image

Java achilleshiel Windowsbeveiliging

vrijdag 5 augustus 2011, 10:46 door Redactie, 5 reacties

Cybercriminelen misbruiken steeds vaker beveiligingslekken in Java om computers met malware te infecteren, omdat dit de eenvoudigste manier is om de beveiligingsmaatregelen van Windows te omzeilen. Dat stelt Vicente Diaz van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Veertig procent van alle nieuwe exploits die de vijf populairste exploit-toolkits in 2010 gebruikten, hadden het op Java voorzien. Elf van de vijftien exploit-toolkits bevatte tenminste één Java-exploit en zeven van de vijftien kits hadden er meer dan één.

Windows-gebruikers die een verouderde Java-versie gebruiken en op een website met een exploit terechtkomen, raken automatisch met malware geïnfecteerd. Volgens Diaz hoeven cybercriminelen geen kostbare zero-day beveiligingslekken te gebruiken, aangezien er nog tal van machines met oudere, ongepatchte lekken zijn.

Zwakste schakel
"Cybercriminelen laten wederom zien hoe belangrijk ze return on investment vinden en het minimale doen om beveiligingsmechanismen voor te blijven. In dit geval geldt ook een andere regel: security is net zo sterk als de zwakte schakel, en in dit geval is Java de zwakste schakel", merkt de virusbestrijder op.

In het verleden is Java vaker als malware-magneet omschreven en kregen Windows-gebruikers ook het advies om Java te verwijderen als men het niet gebruikt.

Reacties (5)
05-08-2011, 12:07 door Skizmo
Pot.. ketel.. zwart zien.
05-08-2011, 12:19 door Ilja. _V V
Java verwijderen. Prima. Prachtig...

Doen meteen je knoppen het niet meer...
05-08-2011, 12:50 door Anoniem
Heeft NoScript hier geen oplossing voor?
05-08-2011, 13:57 door Anoniem
Door Ilja. _\\//: Java verwijderen. Prima. Prachtig...

Doen meteen je knoppen het niet meer...

Er is een verschil tussen JavaScript en Java. JavaScript is over het algemeen geimplementeerd middels een embedded engine in je browser, terwijl Java een plugin gebruikt (zoals Oracle/Sun JRE) voor het draaien van applets. Voor de meeste websites is JavaScript tegenwoordig vrij cruciaal, terwijl de hoeveelheid Java applets relatief beperkt is.
06-08-2011, 13:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.