Privacy - Wat niemand over je mag weten

Hoe kan men meegaan in de huidige ontwikkelingen en toch anoniem blijven?

16-10-2011, 17:12 door Anoniem, 31 reacties
Beste lezers,

De laatste tijd gebeurd er veel omtrent privacy, inbraak en beveiliging. Persoonlijk ben ik zeker geen expert in dit soort en richt mij daarom naar dit forum.

Hoe kan men meegaan in de huidige ontwikkelingen en toch anoniem blijven?

Het lijkt er bijvoorbeeld steeds meer naar dat Facebook een zeer belangrijke rol gaat spelen omtrent het internet. Persoonlijk heb ik ook een account en voor de grap dacht ik eens om alles te archiveren en te downloaden ( Een optie mogelijk binnen facebook ). Het is best schrikbarend hoeveel informatie daar uit te halen valt. Zeker omdat het ongeveer 2 jaar terug gaat en er een heel profiel over mij te bouwen valt!

Maar hoe schrikbarend en gevaarlijk dit ook kan zijn. Is facebook echter heel handig. Als een 20-tiger met veel internationale vrienden is het een super handig platform.

De vraag die ik dan ook steeds meer aanmijzelf is hoeveel wil ik "betalen" voor de gemak die ik terug krijg? Ik ben dan ook zeer bewust dat bijvoorbeeld bij facebook ik niet een klant ben maar het product zelf met oog naar advertentie doeleinden.

Hoe denken jullie daarover? Neem nou bijvoorbeeld "spotify", in mijn ogen een geweldige innovatie. Spotify in combinatie met een iphone is waar een muziek liefhebber altijd over heeft gedroomd. Maar de roos zit een vervelende doorn. Je hebt een facebook account nodig!

Combineer youtube, spotify, stumbleupon, twitter en een nieuws site en facebook weet letterlijk bijna alles over mijn interesses!

Het is heel simpel om het "spel" te vermijden.. maar persoonlijk speel ik het liever "slim" mee.

Hoe doen jullie dat? Hebben jullie een nep pseudoniem? Wat men gebruikt voor zaken als stumble en spotify? Maar je betaalt bijvoorbeeld voor spotify en koppelt facebook niet automatisch een ipadres met je eigen facebook aan je nep facebook?

Ik hoop dat ik van jullie kan leren.

Met vriendelijke groet,
Reacties (31)
17-10-2011, 07:57 door choi
Door Anoniem:
Hoe kan men meegaan in de huidige ontwikkelingen en toch anoniem blijven?

Dat kan men niet.
Om Scott McNealy (ex CEO van Sun Microsystems) te citeren: 'You have zero privacy anyway, get over it'.
En dit was back in 1999.

Je zal nu de gebruikelijke opsomming van te nemen maatregelen verwachten: proxies, VPN's, welke browser niet en welke juist wel te gebruiken (inclusief enkele megabytes aan vertragende, conflicterende en irriterende extensies) etc etc...

Zelf geloof ik er niet meer in.

Ik heb het afgelopen jaar een aantal studies over internet privacy verzameld en de conclusie is in het kort: er is gewoon geen mogelijkheid om privacy te garanderen als je het internet op gaat, helemaal niet als je-zoals jij het uitdrukt-mee wilt gaan met de huidige ontwikkelingen, en dus gebruik wilt maken van cloud services, social media e.d.

Het kwaad is in mijn geval al lang geleden geschiedt
Mij nu zorgen maken over tracking cookies of browser history sniffing (om maar wat te noemen) en je proberen daartegen te beschermen is zinloos.

12 jaar geleden heb ik een Yahoo account aangemaakt onder mijn eigen naam en adres (tja, om met Wim Sonneveld te spreken, ik was een kind en wist niet beter...).

Een paar jaar later had ik een Google account en inmiddels staan email-correspondentie, mijn afspraken bij de dokter en de bezwaarschriften aan de belastingdienst van de afgelopen-pak em beet-6 jaar op de servers van Google.

Ze hebben ook mijn telefoonnummer omdat ik mij herinneringen laat opsturen via sms, en ze kennen mijn adres via de geografische locatie van mijn router omdat ik thuis wel eens met mijn Android (om nog maar zo'n privacy nachtmerrie te noemen) via wifi het web op ga.

En ga zo maar door...

Security is een andere issue. Ik wil niet gepakt worden door een drive by download of door malvertising, dus heb ik wel NotScript en Adblock geïnstalleerd in mijn browser (Opera). Dat die dingen en passant ook tracking cookies blokkeren, tja, leuk, maar niet meer dan dat.

Als ik toch gebruik maak van een cloud dienst dan maar Google, die de poen, kennis en motivatie (reputatieschade) heeft om een goede beveiliging uit te rollen (https, twee factor authenticatie enz), i.p.v een, weliswaar hippe, maar here-today-gone-tomorrow startup die de tijd en het budget niet heeft om aan security te denken.

