image

FBI arresteert Letse scareware-miljonairs

donderdag 23 juni 2011, 10:55 door Redactie, 0 reacties

De FBI heeft twee bendes opgerold die nep-virusscanners verkochten en daarmee 52 miljoen euro verdienden. Volgens de opsporingsdienst wisten de criminelen één miljoen internetgebruikers via pop-ups en andere manieren te misleiden tot het aanschaffen van de scareware. De aanpak van de nep-virusscanners was onderdeel van Operatie 'Trident Tribunal', waarbij twee personen uit Letland werden aangeklaagd en meer dan veertig computers, servers en bankrekeningen in beslag werden genomen.

De eerste bende die de FBI oprolde infecteerde honderdduizenden computers met scareware en verkocht over een periode van drie jaar voor meer dan 50 miljoen euro aan nep-virusscanners. De scareware liet internetgebruikers via pop-ups geloven dat hun computer besmet was. Werd de aangeboden nep-virusscanner gedownload en geïnstalleerd, dan moesten gebruikers die via hun creditcard activeren om zo de niet bestaande besmetting te verwijderen. Voor activatie van de nep-virusscanner werd tot 90 euro gerekend. Totaal zouden 960.000 consumenten door de scareware zijn gedupeerd.

Advertentie
De tweede opgerolde bende hield zich bezig met "malvertising". Zo werden advertenties bij de website van de Star Tribune ingekocht. Deze advertenties werden later aangepast, zodat ze de ongepatchte systemen van bezoekers met malware infecteerden.

De malware startte het scareware programma dat ervoor zorgde dat de computer vastliep. Alleen door het activeren van de software kon men toegang tot het systeem en de gegevens krijgen. De schade door de aanval zou twee miljoen euro bedragen. In verband met deze zaak werden gisteren een 22-jarige en 23-jarige Let gearresteerd.

Nederland
De verdachten hangen een maximale gevangenisstraf van dertig jaar en een boete van 350.000 euro boven het hoofd. Ook moeten ze alle opbrengsten van de scareware inleveren. Volgens procureur-generaal Lanny Breuer zal het Amerikaanse Openbaar Ministerie er alles aan doen om dit soort criminelen op te sporen en te vervolgens, maar moeten consumenten zichzelf over cybersecurity onderwijzen en maatregelen nemen om hun systemen te beschermen.

Bij de operatie werden ook servers in Nederland in beslag genomen. De FBI bedankt verder de Nederlandse High-Tech Crime Unit voor het meehelpen met de opsporing van de cybercriminelen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.