Legale software, goed samenwerkende internetproviders en het afsluiten van besmette internetgebruikers behoren tot de zes stappen die ervoor zorgen dat sommige landen veel minder computerinfecties hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft dat onderzocht waarom in Finland, Duitsland, Japan en Oostenrijk het aantal computerinfecties veel lager dan het wereldwijde gemiddelde ligt. De vier landen hadden een aantal overeenkomsten.
Zo is er een sterk publiek-private samenwerking, waardoor er zowel proactief als snel na een incident kan worden opgetreden. Ook monitoren de aanwezige internetproviders en Computer Emergency Response Teams (CERTs) nauwlettend hun netwerken op nieuwe dreigingen en reageren hierop. Verder heerst er een IT-cultuur, waarbij systeembeheerders snel op malware en abuse-meldingen reageren.
Illegale software
Een ander belangrijk kenmerk is het afsluiten of in quarantaine plaatsen van besmette machines. In de vier landen helpen ook speciale campagnes en media-aandacht om het bewustzijn van het grote publiek te verhogen. Het laatste kenmerk is dat het lage gebruik van illegale software en het wijdverbreid gebruik van Windows Update het aantal infecties relatief laag houdt.
De zes kenmerken komen volgens Microsoft ook terug in het Collective Defense concept dat Microsoft topman Scott Charney vorig jaar onthulde (video). Hierbij roept Charney internetproviders en landen op om alleen "gezonde systemen" toegang tot het internet te geven. Charney wil een gezondheidsmodel op het internet toepassen, waarbij online controles en regels de online populatie tegen zieke internetgebruikers moeten beschermen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.