You have zero privacy anyway, get used to it.....
17-10-2011, 11:11 door Mysterio
You have zero privacy anyway, get used to it.....
Bijna helemaal mee eens. Je hebt het ook nooit 100% gehad. Je hebt altijd een zekere mate van privacy. Dat wil zeggen dat er een maatstaf is waaraan je zou kunnen meten hoeveel privacy je nog hebt. Zit je in je hutje op de hei, zonder telefoon en internet, dan zou je kunnen spreken van een hoge mate van privacy. Zou je daar de behoefte hebben om in je blote holletje in het rond te rennen, is de kans vrij groot dat het door niemand wordt opgemerkt.

Doe je dat in hartje Amsterdam, dan is het al veel lastiger om het ongemerkt te doen. Je privacy is afhankelijk van je locatie, je middelen (positief zoals gordijnen en firewall of negatief zoals überhaupt internet en een gedeelde badkamer) en van je instelling. Want gordijnen doe je dicht of niet. 90% heb je zelf in de hand.

Voor de rest heb je weinig in te brengen. Je moet immers een woonadres hebben, je hebt geldstromen, je hebt iets met belastingen te maken... Je woont in Nederland en dus kun je niet volledig anoniem zijn. Wel voor een groot gedeelte! De mooiste oplossing vind ik toch verschillende identiteiten.
17-10-2011, 12:21 door Anoniem
wat wil je anoniem houden, en tegen wie?
De overheid weet waar je mobiele telefoon is als deze aanstaat, en bij welke mobieltjes je in de buurt bent geweest.
Verder weet de overheid waarheen je reist als je ov-vervoer gebruikt, en waarheen je surft als je het internet gebruikt.
Je auto wordt overal geregistreerd op kenteken, en gebruik je tomtom-traffic, dan weet TomTom ook altijd waar je bent.
Google weet ok wel het een en ander van je, inclusief een foto van je huis.

Op basis van profiling kan men je gedrag voorspellen, en op iedereen die buiten dit voorspelde gedrag valt, kan men gaan inzoomen. Kijk maar eens voor de grap op een vliegveld zenuwachtig om je heen met je hand in je binnenzak.
of google naar bommenmakerij, en boek dan online een vliegtuig-ticket. Ik hoop dat je geen rubber-allergie hebt.
(o ja, al je medische gegevens zijn ook bekend, inclusief je statistiche sterfdatum)

Maar ja.
Voor de religieuzen onder ons, God ziet ook alles, en daarover maken we ons niet zo druk,
dus waarom wel als een Nerd ergens in een kamertje je profiel uitprint? Omdat je die Nerd niet kunt controleren op zijn motieven? Omdat god wel eerlijk is, en een Nerd niet?

Kijk gewoon goed na welke informatie je voor je echtgenoot wilt verbergen, en welke voor je ouders/kinderen, en ga ervanuit dat al je informatie verder bekend is, maar nooit wordt opgevraagd zolang je je voorspelbaar gedraagt.

Facebook is leuk, tot die ene ex je vindt, waarover je je vrouw nooit hebt verteld, of tot het moment dat je kinderen zien dat al je vrienden lid zijn van een swingers-club. Of tot het moment dat je eigen dochter die blind-date via het internet blijkt te zijn.

Kies dus voor risico-spreiding.
2 banken, zodat je nooit helemaal geplunderd wordt, 2 pc's, voor als er een stuk gaat, 2 backups, waarvan een buitenshuis, en encrypted, een zakelijke en een prive-skype/hyves/mailadres/profiel. een wegwerp-wachtwoord, en een hoop moeilijke wachtwoorden die je opslaat in een keepass of zoiets, en een of andere virusscanner, maakt niet uit welke, ze zuigen toch allemaal op enig moment.

En het gebruik van TOR, PGP, truecrypt, en 600 virusscanners en firewalls en god weet wat nog meer, zorgt er alleen maar voor dat je profiel verdachte witte vlekken gaat vertonen, waardoor men wat beter op je gaat inzoomen.

Meh, denk dat mijn baas nu wel ziet dat ik niet aan het werk ben, tijd om wat willekeurige excel docjes op te vragen op het netwerk.
17-10-2011, 13:36 door choi
Door Anoniem:
Kies dus voor risico-spreiding.
2 banken, zodat je nooit helemaal geplunderd wordt, 2 pc's, voor als er een stuk gaat, 2 backups, waarvan een buitenshuis, en encrypted, een zakelijke en een prive-skype/hyves/mailadres/profiel. een wegwerp-wachtwoord, en een hoop moeilijke wachtwoorden die je opslaat in een keepass of zoiets, en een of andere virusscanner, maakt niet uit welke, ze zuigen toch allemaal op enig moment.

Dat is zeker een goede strategie, doe ik zelf ook.
Zo zal ik bijvoorbeeld internet bankieren in een dedicated browser (liefst onder Linux) waar geen andere tabbladen in openstaan en mijn cache legen na de sessie enz enz...

Afgezet tegen mijn nogal cynische houding m.b.t privacy klinkt het als overkill, maar ik denk zelf dat wat betreft security het nog steeds lonend is om een pro-actieve houding aan te nemen, door maatregelen nemen tegen aanvallen die nog ontwikkelt moeten worden.

