image

FBI opent jacht op hackersgroep LulzSec

donderdag 30 juni 2011, 07:00 door Redactie, 5 reacties

In de jacht op hackerscollectief LulzSec, heeft de FBI vorige week bij een Amerikaanse vrouw een inval gedaan. Die heeft daardoor haar baan verloren, zo laat ze aan Gawker weten. De opsporingsdienst viel binnen bij Laurelai Bailey, omdat ze in een chatroom zat waar ook de hackers zaten die HBGary wisten in te breken. De 29-jarige vrouw kreeg bezoek van acht FBI-agenten, die vertelden dat ze niet gearresteerd werd. Ze hadden echter wel een huiszoekingsbevel. Ook hadden ze vragen over de hackers met wie ze online omging.

De groep Anonymous-leden die HBGary hackte, zou later LulzSec vormen. Bailey kon de FBI niets vertellen dat ook al op het internet was te vinden. De opsporingsdienst vroeg de vrouw verder of ze de groep zou kunnen infiltreren. "Ze wilden weten of ik dicht bij ze kon komen. Ik vertelde ze dat deze mensen me haten." Bailey zou het chatlog hebben gelekt waarin de aanval op HBGary werd besproken.

Ontslag
De FBI-agenten namen harde schijven, camera en ander computermateriaal in beslag. De inval had vervelende gevolgen voor de vrouw. Een chat met een vriend over de inval, werd gelekt in een document waarin ze als een lid van LulzSec werd afgeschilderd. Het document bevatte haar echte naam en contactgegevens. Door de associatie met LulzSec werd ze door haar werkgever ontslagen. "Ze ontsloegen me...omdat ik het bedrijf een slechte naam zou geven."

Naast de inval bij de vrouw uit Iowa, deed de FBI ook een inval in het huis van een tiener uit Ohio. Volgens deze lokale krant zou de tiener mogelijk bij een internationale hackingzaak zijn betrokken.

Reacties (5)
30-06-2011, 09:32 door Anoniem
Door de associatie met LulzSec werd ze door haar werkgever ontslagen. "Ze ontsloegen me...omdat ik het bedrijf een slechte naam zou geven."

In de VS is het met de bescherming van werknemers aanzienlijk slechter gesteld dan in NL, dus waarschijnlijk komt die werkgever er juridisch gezien nog mee weg ook. Het is echter wel een ontzettend domme actie. Ik heb zo'n vermoeden dat het niet alleen LulzSec zal zijn die nu met alle plezier dat bedrijf met de grond gelijk zal maken.

Het van de zotten dat je ontslagen wordt omdat je onterecht als verdachte van iets afgeschilderd ben. Nota bene in een document dat niet eens openbaar gemaakt had mogen worden. Ben je al niet het slachtoffer daarvan, word je ook nog ff nagetrapt door je werkgever. Ik hoop dat de verantwoordelijke(n) voor dat ontslag hier de rest van hun (korte) carrière nog spijt van zullen krijgen.
30-06-2011, 09:34 door Anoniem
"Ze ontsloegen me...omdat ik het bedrijf een slechte naam zou geven."

Onterecht ontslag, ze kan nu een fikse schadevergoeding eisen. En de werkgever krijgt door het ontslag enkel meer negatieve publiciteit. Soms zijn werkgevers een beetje dom.
30-06-2011, 10:12 door Anoniem
Ik ben benieuwd welk bedrijf dit is, een bedrijf dat mensen om die reden ontslaat verdient het om publiek genamed en geshamed te worden.
30-06-2011, 13:34 door Anoniem
Het feit dat je ontslagen kan worden om dit soort associatieve redenen is ook weer reden genoeg om anoniem te blijven op het net.
Ik vind het vergelijkbaar met een geval waarbij je gesproken hebt met een aantal bendeleden en de politie je komt ondervragen nadat die bende een overval heeft gepleegd en je daardoor je baan kwijt raakt..
30-06-2011, 14:28 door Mysterio
Klinkt als een typisch stierenpoep verhaal van iemand die ontslagen is en graag een beetje aandacht wil.

Daarnaast is het een geldige rede van ontslag als de mevrouw in kwestie in een branche werkte waar reputatie en smetteloosheid een halszaak zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.