De meeste Android-malware wordt door gebruikers zelf geïnstalleerd, maar op welke permissies moet je nu precies letten? Volgens het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives hangt het risico van een besmet Android-toestel van verschillende zaken af. Het gebruik van de officiële Google Play marktplaats verkleint bijvoorbeeld het risico. In veel Aziatische landen, en dan met name China, zijn echter veel onofficiele marktplaatsen waar ongecontroleede apps worden aangeboden. Apps die vaak om meer permissies dan noodzakelijk vragen, waardoor persoonlijke gegevens bij derden belanden.
Verder stelt AV-Comparatives dat in veel Aziatische landen de smartphone een vervanging voor de pc is, en vaak voor internetbankieren wordt gebruikt. "Bankieren apps worden ook steeds populairder in Europa en de VS. Het is echter een groot risico om de mobiele TANcode op hetzelfde toestel te ontvangen dat wordt gebruikt voor de transactie", aldus het testorgaan.
Dataverlies
Wie zijn telefoon niet root en alleen apps van Google Play downloadt loopt op dit moment een laag risico. Aangezien er ook op Google Play kwaadaardige apps zijn aangeboden en de situatie snel kan veranderen wil AV-Comparatives niet "geen risico" zeggen.
Smartphone-gebruikers doen er dan ook verstandig aan zich voor te bereiden en een mobiele virusscanner te installeren. "Op dit moment is bescherming tegen dataverlies in het geval de telefoon wordt verloren of gestolen belangrijker dan bescherming tegen malware", merkte het onderzoeksbureau op, dat tevens een overzicht van de Top 30 gevaarlijkste permissies maakte.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.