Maar dan heb je het over security en niet per se over privacy, hoewel er natuurlijk overlap is tussen de twee.
Het probleem is dat de discussie over privacy vaak 'vervuilt' wordt door argumenten die, sec gezien, over security gaan.

Dat komt niet alleen door de eerder genoemde overlap tussen de twee maar ook omdat aan het begin van de discussie het begrippenkader niet duidelijk wordt aangegeven.

Waar houdt privacy op en begint security?
Als ik het niet erg vind dat Google mijn surfgedrag en zoekacties opslaat om gerichter te kunnen adverteren en betere zoekresultaten te kunnen genereren, hoe denk ik dan over het mogelijke risico dat een andere partij deze data in handen krijgt en kan gebruiken om efficiëntere phishing aanvallen op mij uit te voeren?

Als ik er voor kies om mijn data in de cloud op te slaan, hoe ga ik om met het risico dat voortvloeit uit het feit dat ik geen invloed heb op de beveiliging van de servers waarop mijn data is opgeslagen?

Een onderzoeker zei recentelijk dat privacy uiteindelijk een kwestie van vertrouwen is; dat het bedrijf waar je je data aan toevertrouwd geen vreemde dingen met die data gaat doen.

Als ik echter naar de gebruikersvoorwaarden van veel van die bedrijven kijk dan geef je, door gebruik te maken van hun diensten, impliciet alle rechten over jouw data uit handen. Wat valt er dan nog te vertrouwen?
17-10-2011, 19:37 door Anoniem
Privacy is inderdaad een kwestie van vertrouwen.
Je eigen partner weet (bijna) alles van jou maar een vreemde niet.
Terwijl het beiden andere mensen zijn dan jijzelf. Je partner vertrouw je meer (mag ik hopen) dan iemand anders.

Verder denk ik dat het er van af hangt hoeveel iemand van de weet.
Bij de supermarkt weten ze wat je eetgewoonten zijn maar niet wat je op de markt haalt en of je aan sport doet.
Andere bedrijven met klantenpassen weten dat voor hun keten/holding dat ook maar niet wat je andere bezigheden zijn.
De belastingdienst weet wat jij aan inkomen hebt maar de buren, die je toch vaker spreekt, niet.
De telefoonmaatschappij weet waar je bent geweest maar niet wat je daar gedaan hebt.

Zolang die al hun db's niet aan elkaar koppelen, weten ze ieder niet alles van je.
Daarom klagen mensen niet zo veel over privacyzaken bij dit soort bedrijven.

Anders wordt het met facebook, google, overheid e.d.
Daar zijn al die gegevens wel op een plek te vinden en door velen (lees: veel onbekenden wie privezaken helemaal niets aan gaat) te raadplegen.

Dat is ook meteen de belangrijkste reden dat er iets zoals privacy is.
Niet omdat het topgeheim is maar omdat het anderen gewoon niets aan gaat.
Voorbeeld: je hebt net een nieuwe vriendin/vriend/partner.
Als je buren hem/haar 's morgens weg zien gaat, kunnen ze wel raden wat er gebeurd is. Maar dat wil niet zeggen dat het hun iets aan gaat. Ze mogen wel weten dat je het gezellig hebt gehad maar niet hoe gezellig.

Met de verzameldrift van tegenwoordig wordt de kans alleen maar groter dat dat men wel erg veel van je gaat weten.
En dat is waar sommigen moeilijk over beginnen te doen.
18-10-2011, 02:17 door Anoniem
Hallo

Ten eerste hoef je geen expert te zijn maar enkel zelf een lijstje te maken, en je verder niet gek laten maken door al
die fabrikanten die al die apparaten maken en uitbrengen. Voor hen is het enkel geld, en vaak verdienen ze ook nog
eens geld door jouw profiel te kunnen misbruiken.

Fabrikanten bepalen immers wat mensen kopen, en de meeste gaan er gewoon in mee.

iPhones, Tablets en meer zijn misschien leuke dingen , maar heb je er ECHT een nodig?
Of koop je iets omdat iedereen het koopt, het een hype is en dan nog de vraag waarom koop JIJ iets?
Kun je dan echt niet zonder? Of moet je meedoen omdat iedereen het doet?

Dan kun je jezelf ook weer afvragen waarom moet je op Hyves, Facebook, Linkedin en moet je muziek via Spotify
downloaden?

Zelf doe ik niet mee aan laten we zeggen die "hype(s)".

- Mijn privacy is beter beschermd.
- Het scheelt me geld.
- Ik heb een gewone mobiel (alleen voor noodgevallen) en die staat normatliter gewoon uit. Dus lekker rustig.
Ik wil niet eens 24 uur per dag bereikbaar zijn voor wat onzinnige gebrabbel met vrienden. Ik spreek hun wel in het cafe.
- Reizen met OV ben ik ook mee gestopt, heb nu een kleine scooter. Gaat evengoed, en lekker in de buitenlucht.
- Alles wat ik doe op internet gebeurt via een VPN (bijv. Mullvad), dus overheid kan me niet tracen.
Muziek, torrent's en dergelijk gaan ook over de VPN, dus ook weer niet te traceren door diversen die het wel zouden
willen weten. Zelf Google en de andere site's weten ook niet wie ik ben dus een profiel maken kunnen ze dan ook weer
niet.

