image

Gemeenten vrezen problemen na Microsoft patch

donderdag 8 september 2011, 16:04 door Redactie, 12 reacties

Nederlandse gemeenten kunnen mogelijk problemen krijgen met hun DigiNotar certificaten bij de installatie van de Microsoft patch van dinsdag 13 september, zo waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op de eigen website weten. Het is mogelijk dat werkprocessen binnen gemeenten, en met ketenpartners, deels niet meer geautomatiseerd kunnen plaatsvinden.

Gemeenten gaan daarom de uitrol met verschillende leveranciers testen. Zo moet duidelijk worden wat de gevolgen zijn van de patch voor de werkprocessen bij gemeenten en in hun ketens. "Mogelijkerwijs komen fatale termijnen in gevaar", aldus de VNG. De invloed van de patch op de bedrijfsvoering is per gemeente anders en kan met de leveranciers worden afgestemd.

De uitkomsten van het testen gebruikt de VNG om gemeenten te adviseren bij de migratie naar nieuwe certificaten en de invoering van de Microsoft patch.

Reacties (12)
08-09-2011, 16:20 door Anoniem
Gelukkig hebben ze nooit nagedacht over dit soort issues...
Tijd voor nieuwe DR-plannen... ehm, herstel, tijd voor DR plannen..
08-09-2011, 16:30 door Anoniem
kunnen mogelijk
Het is mogelijk
Mogelijkerwijs

Ik heb even wat zinsneden gekopieerd en dat verteld mij dat de gemeenten olv VNG hun processen niet in kaart hebben. Als je dat wel hebt kun je de koppelingen volgen en certificaten controleren.
Van Amsterdam weten we dat daar niet zo'n sterke it tak zit, dit bericht suggereert dat dit een algemeen gemeentelijk probleem is.
De conclusie zou dus kunnen zijn: Nederlandse gemeenten hebben de ict niet op orde
08-09-2011, 16:35 door DanielG
Haha, alsof gemeenten ssl gebruiken om informatie naar elkaar te sturen, dat gebeurt gewoon per fax.
08-09-2011, 17:10 door Walter
Je hoeft de patch niet te installeren.... Je kunt em gewoon nog even op pending approval laten staan hoor, echt waar.....
08-09-2011, 17:35 door Anoniem
Misschien toch eens overstappen op Open Source en werken aan meer openheid ipv meer geslotenheid
08-09-2011, 19:13 door Nietsnut
Nou gemeenten daar heb ik helemaal niks mee te maken gewoon zorgen dat je je zaakjes op orde hebt niks meer en niks minder.Het is toch te gek voor woorden dat de internet gebruiker gevaar moet lopen omdat de gemeenten te traag zijn Dig-id was ook weer snel in de lucht met geldige certificaten.
Trouwens Google en Firefox zijn al geüpdatet dus Microsoft is weer eens te traag
08-09-2011, 21:04 door Anoniem
Niet zo traag als Apple, ik heb tot nu toe nog steeds geen update voor de Mac versie van Safari gezien.
09-09-2011, 01:42 door Anoniem
Door Nietsnut: Trouwens Google en Firefox zijn al geüpdatet dus Microsoft is weer eens te traag

jij hebt zeker gemist dat onze minnister na overleg met microsoft ( oftewel op zijn knietjes ) voor elkaar heeft gekregen dat Microsoft de update heeft uitgesteld tot dan
dus op verzoek van onze zeer goed opgeleide minkukel, mag het certificaat zo lan mogelijk als goed doorgaan

Waar je wel een punt zou hebben, is dat Microsoft dit nooit had moeten doen
maar ja, financieel belang he,
09-09-2011, 02:25 door Anoniem
@nietsnut, liever traag en goed dan snel en falend zoals Mozilla met zijn iedere 6 weken een nieuwe versie van FireFox.
09-09-2011, 07:18 door Above
De laatste tijd is het wel allemaal angstpropaganda zeg. Alsof er met mensenlevens gespeeld wordt. Publiek speelt er nog op in ook. Mensen worden bang en de volgende stappen met strengere regels op het internet kunnen weer toegepast worden. De media weet het weer goed te brengen als doorgeefluik om de kudde te manipuleren.
09-09-2011, 09:31 door iamhere
@Above

Wie verspreidt er nu angstpropaganda? 'Zij' of jij?
09-09-2011, 10:33 door Anoniem
Door iamhere: @Above

Wie verspreidt er nu angstpropaganda? 'Zij' of jij?

Duidelijk zij. Heb je de berichtgevingen gevolgd in de pers? Brabantsdagblad wist gisteren te melden dat een aantal overheidssites waren gehackt, wat natuurlijk flauwekul is. Maar de gemiddelde gebruiker, en ook de bedrijven, wordt de stuipen op het lijf gejaagd terwijl er in feite weinig aan de hand is. Er is nog geen enkel aantoonbaar, onomstotelijk, bewijs gevonden dat de vervalste certificaten gebruikt zijn buiten de Iran affaire met Gmail. Ondertussen wordt iedereen gek gemaakt dat niets meer veilig zou zijn. Dat noem ik nu angstpropaganda.
Nu ligt er een idee om zo snel mogelijk over te gaan naar DNSSEC (had al jaren geleden gemoeten) en om DANE te gaan gebruiken. Tja, keerzijde is dat de domeinbeheerder dan kan besluiten welke site we wel en niet meer mogen zien aan de hand van o.a. de entertainment industrie, Patriot atc. etc.
Paranoide? We spreken elkaar over een jaartje of 3 á 4 hier nog wel eens over en dan kan ik alleen maar zeggen; 'told you so"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.