image

Symantec: cybercrime kost consument 90 miljard euro

woensdag 5 september 2012, 14:21 door Redactie, 0 reacties

Volgens een nieuw rapport zou cybercrime consumenten wereldwijd jaarlijks 90 miljard euro kosten, maar waar de cijfers op zijn gebaseerd is onduidelijk. De cijfers zijn afkomstig van anti-virusbedrijf Symantec dat 13.000 volwassenen in 24 landen ondervroeg. De cijfers werden vervolgen geëxtrapoleerd naar de gehele wereldbevolking, wat een aantal indrukwekkende getallen oplevert.

Zo zijn er elke dag 1,5 miljoen mensen slachtoffer van cybercrime, wat neerkomt op 556 miljoen per jaar, of 18 slachtoffers per seconde. Verder zou tweederde van alle volwassenen weleens slachtoffer van cybercrime zijn geworden. Een slachtoffer is gemiddeld 155 euro kwijt, wat een jaarlijks schadebedrag van 90 miljard oplevert.

De schade wordt veroorzaakt door fraude, diefstal of verlies, reparatiekosten en overige kosten. Dat bedrag wordt vervolgens vermenigvuldigd met alle slachtoffers.

Begrip
Symantec hanteert een breed begrip voor cybercrime. Naast besmetting door malware, gaat het ook om zaken als het reageren op ongewenste sms-berichten en online scams, gehackte e-mail of sociale netwerkaccount, online stalking, online pesten, online worden lastiggevallen, haatmisdrijven, het reageren op gespoofte e-mailadressen en het op internet benaderd worden door iemand op een ongewenste seksuele manier. In het geval van 'social cybercrime' gaat het zelfs om het klikken op linkjes en likes die naar een lege pagina leiden.

In het verleden is er felle kritiek op de cijfers van Symantec gekomen, mede omdat het schadebedrag niet voor alle slachtoffers van 'cybercrime' geldt. Ook zou de geïnterviewde populatie niet naar de gehele wereldbevolking zijn te extrapoleren.

Het werkelijke probleem van dit soort rapporten en cijfers is dat politici en beleidsmakers de cijfers overnemen, waardoor die vervolgens als feit worden aangenomen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.