image

Nederlandse pc's besmet door software cracks

donderdag 7 juli 2011, 11:40 door Redactie, 7 reacties

Veel Nederlandse computers zijn de afgelopen maand besmet geraakt door cracks voor het kraken van commerciële software, zo blijkt uit een overzicht van virusbestrijder ESET. Op de eerste plaats staat HackKMS.A, malware die zich onder andere voordoet als een 'activatieprogramma' voor 'Microsoft Office 2010. Ook de nummers twee en drie, Iframe.B en ScrInject.B, zouden verband met software cracks houden.

De rest van de lijst wordt aangevuld met “Potentially Unwanted Applications”, zoals Registery Booster en SlowPC Fighter. "Deze software geeft de consument het idee dat het hen een betrouwbare en goedkope oplossing biedt om het systeem schoon te houden en te optimaliseren. Maar helaas doet de software vaak meer kwaad dan goed", aldus Nienke Ryan van ESET-distributeur Spicy Lemon.

Autorun
Onlangs kondigde Microsoft nog aan dat de hoeveelheid Autorun-malware drastisch is afgenomen. Dit komt omdat USB-sticks niet meer automatisch worden gestart, waardoor deze populaire aanvalsvector voor cybercriminelen niet meer werkt. Uit cijfers van ESET blijkt een ander verhaal.

In de Top 5 staan drie Autorun-malware exemplaren, aangevuld met de beruchte Confickerworm en de HackKMS malware, die zich vooral in software cracks verstopt.

Top 10 bedreigingen in Nederland in juni 2011
1. Win32/HackKMS.A
2. HTML/Iframe.B.Gen
3. HTML/ScrInject.B.Gen
4. Win32/RegistryBooster
5. Win32/Adware.Toolbar.Dealio
6. Win32/Adware.Bandoo.AA
7. INF/Autorun
8. JS/Kryptik.AX
9. Win32/Spy.SpyEye.CA
10. Win32/SlowPCfighter

Reacties (7)
07-07-2011, 12:09 door Anoniem
"Veel Nederlandse computers zijn de afgelopen maand besmet geraakt door cracks voor het kraken van commerciële software, zo blijkt uit een overzicht van virusbestrijder ESET."

Goh, dat had ik je zonder enig verder ontzoek ook kunnen vertellen. Overigens geldt hetzelfde in Belgie, Duitsland, Frankrijk, en ga zo maar door.
07-07-2011, 12:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-07-2011, 12:46 door svenvandewege
Zullen de mensen van spamfighter leuk vinden dat nu hun slowpcfighter als pua wordt aangemerkt...
07-07-2011, 20:40 door Anoniem
Hoezo besmet? ZWT's KMS Activator wordt onterecht door AV's gedetecteerd. AV's horen eigenlijk helemaal geen Cracks of Hacktools te detecteren. Alleen virussen, maleware spyware etc. Dat ze ook patchers/keygens/hacktools detecteren is gewoon omdat de softwarefabrikanten daarvoor betalen...
07-07-2011, 22:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-07-2011, 01:43 door Anoniem
Is dit nieuws? Volgens mij is het toch wel algemeen bekend dat in Nederland idioot veel wordt gedownload, dus dat de Nederlandse PC's besmet zijn met zooi door allemaal die cracks die erop gebruikt worden, lijkt mij niet echt nieuws te zijn.

Door Peter V:
door Redactie
....Dit komt omdat USB-sticks.....
Dit komt omdat is altijd fout.

Het moet zijn: Dit komt doordat...

Ik attendeerde redacteurs ook altijd op taalfouten, maar ik ben hier ondertussen mee gestopt. Nederlands zijn namelijk net zo slecht in het beheersen van hun taal als in het aanschaffen van legale software.

Zo kwam ik bijvoorbeeld ook op TechZine en het taalgebruik was daar echt zwaar belabberd. Ik maakte altijd de opmerking dat taalfouten ontzettend onprofessioneel overkomen. In ieder nieuwsbericht op die website haalde ik minimaal drie taalfouten, maar in sommige nieuwsberichten zaten een stuk of vijf taalfouten. Dan heb ik het nog niet eens over kleine taalfouten, maar echt over dikke taalfouten. Ik ben geen leraar Nederlands of iets dergelijks en zelfs ik haal uit ieder nieuwsbericht met gemak drie taalfouten. Zeer amateuristisch dus en ik heb ze hier meerdere malen over aangesproken. Meerder malen heb ik ze verteld dat ze hun nieuwsberichten eens (ja, dat schrijf je zo en dus niet als "is", zoals bijna iedereen vandaag de dag denkt) moeten nalezen voordat ze het plaatsen, maar daar werd dus helemaal niets mee gedaan. Als ik weer eens had geklaagd over een nieuwsbericht en ik bekeek het desbetreffende nieuwsbericht een week later, dan zaten de fouten er nog steeds in. Uiteindelijk ben ik dus ook maar weg gegaan bij dat amateuristische zooitje.

