In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.
Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.
Deze week de tip van Simone Halink
Gebruik HTTPS Everywhere
Over het internet versturen we een schat aan gevoelige gegevens, zoals adresgegevens, bankgegevens, maar ook e-mail en chatberichten. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat die gegevens niet door kwaadwillenden worden onderschept. Je voorkomt dit gemakkelijk door het gebruik van een beveiligde verbinding, die je gegevens versleutelt waardoor ze onleesbaar worden voor derden. Een handige tool hiervoor is “HTTPS Everywhere”, die werd ontwikkeld door onze Amerikaanse zusterorganisatie The Electronic Frontier Foundation (EFF) en The Tor Project. Onze Security Tip van de week: investeer in je online veiligheid en installeer “HTTPS Everywhere”.
Hoe werkt HTTPS Everywhere?
HTTPS Everywhere is een plug-in voor je Firefox of Chrome browser. Voor elke site die je bezoekt controleert de plug-in of die site ook een versleutelde verbinding (HTTPS-verbinding) aanbiedt en maakt dan gebruik van die verbinding. Hierdoor komt een beveiligde verbinding tot stand die je dataverkeer op drie manieren beschermt:
Verder beschermt HTTP Everywhere alleen de inhoud van je dataverkeer. De tool verhult níet welke site je bezoekt, hoeveel tijd je daar doorbrengt, of de hoeveelheid data die je daar uploadt of downloadt. Wil je verhullen welke sites je bezoekt, dan zal je gebruik moeten maken van een anonimiseringstechniek zoals Tor.
Tot slot is het HTTPS-systeem niet waterdicht: zo hadden de inbrekers bij Diginotar, waarschijnlijk van de Iraanse overheid, valse certificaten aangemaakt om versleuteld Gmail verkeer te onderscheppen. In zo een geval is zelfs HTTPS-verkeer dus niet veilig meer. HTTPS biedt dan ook vooral beveiliging tegen minder geavanceerde aanvallers, zoals het afluisteren van je verkeer in een open Wifi-netwerk.
Investeer in online veiligheid
Het gebruik van HTTPS Everywhere is een belangrijke investering in je online veiligheid en kost maar weinig tijd en moeite. Je kan de plug-in downloaden op de website van EFF.
Investeren in online veiligheid kan ook op een andere manier: door Bits of Freedom te steunen. Voor ons is cybersecurity namelijk een belangrijk thema. Daarom presenteerden we recent samen met een groep stakeholders en veiligheidsexperts 'Het cybersecuritybeleid van de toekomst'. Dit stuk beschrijft vier uitgangspunten en acht maatregelen waaraan goed cybersecuritybeleid moet voldoen en kan in de discussie over dit onderwerp als leidraad dienen. Verder verzetten we ons tegen de hackplannen van minister Opstelten (Veiligheid & Justitie). Die plannen maken Nederland namelijk niet veiliger, maar juist ónveiliger.
Vind je ons werk belangrijk en wil je investeren in cybersecurity, dan kan dat dus ook door ons te steunen. Deze week zetten we alles op alles om in vijf dagen 750 nieuwe donateurs te werven: want dat aantal hebben we nodig om ons werk in 2013 te kunnen blijven doen. Donateur worden kan hier.
Simone Halink werkt voor Bits of Freedom waar ze op openhartige en innovatieve manier opkomt voor internetvrijheid in Nederland.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.