China is helemaal niet zo'n grote dreiging op internet als vaak door media en overheden wordt voorgesteld, aldus professor Desmond Ball. Veel recente cyberaanvallen worden aan China toegeschreven, maar volgens Ball, professor aan de Australische Nationale Universiteit, zijn de offensieve mogelijkheden zeer beperkt en bevat de eigen cyberverdediging en infrastructuur ook de nodige kwetsbaarheden. In zijn rapport "China’s Cyber Warfare Capabilities" stelt Ball dat China achter verschillende succesvolle aanvallen zit, maar dat de offensieve mogelijkheden "vrij rudimentair" zijn.
Gebruikte hackingtechnieken en malware zouden vrij eenvoudig te detecteren zijn en konden vaak worden verwijderd voordat er schade was aangericht of gegevens gestolen. Ook zou er geen bewijs zijn dat Chinese cybersoldaten goed beveiligde netwerken kunnen hacken of zeer vertrouwelijke informatie kunnen stelen.
Vijand
"Ze zijn niet in staat om op systematische wijze command en control, luchtverdediging en inlichtingennetwerken en databases van geavanceerde tegenstanders uit te schakelen, of misleidende operaties uit te voeren door in het geheim gegevens in deze netwerken te manipuleren", merkt Ball op.
Volgens de professor loopt China juist ver achter op de tegenstanders. Iets wat mogelijk nog jaren zo zal blijven. "Op z'n best kan China asymmetrische strategieën toepassen om de IT-afhankelijkheid van hun mogelijke tegenstanders aan te vallen." De offensieve eigenschappen kunnen vernietigend zijn, maar voornamelijk als ze "preventief" worden ingezet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.