Dan maak ik geen gebruik van Hyves en al die andere social media. Ik hoef niet perse met naam en adres en dingen die
ik leuk vind bekend te zijn op het Internet.

Installeer bijv. de browser Firefox met de volgende plugings: Betterprivacy, Ghostery, Noscript, en HTTPS everywhere.
En zet de site refer op UIT.

Installeer dan een 2de browser als bijv. Opera voor gewoon wat site bezoeken onder de "privacy-modus".

Accepteer geen cookies van derden, installeer een virusscanner, en installeer Secunia PSI.
Je kunt ook steeds vragen voor welke sites jouw cookies mogen hebben. Bijv. als je hier een vraag wilt stellen, de rest
blokkeer je dan gewoon. Zo bouw je dan langzaam een soort van lijstje op van sites die wel en geen cookies mogen
storen

Ben voorzichtig met papieren die je normaal gewoon bij het huisvuil gooit, en koop een versnipperaar.

Let op met wat er bij de huisarts allemaal staat genoteerd van jouw, en denk eens na over het EPD.

Draag niet te veel pasje in je beurs met je mee en ben bewust van je privacy.

Doe niet mee aan straat enquettes of ben bewust van gegevens die je achterlaat en naar jouw zijn te herleiden.

Ga naar een boekenzaak en bestel daar je boeken i.p.v. online.

Op internet kun je ook steeds een ander fake profiel gebruiken, dat niet naar jouw is te herleiden.
Dus bedenk wat fake namen, en vul andere gegevens in bij forums en websites.
Als je al een Gmail, Hotmail of ander mailaccount maakt, maak die dan aan via een vpn, en gebruik dan weer een
nep naam. Maar bedenk dat andere jouw ook weer kennen (hun profiel is al bekend) en dan komen ze uiteindelijk
weer op jouw uit. Dit is ook bijna het enige wat je bijna niet goed kunt afschermen. Tenzij de gebruik maakt van
encryptie, maar dan moet de wederpartij dat ook weer gebruiken wat in de realiteit bijna niet haalbaar is.

Ik kreeg eergisteren van iemand deze site door http://privacybewuster.nl/

Een hoop van wat ik hier heb geschreven komt ook van die website, dus credits gaan naar privacybewusters of anders.

Leuke en goede info waar je misschien ook wat van kan leren.
Veel wist ik al, maar van sommige dingen wist ik weer niks af.
Volgens mij niet elke dag geupdate, en ik zie wel steeds wat nieuwe items staan.
Is geloof ik een soort van verzamelsite van verschilende sites.

Ik vind hem wel toppie.


Maar goed de beste les is naar mijn menig koop niet steeds nieuwe dingen, hoe je geld lekker in je beurs
of ga er iets leuks mee doen, lekker eten, of spaar voor iets echts nuttigs.


Privacy is niet moeilijk, en er is veel over te vinden en te lezen.


Een klein beetje research doen, en nadenken over wat zaken is meestal al voldoende.

Veel mensen interresseerd het niet veel en gaan met de massa mee.

Ik weet nu wel beter, ben goed of beter beschermd, en heb meer tijd voor leukere dingen.
En tenslotten scheelt het ook nog eens in beurs.

Ondanks alles kunnen velen toch niet zonder iPhone of andere moderne media die hun eigenlijk gewoon
word opgedrongen door de fabrikanten. Want Pietje moet Jantje natuurlijk kunnen pingen, en we moeten ook op
buienradar kijken of er regen komt achter een uur. Of we moeten kunnen sms-en dat we een vanavond naar de bios
gaan.


Het kan best anders, het is aan jouw hoe je ermee omgaat.
18-10-2011, 13:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-10-2011, 13:25 door Anoniem
Privacy en anoniem bestaat niet, iedere mobiele telefoon geeft buiten de kaart ook nog bijkomende informatie vrij (je kan immers naar noodnummers bellen zonder sim kaart), die informatie van je mobiele tel staat gekoppeld aan je sim kaart bij de provider. Afdrukken op een printer geven in principe voor het oog onzichtbaar informatie mee over op welke printer dit het is afgedrukt.
Providers hebben een log van al jou verbindingen en mail die worden opgeslagen voor een bepaalde periode.
Alles wat je doet is te traceren.

Als je meer privacy wilt op een sociaal netwerk kan je er zelf een opzetten
zie: https://joindiaspora.com/
18-10-2011, 13:27 door Anoniem
"Installeer bijv. de browser Firefox met de volgende plugings: Betterprivacy, Ghostery, Noscript, en HTTPS everywhere.
En zet de site refer op UIT."

