image

NFI lanceert nationale explosievendatabase

vrijdag 11 november 2011, 14:30 door Redactie, 4 reacties

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft vandaag het bomdatasysteem (BDS) gelanceerd, dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is ontwikkeld. In dit systeem wordt informatie opgeslagen over explosieven, verdachte pakketjes en bommeldingen. De gegevens zijn vervolgens "realtime" voor zowel binnen- als buitenlandse collega’s toegankelijk, maar zal voornamelijk door de politie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), de Koninklijke marechaussee (Kmar) en het NFI worden gebruikt. Het systeem is ook via een smartphone of tablet te bereiken en is zo direct op een plaats delict inzetbaar.

Het systeem maakt het zo mogelijk de uiterlijke kenmerken van een aangetroffen (potentieel) explosief direct te vergelijken met elders gevonden (potentiële) explosieven. Het BDS ontsluit informatie voor opsporing en maakt het leggen van verbanden tussen verschillende onderzoeken mogelijk. Ook kan de politie, die meestal als eerste aanwezig is bij dergelijke incidenten, direct foto’s van de situatie aan de bomdatabase toevoegen en automatisch delen met de EOD.

Reacties (4)
11-11-2011, 14:38 door cryptomannetje
Rare vraag wellicht, maar wat doet dit topic op een site voor infosec? Is die data wel beveiligd en is de toegang tot die data wel goed geregeld? Dat was veel interessanter geweest (zeker als het om Politie gaat -;) ).
11-11-2011, 18:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-11-2011, 17:56 door Anoniem
Alhoewel dit offtopic is voor deze website (wat vaker voorkomt overigens).

Verwachtte ik eerder dat ze chemische samenstelling en aangetroffen chemische "fingerprints" zouden op slaan. Die zijn wel vrij uniek namelijk.

Dat er een bruine doos van karton is gevonden met daarop logo van een bekende bananen merk, die bij vrijwel alle supermarkten wordt verkocht is zinloos voor de backspace. Ook indien je daar realtime bij kunt.

Overigens doet omschrijving wel denken dat straks die sporttas met ballonnen ook in die database terecht komt.

Zowel met foto's als omschrijving "Ingekapselde gas bestaande uit ~ 78% N2 + ~ 21,2% O2 + 0,7% H2O(g) 28,97 g/mol onder druk gebracht. Druk was niet achteraf vast te stellen."

Als men op dit niveau gaat rechercheren is men veel mankracht kracht kwijt aan opsporing, terwijl je beter iets minder energie/tijd en geld aan de preventie kunt spenderen.

Verder is het niet per definitie zo dat een niet ontplofte doos, per definitie op amateuristische individu/organisatie wijst, waar bij je de vraag kunt stellen of het wel allemaal waard is. Bij succesvolle "dozen" valt er weinig in database te stoppen.
Los van het feit dat in Nederland er geen dagelijkse bermbommen en andere ongein gevonden worden.

Hoe gaat het eigenlijk met de onderzoek naar daders van de verschillende aanslagen op rechtbanken ?

Net waar je je prioriteiten op wilt richten, databank klinkt leuk, als je kosten baten erop los laat ziet iedereen dat het zinloos is.
14-11-2011, 16:28 door Night
Die coördinator terrorisme bestrijding moet natuurlijk iets verzinnen. Hele dagen achter een bureau zitten terwijl er nooit wat gebeurt verveelt enorm.

In de opsomming van doodsoorzaken van het CBS komt in NL de bomaanslag en andere terroristische activiteiten niet eens voor. Ik ben veel banger voor keukentrapjes, die doden veel meer mensen per jaar dan alle bommen bij elkaar.

Ik stem ervoor om de nationaal coördinator terrorismebestrijding te ontslaan en een nationaal coördinator "veiligheid in en rond het huis" in te stellen. Daar heeft de bevolking meer aan de FUD campagnes waarmee de antiterrorismekliek zichzelf aan het werk houd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.