Helaas blijken andere websites niet veel beter te zijn. Hier op Security kom ik ook regelmatig taalfouten tegen. Sterker nog: voordat ik dit artikel las, heb ik het artikel "Mozilla gaat prestaties Firefox-installaties meten" gelezen en ook daar kwam ik weer meteen een belachelijk taalfout in tegen.

De beheersing van de Nederlandse taal is bij Nederlanders echt zwaar belabberd. Overal zie je dat "jou" en "jouw" door elkaar worden gegooid. Het is niet "jou huis", maar "jouw huis" en het is niet "bij jouw", maar "bij jou". Is het nu echt zo moeilijk om die twee uit elkaar te houden? Verschrikkelijk! Overal zie je dat het werkwoord "is" wordt gebruikt, terwijl ze "eens" bedoelen. Als ik weer EENS een zin zie zoals "kom is hier", dan kan ik het gewoon niet laten om te reageren met "Ow, daar is dat ding dus gebleven." Uiteraard snappen ze die opmerking dan niet.

Tegenwoordig lijkt ook iedereen het nodig te vinden om vraagtekens te gebruiken waar dat helemaal niet nodig is. Op de frontpage van Security stond bovenaan een link naar dit topic:
http://security.nl/artikel/37717/1/Nederlands_IP-adres_gebruiken_vanuit_buitenland.html
Ik klik het aan en meteen kwam ik weer zo'n overbodig vraagteken tegen (waar overigens geen spatie voor hoort te staan):
"Gebruik een proxy of een vpn ?"

Waarom staat daar een vraagteken achter? Dit is geen vraag, dit is een opmerking. Het is dus volkomen logisch dat de topicstarter dit opvat als een vraag waarbij het woord "je" is weggevallen en vervolgens reageert met:
"Sorry, DarkViewOfThe World... ben niet echt thuis in computerland... hoe weet ik of ik een proxy of vpn heb?"

Ook zie je overal dat woordjes zoals "op", "in" en dergelijke dubbel worden gebruikt in een zin. Het is "een zin waar veel fouten in zitten" of "een zin waarin veel fouten zitten" en dus niet "een zin waarin veel fouten in zitten". Je zet het woordje "in" op één van de twee plaatsen, niet op beide plaatsen.

Helaas zie ik de hoeveelheid taalfouten en de grootte van deze taalfouten alleen maar toenemen. Vroeger waren het de bezoekers van websites en forums die niet letten op hun spelling, tegenwoordig trekken redactie en moderators zich ook niets meer aan van spelling. Vroeger werd gebruikers gewezen op hun spelfouten, ook dat zie ik tegenwoordig niet meer gebeuren. Oftewel: tegewordig sgrijf iedereen zo als het ze uit kom en bleikbar vint iedereen da ma goe taal is ni mee belangrijk tegewordig
08-07-2011, 11:43 door Mysterio
@ Vlaamse taalpurist van 01:34 uur:

Je kunt ook overdrijven natuurlijk. Als we gaan lopen zeuren over elk leesteken en elke spatie die verkeerd staat, dan zijn we druk bezig met zaken die totaal niet interessant zijn. Tenzij het de leesbaarheid van het bericht of de reactie ten nadele komt is er weinig rede tot zeuren.

Ik kan hier ook terugvallen op mijn Afrikaans :D Dat maakt het een stuk leuker om te lezen.

Bedankt voor de energie die je erin gestoken hebt om het taalgebruik aan de kaak te stellen, maar ik ben bang dat de inhoud van de berichten hier belangrijker is dan de correctheid van de spelling. Dat maakt jouw bericht... niet zo interessant. Sorry.

OT: Eset maakt geen vrienden met hun Potentieel Ongewenste Programma's lijst. De achterliggende motivatie ontbreekt en het heeft meer weg van bedrijfje pesten dan van het goede voor je klanten zoeken.

Ps.
Op de eerste plaats staat HackKMS.A, malware die zich onder andere voordat als een 'activatieprogramma' voor 'Microsoft Office 2010.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.