Zowel overheid als gemeenten zijn de afgelopen jaren geteisterd door malware, zo blijkt uit een lijst met incidenten die IT-journalist Brenno de Winter via een WOB-verzoek boven water wist te krijgen. De gemeente Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Almere kregen en verschillende kleinere gemeenten, kregen de afgelopen twee jaar elk één of meerdere keren met een virusuitbraak te maken. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken werd door malware getroffen. Bij Economische Zaken werd er melding van een besmette USB-stick gemaakt, terwijl het ministerie van Financiën door een worm werd getroffen. Ook bij Justitie wist een virus één of meerdere machines te infecteren.
De meldingen zijn afkomstig en verzameld door GovCERT, het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid dat overheden, ministeries en overheidsinstanties bijstaat op het gebied van digitale veiligheid.
Op de lijst staan verder meerdere berichten van phishingaanvallen en beveiligingslekken in overheidssites. Maar ook zaken als een open WiFi-netwerk bij de Gemeente Den Haag, een malware infectie bij het KNMI en een "bot hit" en open proxy bij het Nederlands Forensisch Instituut zijn op de lijst terug te vinden.
Gerichte aanvallen
Achttien incidenten zijn in het belang van de nationale veiligheid onherkenbaar gemaakt. In zeven gevallen gaat het om een gerichte aanval, in twee andere gevallen om een mogelijk gerichte aanval. Veel gerichte aanvallen worden verstuurd per e-mail. Het gaat dan om op maat gemaakte e-mail waarbij één of meerdere individuen binnen een organisatie of instantie specifiek worden aangesproken. De e-mail bevat een bijlage of link naar een website en een beveiligingslek in bijvoorbeeld Adobe Reader of Microsoft Word gebruikt. De gerichte aanvallen op de lijst van GovCERT spelen in een periode vanaf april 2010 tot november 2010, zo meldt Webwereld.
Hoewel er gevallen bekend zijn waarbij aanvallers een zero-day kwetsbaarheid gebruiken waarvoor nog geen patch beschikbaar is, blijkt uit een overzicht van veel gerichte aanvallen dat aanvallers oude lekken gebruiken, die nog niet door systeembeheerders of gebruikers zijn gepatcht. Via gerichte aanvallen proberen aanvallers toegang tot vertrouwelijke informatie te krijgen, zoals broncodes, ontwerpdocumenten, diplomatieke documenten, gegevens van defensiebedrijven en andere waardevolle zaken.
Of en welke overheidsinstanties zijn getroffen, op wat voor manier, of de aanvallers ook zijn geslaagd en op wat voor informatie ze het hadden voorzien, wil GovCERT niet prijsgeven. De overheidsinstantie verstrekte de lijst pas nadat er een juridische procedure door De Winter was gestart.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.