Alhoewel ik Firefox om verschillende redenen een minder prettige browser vond dan IE kon ik de almaar toenemende reclames niet meer verdragen. Ben dus overgestapt naar Firefox met plugins van Adblock Plus (meerdere) en Noscript.

In hoeverre zijn Betterprivacy en Ghostery een aanvulling daar op? Was Ghostery trouwens niet overgenomen door een commerciële partij? En HTTPS everywhere vind ik niet bij het zoeken naar die addon. En hoe zet je site refer UIT?(Is dat bij opties tabblad privacy->sites laten weten niet gevolgd te willen worden)?

Alvast dank,

Juul
18-10-2011, 14:09 door Leejjon
Niet je echte naam opgeven via facebook. Ik heb zelf een BS achternaam ingevuld. Nou gaat het er mij niet om dat de FBI me niet terug kan vinden, want die komen via mijn ip address er toch wel achter. Maar random mensen die mijn voor en achternaam weten hoeven niet via google alles te kunnen vinden.
18-10-2011, 14:17 door Anoniem
Door Peter V:
Hoe kan men meegaan in de huidige ontwikkelingen en toch anoniem blijven?
Anoniem bestaat helemaal niet. Een hersenschim, zeker op het internet.

Dus jongeman, geachte topicstarter, houdt op met dit soort zinloze vragenstellerij...

Sinds wanneer bepaal jij of iets zinloos is of niet? Ik vind het een goede vraag en ja het is wel degelijk mogelijk om anoniem te blijven op het Internet.
Je moet wel je levenswijze er flink voor veranderen. Zo moet je geen gebruik maken van sociale netwerken, gebruik maken van anonieme proxies (ze bestaan nog steeds), nooit aan niemand die je via het Internet kent je prive gegevens kenbaar maken, niets online kopen of verkopen, geen online betalingen doen, veel fake e-mail adressen aanmaken en alleen maar gebruiken via anonieme proxies of via gekraakte Wifi netwerken, geen eigen internet aansluiting of mobiele telefoon bezitten, voorkomen dat je via een camera op straat gefilmd of gefotografeerd wordt, je heel erg bewust zijn van je omgeving en weten wie of wat er naar je kijkt, iemand anders voor je laten pinnen, uit de handen van sociale diensten en politie controles blijven, etc etc.......
Kortom, als je bereid bent om als een kluizenaar te leven is anoniem blijven wel degelijk mogelijk.
Maar je kunt zonder echt anoniem te blijven ook nog genoeg doen om redelijk onvindbaar te worden, althans voor marketing bedrijven.
Voor opsporingsdiensten ben je zo goed als altijd wel vindbaar maar zolang je je maar 'standaard' gedraagd ben je niet interessant. Opgaan in de massa is dus je beste verdediging, nergens opvallen of afwijken. Pas als je gaat afwijken van de 'standaard' wordt je interessant.
18-10-2011, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem: "Installeer bijv. de browser Firefox met de volgende plugings: Betterprivacy, Ghostery, Noscript, en HTTPS everywhere.
En zet de site refer op UIT."

Alhoewel ik Firefox om verschillende redenen een minder prettige browser vond dan IE kon ik de almaar toenemende reclames niet meer verdragen. Ben dus overgestapt naar Firefox met plugins van Adblock Plus (meerdere) en Noscript.

In hoeverre zijn Betterprivacy en Ghostery een aanvulling daar op? Was Ghostery trouwens niet overgenomen door een commerciële partij? En HTTPS everywhere vind ik niet bij het zoeken naar die addon. En hoe zet je site refer UIT?(Is dat bij opties tabblad privacy->sites laten weten niet gevolgd te willen worden)?

Alvast dank,

Juul


Hallo Juul

De Betterprivacy plugin is voor Flash cookies.
http://computertotaal.nl/internet---netwerken/22451-online-privacy/3.html
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/betterprivacy/
Na opstarten van Firefox staat deze goed, dus hoef je verder niks aan te doen.

De Ghostery plugin is voor derde parties trackers.
http://www.security.nl/artikel/30404/1/Firefox_Ghostery_weert_pottenkijkers_op_websites.html
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/ghostery/
Doorloop even de settings na het opstarten van firefox !!! Geloof dat je wat moet aanvinken.
Zo ver ik weet krijg je een nieuwe tap met de settings te zien.

De HTTPS everywhere plugin versleutelt webverkeer
https://www.eff.org/https-everywhere
http://www.techzine.nl/nieuws/23294/https-everywhere-add-on-beveiligt-firefox.html
http://security.nl/artikel/38002/1/Firefox-plugin_versleutelt_webverkeer_.html

De site refer zet je uit door in een lege -Firefox url bar- het volgende in te tikken: about:config
Druk dan eenmaal op de ENTER toets en dan komt een waarschuwing.
Zoek dan even naar: network.http.sendRefererHeader (dubbelklik die en geef de waarde 0 in).

