Een Nederlandse eenmanszaak die wegens het versturen van spam een boete van 22.500 euro kreeg, moet die gewoon betalen. De ondernemer verstuurde reclameberichten voor zijn eigen diensten, onder meer het leveren van achtergrondmuziekapparatuur en een 360-graden fotoservice voor achtergrondmuziek. Daarnaast verzorgde hij voor één andere onderneming een spamrun, waarin reclame werd gemaakt voor golfbalbedrukking.
De OPTA legde de man en zijn eenmanszaak wegens overtreding van het spamverbod een boete van 22.500 euro op. De ondernemer maakte vanwege zijn slechte vermogenspositie bezwaar tegen de hoogte van de boetes. Op 11 augustus deed de rechtbank uitspraak en bepaalde dat in deze zaak de vermogenspositie geen reden is om de hoogte van de spamboete te verlagen.
Boete
Bij het vaststellen van de hoogte van een boete hanteert OPTA vaste criteria, waarbij er onder andere naar de ernst van de overtreding wordt gekeken. Daarnaast was in dit geval de ondernemer al een keer eerder gewaarschuwd voor overtreding van het spamverbod.
De rechtbank zegt verder dat bij het opleggen van een boete rekening kan worden gehouden met de vermogenspositie van een partij. Maar dat betekent nog niet dat bij een slechte vermogenspositie geen of een lage boete moet worden opgelegd. Daarmee zou immers het bestraffende effect van een boete geheel of gedeeltelijk verdwijnen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.