Eén op de drie Nederlanders is een softwarepiraat, zo blijkt uit onderzoek van de Business Software Alliance (BSA). Daarmee scoort Nederland lager dan het wereldwijde gemiddelde van 47%. China is met 86% koploper. "Er is bijna een één-op-één relatie tussen de omvang van de bevolking van een land die illegale middelen gebruikt om software te verkrijgen en de commerciële waarde van de softwarepiraterij die er plaatsvindt", aldus de onderzoekers.
De doorsnee softwarepiraat is een Chinese man tussen de 18 en 34-jaar oud, die bij een bedrijf met minder dan honderd werknemers werkt en een computer voor zijn werk gebruikt. "De archetypische softwarepiraat denkt dat illegale middelen om software te verkrijgen in feite legaal zijn." De BSA stelt dat veel softwarepiraten niet eens beseffen dat ze de wet breken en "hun eigen principes" verraden. Volgens de belangenbehartiger toont dit het belang van onderwijs en campagnes aan.
Schokkend
Volgens de onderzoekers is het schokkend dat de helft van alle pc-gebruikers reguliere softwarepiraten zijn. "Maar het is bemoedigend dat de meeste reguliere piraten hun software tenminste in sommige gevallen op legale wijze verkrijgen, omdat het suggereert dat ze zo overgehaald kunnen worden om dit continu te doen." In eerdere rapporten stelde de BSA dat het gebruik van illegale software een beveiligingsrisico is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.