Er is ook een firefox plugin 'Change Referer Button'. Sommige sites verwachten perse een referer ondanks dat dit volgens de RFC niet verplicht is voor user clients. Dan is het handig hem tijdelijk aan te zetten.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/change-referer-button/
Bovenstaande gebruik ik niet dus. Ik kies dus voor de handmatige manier.

"En hoe zet je site refer UIT?(Is dat bij opties tabblad privacy->sites laten weten niet gevolgd te willen worden)?"
Nee bovenstaande is een wassen neus, en sommige sites houden zich daar niet aan, die willen juist weten wie waar
vandaan komt. Je kunt het natuurlijk wel gewoon aanvinken.


Verder gebruik ik 2 browsers, een voor privacy en de rest enkel voor mijn Hotmail met fake name en gegevens.

Nog beter zijn bovenstaande opties met een VPN als Mullvad.
En in Firefox kun je ook nog Geolocation op 0 zetten zodat ze je locatie niet komen te weten.
(Hoeft niet in combinatie met een VPN)

Hoor wel weer of het duidelijk is allemaal.
18-10-2011, 17:34 door Anoniem
http://youtu.be/PF7HMEETpdc
www.sempervideo.de/?tag=ghostery
www.sempervideo.de/?p=5789


www.sempervideo.de/?p=7692
www.sempervideo.de/?p=7690

http://vimeo.com/16517004
http://ixquick.nl/ of https://ssl.scroogle.org/
18-10-2011, 17:52 door Anoniem
http://www.sempervideo.de/?p=3879
18-10-2011, 19:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-10-2011, 01:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-10-2011, 01:50 door Argot
Door rookie: Social media is gewoon een hype. Over een paar jaar is het een hype om juist geen social media te hebben.

Maar het laatste beetje privacy dat de belastingbetaler nog had is wel door de iphone / social media generatie verkwanseld. Dus mensen met social media hebben geen recht van spreken als het gaat om privacy inperkende maatregelen.

Meestal hoor ik mensen trouwens wel zeggen: "ik heb wel social media, alleen ik gebruik het nooit, of ik gebruik het alleen om een spelletje te spelen".
Of wanneer mensen op een datingsite staan: "ik doe er eigenlijk helemaal niks mee".

Die verhalen komen jullie ongetwijfeld ook bekend voor.

Er zijn ook mensen die iedere activiteit op het internet zetten (o.a. Twitter).
Het gaat niemand wat aan of je momenteel een frikandel naar binnen werkt, of dat je op de wc zit en even later je reet staat af te vegen.
Echt, van die mensen heb je ook.

Een voorbeeld van wat een groot risico vormt op sociale netwerksites, is vermelden wanneer iemand gaat trouwen of op reis gaat. Daarmee geeft men een inbreker volledig vrij spel, omdat hij dan precies weet dat er op die dag niemand thuis is. De hond is hoogstwaarschijnlijk ook niet thuis, want die kan niet zo lang alleen. En anders neemt hij toch een grote worst mee, zal die hond vast blij mee zijn.
Bovendien: familie en vrienden wéten toch allang dat je gaat trouwen?! Waarom moet de hele wereld mee kunnen genieten.
Goed, je profiel verbergen is een optie. Maar waarom zet je het nota bene op internet, als toch niemand mee kan lezen (behalve je familie en vrienden die het al weten).

Ik zie de aardigheid er niet van in. Als ik vrienden of familie wil spreken, bel of mail ik ze. Of ik spreek met ze af.
Mijn profiel op Facebook e.d. staat daar alleen maar als visitekaartje. Geen dagelijkse gebeurtenissen, geen privacyzaken, geen andere futiliteiten. Gaat een ander helemaal niets aan.
19-10-2011, 09:49 door Anoniem
Zie het zo: gemak is onze grootste vijand geworden. Gemakbieders stellen zich hun klanten niet het eindresultaat van hun streven voor. Dat is namelijk niet erg opwekkend: het lijkt nog het meest op een intensive care. Ga dus niet voor gemak. Ga voor ongemak. Daar ben je op gebouwd, daarbij voelen je geest en je lichaam zich het best bij want ze willen dat ongemak de baas worden. En uitvinders van gemaksoplossingen? Die moeten doorgaan met hun uitvindingen, maar ze moeten die na het uitvinden weggooien. Zo van: het uitvinden was leuk, maar laten we de mensheid het vreselijke lot besparen, te eindigen als weekdieren.
19-10-2011, 10:09 door cjkos
De vraag is natuurlijk waarom wil je persé met je tijd meegaan?
Is dat puur om er bij te horen, of omdat je dat zelf prettig vind.

Ik heb lange tijd geen telefoon gehad.
Sinds dit jaar heb ik dan een smartphone (ik dacht als ik het dan doe, laat ik het goed doen), maar mijn doen en laten is eigenlijk niet veranderd. Ik bel er vaker mee dan gedacht, maar nog steeds naar dezelfde mensen waar ik mijn vaste telefoon ook naar bel.

