image

Google: mobiele virusscanner is oplichting

maandag 21 november 2011, 12:47 door Redactie, 9 reacties

Aanbieders van virusscanners voor smartphones zijn oplichters en charlatans, dat zegt Google's Chris DiBona. DiBona is open source programs manager bij de zoekgigant en haalt op Google+ ongenadig hard uit naar aanbieders van mobiele anti-virus oplossingen. "Geen enkele fabrikant van smartphones heeft een 'virusprobleem' zoals Windows en sommige Mac machines hebben", aldus DiBona. Die merkt op dat er wel kleine incidenten zijn geweest, maar dat de malware in dit geval vanwege het sandbox model en de onderliggende kernel niet ver kwam. "Geen Linux desktop heeft een echt virusprobleem."

Volgens de open source aanhanger proberen anti-virusbedrijven op de angst van mensen in te spelen om hen zo "bullshit" beveiligingssoftware voor Android. RIM en iOS te verkopen. "Ze zijn charlatans en oplichters. Als je werkt voor een bedrijf dat anti-virus voor Android, RIM of iOS verkoopt, zou je jezelf moeten schamen."

DiBona merkt op dat een virus mogelijk is, maar niet zeer waarschijnlijk. Er zouden grote hindernissen zijn om virussen via de telefoon andere telefoons te laten infecteren. Onderzoeken en rapporten van mobiele beveiligingsbedrijven zijn dan ook niet eerlijk en gemaakt door charlatans, gaat de Google manager verder.

Doelwit
Anti-virusbedrijf Kaspersky Lab, dat mobiele anti-virus maakt, stelt dat Android inmiddels het favoriete platform van cybercriminelen is om aan te vallen. Mikko Hypponen van F-Secure voegt daaraan toe dat veel mobiele beveiligingssoftware meer doet dan alleen anti-virus. Het gaat dan om opties zoals het op afstand vergrendelen van de smartphone, back-up, ouderlijk toezicht en webfilters.

Afgelopen week kwam netwerkgigant Juniper nog met het bericht dat de hoeveelheid Android-malware met 400% was toegenomen. Daarnaast zag ook Microsoft een groot aantal kwaadaardige apps die via een root-exploit volledige controle over de telefoon probeerden te krijgen.

Reacties (9)
21-11-2011, 13:00 door Anoniem
Chris DiBona is wel vaker psychotisch.
Hij is verslaafd aan en overgevoelig voor een stofje in CC Zero.
21-11-2011, 13:34 door Anoniem
Wat een arrogante onwetende reactie van die pipo zeg.
Feit is is dat smartphones gewoon kleine computers zijn en dus baat hebben bij een virusscanner, want er wordt wel degelijk malware voor geschreven.
Vind deze gast een beetje klinken als zo'n typische Apple fanboy die denkt dat z'n Mac geen virusscanner nodig heeft "omdat er toch geen virussen voor een Mac bestaan"

Lutsers
21-11-2011, 13:42 door svenvandewege
Eerst was het Microsoft dat security niet serieus nam, toen nam Apple dat stokje over, Zal nu Google deelfde argogante fout maken?
21-11-2011, 14:20 door Anoniem
Google kan zich beter richten op het continue verbeteren van de veiligheid van hun eigen systemen Android en Chrome webbrowser. Het zijn gekke tijden en Lektober heeft eens te meer aangetoond dat security zeer belangrijk is. Dus idd: Microsoft, Apple en Google moeten beter hun best gaan doen om hun klanten zo goed mogelijk te beschermen tegen allerlei schadelijke aanvallen, malware en overig kwaad. Dit zou een van de topprioriteiten van hun beleid moeten zijn.
21-11-2011, 16:51 door Anoniem
Het is zeker belangrijk dat ook Google aandacht besteed aan de veiligheid van Android, uiteindelijk is alle software te kraken.

Maar Chris DiBona heeft wel een punt. Makers van anti virus software spelen in op het feit dat veel gebruikers van Android/iOS/RIM gewend zijn aan Windows en daardoor denken een virusscanner nodig te hebben om zichzelf te beschermen. Daardoor bieden makers van anti virus software op Windows, ook anti virus software aan op Android.

