Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Als je gratis internet wilt aanbieden aan bezoekers of klanten, welke regels gelden dan?
Antwoord: Gratis internet (wifi) aanbieden is zo'n onderwerp waar vele mythes over leven. Ik erger me wezenloos aan diensten die je dwingen zo'n vinkje te plaatsen voordat je het internet op kan. Dat vinkje voegt niets toe, en ook de daarbij gestelde gebruiksvoorwaarden zijn vaak compleet onzinnig.
Wie internet aanbiedt, is niet aansprakelijk voor wat gebruikers/bezoekers doen. Dat geldt voor UPC en Ziggo, maar ook voor een café of bedrijf dat een gastennetwerk opzet. En je hoeft mensen daar geen disclaimer
voor te laten accorderen, dit staat gewoon in de wet (art. 6:196c BW).
Een 'kleine' aanbieder zoals café, bedrijf of hogeschool hoeft zich niet bij de OPTA of Agentschap Telecom te registreren. Wel ben je per 1 januari 2013 verplicht internet netneutraal aan te bieden, je mag dus niet bv. porno blokkeren of poort 25 dichtgooien.
Ook hoef je je klanten niet te kunnen identificeren, het is toegestaan anoniem internettoegang aan te bieden. En nee ook dat maakt je niet aansprakelijk; wel komt Justitie natuurlijk bij jou uit als er problemen zijn maar als jij kunt bewijzen dat het een anonieme bezoeker was
dan word jij verder niet vervolgd (art. 54a Sr en 6:196c BW).
Monitoren van het verkeer mag maar je moet rekening houden met de privacy van je bezoekers. Diepgaand monitoren mag alleen met voorafgaande aparte toestemming (dus niet verstopt in die terms of use) en moet gericht zijn op een legitiem doel.
En die vinkjes? Daarmee worden gebruiksvoorwaarden/terms of use opgelegd, maar dat gaat bijna altijd mis: dat is alleen rechtsgeldig als de bezoeker die voorwaarden kan ópslaan voordat hij ze accordeert. En meestal staan ze in zo'n scrolvenster, daar kan de gemiddelde Nederlander niets uit opslaan.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.