplicht, zo stelt Thuiswinkel.org. "Goede identificatie moet meer gemak en minder fraude opleveren", zo stelt het keurmerk voor webwinkels in dit persbericht. Voor producten als alcohol en games geldt in winkels een identificatieplicht. “Webwinkels willen hier ook aan voldoen,” zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org “Er zijn veel diensten voor online identiteit, maar geen enkele levert een wettelijk geldige leeftijdcheck op. De overheid kan hierin helpen met een pilot.”

Volgens Thuiswinkel zijn webwinkels al een tijd op zoek naar een manier om zekerheid te verkrijgen over bepaalde eigenschappen van klanten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de naam of het adres, maar ook om de leeftijd. "Met een pilot voor een leeftijdcheck kan een concreet probleem opgelost worden."

Reacties (13)
16-06-2011, 17:38 door spatieman
gutje, daar hebben ze toch dat DIGID voor in het leven geroepen....
16-06-2011, 20:10 door Anoniem
Blijf nondeju eens van ons vrije internet af..!
16-06-2011, 20:48 door Anoniem
Door spatieman: gutje, daar hebben ze toch dat DIGID voor in het leven geroepen....
Er staat: identificatieplicht. DigiD levert na verificatie van je authenticatie alleen een bijbehorend burgerservicenummer.

Op basis daarvan kunnen e-winkels nog niet weten of je alcohol mag kopen tenzij ze een administratie hebben waarin je geboortedatum met het burgerservicenummer is opgenomen. Overheden hebben daarvoor de GBA maar daar mogen commerciele partijen niet in als ze geen wettelijke taak hebben.

Ofwel: het equivalent van de papieren identificatie (identiteitskaart, paspoort) heb je volgens thuiswinkelorg nodig op internet. De Belgen hebben dat al een tijdje namelijk een electronisch paspoort ofwel smartcard met PKI-certificaten. Nederland heeft dat onderzocht (e-NIK: electronische nederlandse identiteitskaart) maar het is er nog niet van gekomen.
16-06-2011, 23:03 door Anoniem
Door spatieman: gutje, daar hebben ze toch dat DIGID voor in het leven geroepen....
Maar zou jij dan graag je identiteit aan al die winkels geven?
17-06-2011, 00:07 door prikkebeen
N.a.w. is echt meer dan voldoende. Als er via de bank betaald wordt kun je bij fraude daar, samen met de politie, terecht.
Het werkelijke doel is marketing natuurlijk. Over privacy van de klanten zal ik dan maar niets zeggen.
17-06-2011, 00:15 door Anoniem
Door spatieman: gutje, daar hebben ze toch dat DIGID voor in het leven geroepen....
Nee, DiGID is ook voor authorisatie en van een zwaardere orde dan het goedkeuren van een shop opdrachtje. Een kwaadwillende met je digid naam en wachtwoord wil je echt niet tegenkomen. Digid voor shoppen ontsluiten is vragen om misbruik richting je relatie met overheidsvoorzieningen en identiteit.

Persoonlijk vind ik dat Thuiswinkel een verkeerde insteek heeft. Online handelen kent net als fysiek handelen ook nadelen. Je kan niet alleen de voordelen willen en dan maar verwachten dat de nadelen niet mee doen en door een ander opgelost moeten worden. De organisatie zegt heel leuk te willen voldoen aan de controle op leeftijd, maar ondertussen vinden ze het tot op heden geen probleem om gewoon door te blijven verkopen zonder goede controle. Als ze het echt zo serieus nemen verkopen ze dus geen producten meer op de gok dat het wel goed zit met de leeftijd. Alcohol en tabak mag daarom niet online verkocht worden. Ergens hoop ik dat de overheid nu wakker word en het verkopen van producten waar een serieuze leeftijdcontrole op zit helemaal word verboden. Moet je eens kijken hoe snel Thuiswinkel dan gaat piepen dat de overheid ze aan het belemmeren is in hun handel.... Thuiswinkel wil gewoon meer producten verkopen die ze nu nog niet mogen aanbieden, dat kan alleen met een goedgekeurde controle op iemands identiteit. Dat hele verhaal over willen voldoen aan leeftijdcontrole op games etc is flauwekul.
17-06-2011, 02:52 door Securitate
een groot geel oormerk is ook mooi voor betaal vee.
voor wie wil aan beide kanten, blijft je hoofd makkelijker recht.
17-06-2011, 06:58 door Anoniem
Denken ze nou echt dat ik ze meer ga geven dan dat ze nodig hebben voor het afleveren van de bestelling? Vul nu al geen voornaam, geboortedatum en telefoonnummer in. Niet nodig voor de transactie DUS krijgen ze het niet. Kun je dan niet verder? Nou, dan bestel ik het toch ergens anders. Buitenland genoeg.
17-06-2011, 08:48 door Anoniem
Wettelijk mag het niet en zal het ook niet gebeuren. Er moet namelijke een wettelijke rechtmatigheid bestaan om een BSN vast te leggen of te communiceren. Maar aangezien webwinkels geen enkele wettelijke taak uitvoeren mogen zijn niet in het bezit zijn of BSN's verwerken.
Sowieso in indentificatieplicht online om de leeftijd aan te tonen grote onzin want een oom, tante, meerderjarige vriend of vriendin zijn er altijd wel te vinden om iets online aan te schaffen. Het lost niets op en geeft voor de online kopers alleen maar meer privacy issues want aankopen zijn dan wel ineens aan een BSN te koppelen. En dat is voor marketeers een waanzinnige informatie bron. Commerciele bedrijven staan nu niet echt bekend om hun betrouwbaarheid als het gaat om privacy gevoelige informatie.
Ik vraag me af welk doel Thuiswinkel heeft met deze onzin en wie ze daarvoor betaald heeft.
Ik vrees dat een hoop online kopers zullen afhaken om zaken online aan te gaan schaffen.
17-06-2011, 09:28 door Mysterio
De webwinkels hebben wel een punt. Als verkoper zijn ze verplicht zich te houden aan de leeftijdsbeperking en hebben zodoende een probleem om de koper te identificeren. Op die manier riskeren ze een boete bij overtreding. Een kleine kans, maar toch...

De overheid legt dit probleem bij de winkelier neer en zij vragen nu om hulp daarbij. Netjes.
17-06-2011, 11:53 door [Account Verwijderd]
Mijn iDeal-betaling lijkt mij toch een uitstekende identificatie.

En dan levert de postbode het bewuste pakje af aan de eerste de beste jongeling die open doet. Hmmm???
17-06-2011, 13:55 door Anoniem
Ik weet een goede oplossing: verkoop geen produkten via internet waaraan een leeftijd grens is
verbonden. Probleem opgelost.
Als een internetwinkel meer vraagt dan mijn naam en adres, ga ik daar niets bestellen.
19-06-2011, 19:56 door Anoniem
Weer zo'n onhaalbaar plan. Iedereen de dupe van een paar missers en daar gaat je privacy. Laat de postbezorger maar bepalen als er een te jong iemand opendoet of hij dat pakje afgeeft. Mits te jong...het pakje lekker laten ophalen bij het postkantoor met legitimatie plicht. Allemaal veel goedkoper ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.