Wat privacy betreft, in mijn ogen is privacy wat je er zelf van maakt.
Volgens mij zijn er dan ook twee soorten privacy.
Wat bedrijven over je weten (wat iedereen van je weet) en het stukje dat niemand van je weet (of in elk geval heel weinig mensen). Ik vind het altijd vreemd dat iemand te pas en te onpas visitekaartjes uitdeelt aan jan en alleman op beurzen met al zijn NAW gegevens, maar op het internet ineens niet wil dat iedereen dat weet. Het lijkt ook tweeslachtig te zijn.

Zet niet op het internet wat je zelf niet wil dat daar op komt te staan. Datzelfde geld ook voor de sites die handig zijn zoals Linkedin en Monsterboard. Ik zie het nut niet in van Facebook. Ik heb er een account, maar met minimale informatie. Het werkt, want mensen kunnen mij niet vinden. Als mensen mij willen toevoegen moeten ze dat eerst vragen en vaak zeg ik dat ik geen account heb.

En het is maar te hopen dat al die bedrijven waar je iets koopt ook niets doet met je gegevens.

Toevoeging:
Antwoord op de vraag. Niet. Je kunt niet anoniem blijven op het internet. Er is altijd wel een link te vinden. Volgens mij helpt Tor zelfs niet eens.
19-10-2011, 10:25 door Anoniem
Niet op het internet gaan? Geen accounts aanmaken, ed. Maar haalbaar? I don't know.
We zijn afhankelijk van het internet geworden, zoals, tja, water....
19-10-2011, 11:17 door Anoniem
Een browser met de juiste plugins en een vpn lijkt mij dus een goede start, ik heb eens rondgekeken naar VPN's. Toen ik uit kwam op www.privacybewuster.nl zag ik dat de VPN genaamd "mullvad" sterk werd aangeraden. Maar toen ik de berichten op het security.nl las van de privacybewuster.nl begon ik toch wel sterk te twijfelen aan de expertise van deze site.

Heeft iemand ervaringen met mullvad of andere vpn's? Ik snap heel goed nu totale anonimiteit bijna onmogelijk is vanwege online betalen, mogelijke logs en zelfs rfid in cash. Maar het gaat mij meer om het ontlopen van de data opslag van de overheid en algemene profiling.
19-10-2011, 12:54 door Anoniem
@Anoniem 15:01

Hartelijk dank,

Juul
19-10-2011, 13:36 door choi
Door Anoniem: Een browser met de juiste plugins en een vpn lijkt mij dus een goede start...
.

Ok, maar wat levert dat feitelijk op voor de gebruiker?
Anonimiteit is net als zwanger zijn, je bent het of je bent het niet; een beetje anonimiteit levert dus niets op.

Let wel, de vraag van de TS is 'Hoe kan men meegaan in de huidige ontwikkelingen en toch anoniem blijven?'
M.a.w de TS wil anonimiteit EN gebruik blijven van cloud services, social media e.d.

Je hebt dus al jaren lang informatie op het internet achtergelaten en dan ga je ineens achter een VPN zitten, tracking cookies blokkeren, inloggen over SSL e.d..

Daarna ga je rustig door met het gebruiken van Hotmail, het uploaden van documenten naar Google Documents en het bijhouden van je dagboek op facebook en Twitter......
19-10-2011, 13:56 door Anoniem
Toch nog een vraag.

Ik heb Chrome wel eens geprobeerd. Ook een prettige browser, maar ja van Google hè...Opera was ik niet erg enthousiast over.

Nu schijnt Chromium een Chrome versie te zijn waar alle Google 'spyware' uitgehaald is. Worden beveiligingslekken in Chromium dan wel wel tijdig gepatcht? En werken plugins voor Chrome in Chromium?

Groet,

Juul
19-10-2011, 14:00 door choi
Voor geïnteresseerden:
Een Duitse rechtenstudent heeft alle informatie die facebook over hem heeft opgevraagd.
Resulaat: 1200 pagina's (het betreft een periode van 3 jaar) verdeelt in 57 categorieën

Hij heeft op basis van zijn bevindingen een rechtszaak tegen facebook aangespannen en een website over de kwestie opgezet: http://europe-v-facebook.org/EN/en.html

http://www.youtube.com/user/europevfacebook#p/c/8ED10AB2E76CD62E
Video is in het Duits, klik op het CC knopje voor Engelse ondertiteling.

Bron:
http://www.identityblog.com/?p=1201
19-10-2011, 19:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-10-2011, 10:08 door xy22
Door Anoniem: Een browser met de juiste plugins en een vpn lijkt mij dus een goede start, ik heb eens rondgekeken naar VPN's. Toen ik uit kwam op www.privacybewuster.nl zag ik dat de VPN genaamd "mullvad" sterk werd aangeraden. Maar toen ik de berichten op het security.nl las van de privacybewuster.nl begon ik toch wel sterk te twijfelen aan de expertise van deze site.