Iemand die net een nieuwe Android smartphone koopt en op zijn Windows pc AVG gebruikt, zal mogelijk ook AVG op de Android telefoon installeren. Voor makers van anti virus software levert dit extra inkomsten op, omdat mensen anti virus apps kopen, of op de advertenties in de apps klikken. Het is maar de vraag of deze apps voldoende zijn toegerust om Android te beschermen.

Misschien vindt je AVG app een traditioneel Windows virus op je smartphone. Een virus dat geen enkele negatieve invloed kan hebben op je Android telefoon. Maar ontdekt AVG ook op Linux gerichte rootkits? Hebben anti virus apps überhaupt wel root access om dat te kunnen checken?

Linux (Android) is totaal niet te vergelijken met Windows wat veiligheid betreft. Waar de eerste versies van Windows amper een beveiligingslaag kende en deze laag in latere versies langzaamaan werd uitgebreid is Linux (Android) vanaf de basis opgebouwd om het systeem te beveiligen. Rootkits zijn de grootste dreiging op Linux (Android) en niet de traditionele Windows virussen.

Het is belangrijk dat anti malware software voor Android is toegespitst op Android/Linux gerichte dreigingen. Ik heb zelf het idee dat de meeste anti virus apps die nu beschikbaar zijn voor Android alleen maar voorzien in een vals gevoel van veiligheid en daarnaast slurpen ze ontzettend veel batterij, geheugen en zijn ze een kriem om te deïnstalleren.
22-11-2011, 03:04 door Anoniem
De beste man heeft in mijn mening gelijk, aangezien de definitie virus niet op gaat zoals we deze gewent zijn.
Virus-scanners zijn niet in gemaakt om de applicaties qua code te doorzoeken, hierdoor is het detecteren van zo'n virus door een zogenoemde anti-virus niet mogelijk.
De Anti-virus is dus geen anti-virus.

En het virus, zoals we deze kennen van emails, onbetrouwbare downloads, en vieze floppies :p is dus niet hetzelfde als malware.
De "virussen" die dus eigenlijk stukjes malware zijn die gecodeerd zitten in een bepaalde app, en hier door bepaalde data versturen naar de desbetreffende partij is zeker wel mogelijk.
Echter door dat je geen rechten hebt om als root [administrator] veranderingen aan te brengen aan het onderliggende systeem, is er een direct gevaar voor het android systeem niet van toepassing. Android toestellen met root-machtigingen nagelaten.

Door de manier hoe android apps gecreëerd worden zul je toch altijd zien, en zelf toestemming geven voor zo'n app om te installeren.
Kijk dus vooral uit naar welke delen van je telefoon gebruikt worden bij het installeren van zo'n app.
22-11-2011, 07:34 door peanuty
Ik heb op mijn desktop en op mijn mobil verschillende av's. Je kan er namelijk niet van uit gaan dat jou desktop AV ..ook automatisch een goed pakket is voor op mobil.

Iedereen weet hoe het gaat. De smartphone is goed in opmars. Via de smartphone bankieren?.. ja, dan is het een kwestie van tijd voordat ze daar met je mee gaan "kijken".
En inderdaad, het zijn een soort pc'tjes... dus de aanvallen komen wel.

Google? Die heeft toch eigenlijk altijd iets tegen die software gehad? Want Google vindt het maar niets dat hun "trackware" door zo'n pakketje eruit gefiltert wordt. :)
22-11-2011, 09:17 door Anoniem
Mja nou, ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet vinden. Ik denk dat android ondertussen toch wel zo'n marktaandeel heeft dat het voor hackers/crackers een te overwegen aanvalsvector zal zijn. En dan gaat het helemaal nog niet om geadvanceerde virussen/malware maar meer om simpele trojans die een gebruiker zelf (al dan niet "per ongeluk") installeert. Want vergeet niet dat 90% van de gebruikers geen weet heeft van de mogelijkheden/risico's van zo'n apparaat.

Sterker, (misschien ben ik wel paranoia ;)), Ik zelf draait linuxmint 11 en draai wel degelijk af en toe een virusscan op mijn laptop en daarna een rootkit scanner. Dit om het simpele feit dat iedereen op een slimme/domme manier geinfecteerd met het een of ander kan worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.