De politie Rotterdam-Rijnmond heeft ruim veertig mensen opgespoord die hun bankrekening aan criminelen ter beschikking stelden. De criminelen konden op deze manier geld van rekeningen overmaken, waarvan de inloggegevens via phishingaanvallen waren bemachtigd. De geldezels kwamen aan het licht tijdens een onderzoek naar phishing-fraude en moeten zich eind september verantwoorden op een TOM-zitting (Taakstraf OM).
De zaak kwam aan het rollen toen de ING eind vorig jaar constateerde dat er van acht bankrekeningen ongebruikelijke overschrijvingen werden gedaan. De eigenaren van deze rekeningen hadden in een e-mail die zogenaamd van de bank afkomstig was een link geopend naar een valse ING-website, waar zij hun gegevens invoerden. Met de gestolen gegevens werden vervolgens bedragen van 1000 tot 2000 euro naar de bankrekeningen van 46 mensen overgemaakt.
Die bedragen werden vervolgens weer gepind. Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat deze mensen hun bankrekening bijvoorbeeld voor geld ter beschikking stelden. Anderen werden met een smoes overgehaald. Sommigen zeiden hun pinpas te zijn verloren. Deze ‘geldezels' vormen de onderste laag in de organisatie achter de phishing-fraude. Hun bijdrage maakt het mogelijk het weggesluisde geld te verzilveren zonder sporen achter te laten naar de hogere lagen van de organisatie.
Witwassen
Van de geldezels moeten er veertig eind deze maand verschijnen voor de officier van justitie. De verdachten variëren in leeftijd van 14 tot 54 jaar en komen voornamelijk uit Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Zij worden verdacht van medeplichtigheid aan oplichting, witwassen of heling. Zij zullen in ieder geval de bank terug moeten betalen, en kunnen bovendien de komende 8 jaar (4 jaar bij minderjarigen) geen bankrekening openen bij banken in Nederland. "Het traceren van de geldezels is relatief eenvoudig: de pakkans is 100 procent. Behalve strafrechtelijk worden ze ook nog door de banken aangepakt',' aldus de cybercrime-officier.
Het onderzoek naar de rest van de organisatie loopt nog, maar het is volgens de cybercrime-officier vooralsnog lastig deze figuren aan te pakken. "Cybercrime is lastig te bestrijden, maar vaak eenvoudig te voorkomen'', benadrukt zij. "Niemand zet zijn voordeur wagenwijd open, maar waar het gaat om internet zijn mensen minder voorzichtig." De Nederlandse Vereniging van Bank is onlangs nog een campagne tegen geldezels gestart.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.