Heeft iemand ervaringen met mullvad of andere vpn's? Ik snap heel goed nu totale anonimiteit bijna onmogelijk is vanwege online betalen, mogelijke logs en zelfs rfid in cash. Maar het gaat mij meer om het ontlopen van de data opslag van de overheid en algemene profiling.
Zelf geen ervaring met Mullvad, maar het is wel een VPN-provider met een reputatie. Over het bedrijf steekt ook af en toe (bij mijn weten, corrigeer me a.u.b. als het niet klopt) door de jaren heen een licht gerucht op dat het ook wel eens een van de favoriete VPN's zou zijn van 'hackers' e.d..
Al is dat voor hetzelfde geld ook een slimme marketing-actie.

Maar dat is een gerucht, wat hoe dan ook een voordeel is van alle Zweedse VPN aanbieders is dat deze (uiteraard) onder de Zweedse wetten op privacy vallen: tenzij het echt duidelijk is dat iemand bij een misdaad (met dacht ik een ondergrens van in ieder geval 2 jaar gevangenis mogelijk) betrokken is, hoeft een bedrijf nooit enige logs (o.i.d.) aan de Zweedse justitie te geven.
En Mullvad is niet alleen in Zweden gevestigd, maar geeft zelf aan ook geen logs op te slaan & biedt 'echt' anonieme betalingsmethoden aan.

Houd a.u.b. in gedachten dat ook IPredator en Relakks een sterke reputatie hebben, Mullvad is lang niet de enige.
Of je neemt een vps in het buitenland, dan zit je ook prima ;) http://computertotaal.nl/software/22371-veilig-surfen-met-uw-eigen-vpn.html voor een stap-voor-stap handleiding.

En voor de rest: behalve een beetje reclame ontlopen, niet al te veel 'profiel' bij bedrijven als Google, Yahoo! enz. en het enigzins afgeschermd kunnen surfen is het ook niet echt de moeite, om een overheid te ontlopen moet je veel meer moeite doen. Of juist niet, en digitale kluizenaar zijn (zoals choi dat in de 1e reactie zo mooi weet uit te drukken)
20-10-2011, 10:48 door choi
Door Anoniem: Toch nog een vraag.

Ik heb Chrome wel eens geprobeerd. Ook een prettige browser, maar ja van Google hè...Opera was ik niet erg enthousiast over.

Nu schijnt Chromium een Chrome versie te zijn waar alle Google 'spyware' uitgehaald is. Worden beveiligingslekken in Chromium dan wel wel tijdig gepatcht? En werken plugins voor Chrome in Chromium?

Groet,

Juul

In Chromium zijn de Google user metrics (kan worden uitgeschakeld), een aantal open standaarden voor media, de Google online documents viewer (die pdf's online openen), Adobe Flash en de updater (je zal Chromium dus handmatig moeten updaten tenzij je die onder Linux draait) er uit gesloopt.
Verder is ook de manier waarop beide browsers zich installeren anders.

In tegenstelling tot Chrome is Chromium 100% opensource, maar dat neemt niet weg dat via Chromium gebruikersdata van en naar Google kan worden verstuurd via de opties om suggesties te geven voor zoekacties en het aanvullen van adressen.

Maar wat dan nog als er data verstuurd wordt? Dat gebeurd ook als je Google search in een andere browser gebruikt en helemaal als je een Google account hebt.

Elke keer als je op een Google pagina komt wordt er een persistente cookie op je computer geplaatst waaronder je zoekacties worden opgeslagen en gecorreleerd met andere data die men over je verzameld (ook achter een VPN of proxy).

Heb je een Google account en staat die open tijdens het zoeken en surfen dan wordt deze data ook nog eens onder je persoonlijke account gelogd (ook achter een VPN of proxy).

Ook met Java en Java Script zijn leuke dingen te doen z.a het achterhalen van je interne IP adres (het adres dat je van je router hebt gekregen) en de specifieke websites waar je op dat moment bent ingelogd

Wat ik met deze voorbeelden wil aangeven is dat je weliswaar een paar wegen kan afsluiten door cookies te blokkeren, Java Script selectief toe te passen e.d, maar dat er altijd wel andere manieren zijn om aan data te komen en deze te correleren tot een profiel.

Om Donald Rumsfelt te parafraseren: 'there are always unknown unknowns'- waar er nog geen extensies voor zijn uitgevonden (denk maar aan de recentelijke ophef over de KISSMetrics cookie die moeilijk te verwijderen is en zichzelf weer aanmaakt als de gebruiker in staat is geweest deze te verwijderen).
03-01-2013, 22:38 door DD55
Hallo allemaal,

Ik heb een Iphone en mijn vriend ook. Hij zegt dat hij via zijn eigen telefoon kan zien waar ik ben.
Zou dat kunnen? Ik wil ook zien waar hij is via mijn telefoon, kan dat of niet?
04-01-2013, 00:00 door quikfit
Door DD55: Hallo allemaal,

Ik heb een Iphone en mijn vriend ook. Hij zegt dat hij via zijn eigen telefoon kan zien waar ik ben.
Zou dat kunnen? Ik wil ook zien waar hij is via mijn telefoon, kan dat of niet?

Als ik jouw was zou ik een nieuwe,aparte vraag maken i.p.v. deze te stellen in een onderwerp van 16-10-2011!?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.